香港好去處:【粉絲必到!茶記變身打卡點!仲推出姜濤餐!《阿媽有咗第二個》拍攝場地!】

2022年08月27日12:42

最近姜濤主演的電影《阿媽有咗第二個》上映,戲內化身外賣仔,而拍攝場景就係位於油麻地的一間茶餐廳。而大量粉絲亦到場打卡到場打卡,更在餐廳貼上應援物,搖身一變成為「姜濤主題餐廳」,茶記內更提供「姜濤餐」。所謂的「姜濤餐」其實是姜濤在拍攝期間常常買給劇組分享的小食,包括西多士、蛋撻、炸椒鹽燒賣。茶記內的炸物炸到脆卜卜,非常香口,唔怪得姜濤都要不停encore。除了姜濤餐外,店內亦有售劇中的茶記制服,數量有限,售完即止。

▲姜濤主演的電影《阿媽有咗第二個》,戲內化身外賣仔。

▲大量粉絲亦到場打卡到場打卡,更在餐廳貼上應援物,搖身一變成為「姜濤主題餐廳」。

▲「姜濤餐」($47):有齊三寶,即西多士、蛋撻、炸椒鹽燒賣,另附飲品一杯。

▲店內亦有售劇中的茶記制服,制服是拍攝時製作量多而剩下來,所以數量有限,售完即止。

永發茶餐廳

地址:九龍油麻地區廣東道847號地下

營業時間:6:00-20:00

電話:2770 3626

文字/圖片:香港人遊香港

The post 香港好去處:【粉絲必到!茶記變身打卡點!仲推出姜濤餐!《阿媽有咗第二個》拍攝場地!】 appeared first on 香港人遊香港.

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽