GP轉運站 陳靜 朱晨麗

2022年08月19日13:09

GP,是Girl Power,你不會以為是電芯吧。

陳靜(Dada)跟朱晨麗這個組合,驟眼看似風馬牛不相及,

但二人於電影《焚身》中,一個為愛進擊,一個要捍衛家庭,

發放滿滿的GP。

飾演小三的Dada,坦言角色被愛蒙蔽雙眼,

「為 自己愛 男人,即使對方已經有家室,佢都可以不惜一切

但係我 話,就連開始我都唔會俾機會自己咁做!結 婚,或者有女朋友 男士,我都會同佢 保持距離。」

在戲中被背叛的朱晨麗,對Dada的觀點大表認同,「同有另一半 男士,

一定要保持距離。至於自己 另一半,

我唔會好似個角色咁,試探對方有冇出軌,我覺得拍得拖,

就要100%信任對方。」

戲如人生這回事,這次看來並未體現在二人身上,看似柔弱的她們,

反而發放了強勁的女士力場,颱風也吹不散。

撰文☆吳靜 攝影☆林建安 設計☆李浩然

進擊的小三

要重申一次,陳靜跟朱晨麗這個組合,一般來說是難得一見的,二人於電影中爭鄭嘉穎,嚴格來說,是Dada進擊地登堂入室,朱晨麗笑言:「 戲入面,佢仲拉我老公(鄭嘉穎), 我 張 度親熱,我就 側邊!」

Dada即轉現實Mode:「朱朱同嘉穎都好Pro,尤其係嘉穎,佢好肯同後輩溝通。今次我 角色,係一個精神病人,有佢 咁信我,我先可以豁出去演呢個角色。」

相比Dada首次演精神病患者,朱晨麗則是首次於電影中,演出重要角色,因此她也不敢怠慢。「之前拍 電影,戲份冇今次咁重,我仲要飾演一個媽媽 角色,所以開工初期,我俾 好大壓力自己,但係Dada好快令我入戲;嘉穎係真正 爸爸,有佢同場,我就自然會投入角色,所以對手真係好重要。」

數到二人的對手戲,她們不約而同的說:「一定係對打 場!」朱晨麗稱:「因為Dada要鍊我條頸,佢怕太大力會整傷我,我就叫佢唔好留手,我要有 種少少窒息 感覺。」

Dada不忘大讚對手:「朱朱係舞蹈高手,記動作佢真係好叻,佢仲會提我 邊個位置用力,真係幫 我好多。」

尊重的法則

Dada曾表示常常接到演慘情角色的邀請,今次於新戲中,她就「脫胎換骨」,飾演強勢角色,雖然是「小三」,但她演繹得更爽。「我覺得呢部戲係教科書,我係反面教材,而朱朱就係正面,所以首映我約 唔少情侶朋友去睇,睇完應該都唔敢出軌。

「而對一個演員 講,做呢個小三角色係好大挑戰性 ,就算你俾我再揀,我都會演番同一角色。」

在Dada身旁的朱晨麗,大表葡萄。「我都好想試 演Dada 角色,發揮性真係好大。」

演戲就爭相演小三,但現實生活中,她們也斷言拒絕當第三者。Dada表示:「我連 好朋友 男朋友或者老公,都一定唔會keep contact,連牌都唔會抄,呢個我覺得係對朋友 尊重。」

朱晨麗則表示:「對於新相識 男士,如果我知道佢 有女朋友或者老婆,都會即刻保持距離。」

疫情的意義

因為疫情,人與人之間已要保持社交距離,電影界也只作有限度生產,Dada就趁 空閒,努力自我增值。

「我keep住做運動,考 瑜伽導師、Pilates導師牌,想讀埋營養學,我覺得有呢 專業資格,話唔定對我演戲有幫助。另外我盡量去多 戶外,踩單車、打波,做多 運動,等自己健康 。

「疫情對我最大 影響,係少 同屋企人面對面 機會,因為我家姐 小朋友仲細,而我又要經常出去做 ,見好多人,所以只可以同我 姨甥女、姨甥仔FaceTime。之後再有休息時間 話,我想多 陪 佢 。」

剛於上周直播,怒對其「被雪藏」的傳聞大吐苦水的朱晨麗,正劇接劇努力工作中,「最近拍緊《輕.功》,我想快 完成,跟住就要拍另一套劇, 家開工前都會做晒檢測,防疫措施都做得好好,最緊要真係健康!」

下一站GL

由首頁的十指緊扣,到右邊的「調戲」style,還有上圖的Back hug(笑場版),這些肢體接觸甫士,全是攝影師的心思,用作Connect陳靜與朱晨麗。

是否真的Connect了,只在乎主觀的心,客觀地看,拍攝時現場有工作人員笑稱:「好GL(Girl's Love)喎!」隨即引來一陣笑聲,包括兩位主角,也開懷地笑了。

Dada笑言:「我未拍過喎GL,哈哈!」朱晨麗隨即附和:「不如第二集就拍我 啦!」

趁BL仍有熱度,GL都可以諗諗佢喎。

▲▲Dada跟朱晨麗於電影《焚身》中首度合作,角色處於對立關係,更有埋身肉搏,但二人笑言,拍攝過程好玩,還互笠高帽。

▲飾演人妻、人母的朱晨麗,表示即使沒有實際經驗,跟可愛的小演員演對手戲時,也會激發出其潛藏母愛。

▲戲中的Dada,為愛去到盡,連對方是有婦之夫也在所不惜,但她坦言,現實中跟任何有另一半的異性絕緣。

▲今年情人節,Dada收到365支玫瑰,當人人以為她脫單之際,她就表示,花是朋友所送,自己仍然單身。

▲朱晨麗跟何廣沛的戀情傳了多年,惟她稱仍然期待愛情的來臨。

▼雖然自稱單身,但Dada的母性,早已被姨甥仔女激發,享受家庭生活的她,最愛幫胞姊湊仔。

▲疫情之下,Dada做運動來為工作做足準備,各種不同的運動,令她操出有馬甲線的健美身形。

▲難得休息的日子,她會跟友人行山,非常健康。

▲上月為新劇《輕.功》,跟黎耀祥拍外景,今個月又要投入另一劇集《美麗戰場》的拍攝工作,劇接劇仍有指被雪藏,難怪朱晨麗上周爆Seed,於直播中大吐不快。

▲訪問期間,二人的肢體接觸,令在場的工作人員起哄,原本正在跟朱晨麗Back hug中的Dada,也忍不住笑場。

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽