CY想跟恩師彭秀慧合作

2022年08月27日03:00
CY希望成為全能藝人作多方面發展。

【星島日報報道】

(星島日報報道)憑節目《全民造星III》而被人們認識的CY,今年決定以真名陳宗澤正式出道,簽約成為古天樂與古巨基的新公司One Cool ChillGOOD旗下首位歌手,日前推出首支派台歌《神經刀》!CY希望成為全能藝人作多方面發展。

陳宗澤(CY)處男單曲《神經刀》以其稱號命名,而且邀來重量級製作班底,由黃偉文(Wyman)填詞,吳林峰作曲,王雙駿(Carl叔叔)負責監製及編曲。籌備歌曲時,CY向吳林峰要求一種澎湃激情的曲風,成品一出,CY大讚有驚喜:「副歌有層次遞進嘅感覺,一聽到就同公司決定,好鍾意呢隻曲。」而歌詞方面,CY表示:「Wyman填詞後,同時畀我睇尊尼特普(Johnny Depp)主演的電影《幻海奇緣》,錄音前係咁睇呢套電影,覺得《神經刀》歌詞好似我,好似我由細個到參加《造星》經歷的過程。」

覺得很不真實

由素人到今天擁有自己作品,CY當中投放大量心血,他激動表示覺得很不真實:「因為冇諗過第一隻歌個班底已經咁勁,包括拍MV嘅團隊都咁勁。所以其實當呢啲野發生咗嘅時候,我心態慢慢唔同咗,我會諗我究竟要點樣做,先可以回報畀公司呢?其實支持我嘅人都等咗呢隻歌好耐,希望之後一路都可以做啲更加好嘅作品去答謝佢哋。」坦言會不斷挑戰自己的CY,希望將來有機會可以自己作曲作詞:「其實我有呢個諗法嘅,有時沖涼靈感一到,哼起音樂就會攞手機錄低佢,但我覺得呢啲經驗要慢慢儲。」

新歌一出即有很人留言支持,當中包括彭秀慧(Kearen),CY當日在《全民造星3》被她指「爛泥扶唔上柄」,被問到現在出道是否有吐氣揚眉的感覺,他說:「一出完呢首歌都有問Kearen意見,佢都有話拍得好好嘅,我哋私底下講笑咁講,『你第一首歌叫神經刀,點解唔搵我幫你拍呢?』」CY表示若有機會都想和恩師合作,「我到今日都係靠《造星》時佢咁樣幫我。」

跟公司想法一致

《全民造星3》完結後,CY並沒有急着出道,反而選擇先增值自己:「當時有同屋企人傾過想試吓做獨立歌手先,但真係有啲難度,又沒有人脈,到最後同呢家公司傾過,發現很投契,例如我用返自己真名嘅建議公司都好支持。」琢磨兩年後遇到現時公司,CY認為時機比起兩年前的他更為適合,而敢言的他當然有向公司表達自己的想法:「我希望嘗試多方面曲風,呢個諗法同公司係一拍即合,佢哋都覺得我可以嘗試多啲唔同嘅野,其實基本上我哋冇咩argue,想法一致。同呢間公司嘅溝通好舒服,所以最後決定簽公司。」

希望作多方面發展的CY,也有跟彭秀慧學做戲,他表示:「我自己覺得上Drama同拍戲嘅落差好大,上堂時好多野都係即興,拍戲畀我感覺係有一個框框喺度,喺呢個框入邊再自己發揮。早前拍攝電影是一個好好的經驗,亦都可以畀我回憶返學生時期嘅青春。」

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽