被消失的 花樣爺爺 何華超

2022年08月04日12:11

做好人我膚淺,一提何華超,即時聯想到的,是港產愛情動作片《禁室培欲3》,

見到當事人,開場白也是這一句

只見他作頭痛狀笑說:「呢 衰、賤格 角色,係可遇不可求 ,

其實我覺得好好 ,做到自己平時唔會做 ,可以透過角色去做,呢 就係做演員 特別之處。」

「可能我個樣生得比較衰, 導演見到實係話:『華超個樣夠衰!

一定係變態佬!』,所以一有同類型角色,就會諗起我,

令我好多時都接到呢類型 角色啦。」

何華超處之泰然,在新戲《被消失的凶案》中,

繼續在銀幕上作奸犯科、面目猙獰。

現實中的他,其實家庭美滿,五十七歲,但孫兒已是準小學雞,

九月便升讀小一,是真實版的花樣爺爺。

「因為我鍾意小朋友,所以就早婚、早生仔,兩個仔都二、三十歲 ,

最辛苦係我老婆囉,仲要湊住四個仔。哈哈哈!」

身處鬧市,何華超拿出電話捕捉好風景,

留住每個值得記住當下,才是人生吧。

撰文☆吳靜 攝影☆林建安 設計☆美術組

做好人

演繹各式各樣的「賤格」角色,除了因為「樣衰」,何華超笑言,從中也有所得 。「冇乜所謂 ,演員就係要試好多唔同 演繹,既然我有一種特定角色,俾觀眾或者業內人士認同 ,對我 講已經係Bonus。

「好似今次《被消失的凶案》 角色咁,我係增肥去演 ,因為同導演(羅守耀)傾 時候,佢想我唔好做一個典型 道友,瘦蜢蜢咁;戲入面我又要對一 女士施暴,導演又想我表現得好愛佢 咁,唔係單純因為獸慾。對我 講,每次演出都有一 Input。」

問何華超從演廿五年來,可有「做好人」,他淡淡然一笑,「有,港台 劇囉,哈哈!」

其實,他的首個角色,是九七年上映、由其伯樂陳果執導的《去年煙花特別多》,他於戲中是飾演的軍人,也並非一名「衰佬」。「呢個角色係我最難忘 ,我第一次演一個角色,要由零開始,過程一定好難忘。陳果,仲有當時 攝影林華全,都係『好照顧』我 !一有咩唔好,就搵我阿媽出 !哈哈!但係我 得 係好多 。」

無心插柳下,轉眼間何華超便從演了四份一世紀,他笑言:「做演員,係我以前從來都冇諗過會行 路,反而唱歌,我就參加過《新秀》 。」

歌舞技

參加《新秀》的一年,是八五年《第四屆新秀歌唱大賽》,當時何華超已當了三年舞蹈員,「我係同一個Partner參加 ,不過輸 ,所以就繼續跳舞。」

說起「本業」,何華超雙眼更見光芒,「我係enjoy , 舞台上面,除 歌手,每一個Dancer都好落力演出,我 都prepare 幾個月先上台,一上到台,腎上腺素真係會飆升,仲可以即時知道自己 表現,同做演員好唔同,演員都要等番一年半載,先可以睇到。」

當舞蹈員的十多年間,何華超參演過音樂劇《雪狼湖》,也跟隨過不少天皇巨星走埠,也是他可堪回味的青春。「好似哥哥張國榮,同佢一齊走埠,見到佢做 認真、思維好出色。最令我感動 ,係我做 演員之後, 一個場合見到哥哥,佢主動叫我:『Tony(何華超英文名),過 !』。原來佢叫我過去,係笑住同我講:『歡迎你加入我 大家庭!俾心機去做呀,努力 呀!』嘩!哥哥竟然記得一個 佢身邊跳舞 人,我點會唔感動?

「梅姐又係,佢同哥哥 性格好似,都係好support佢 身邊 人。 家諗番,跳舞為我帶 歡樂、友情,係多過做演員 ,因為拍戲時間短,人與人 關係冇咁close,反而我跳舞 班朋友,到 家仲會隔一、兩個月見面,係世朋友。」

被老點

跳舞為何華超帶來的,不止是一世朋友,還有終身伴侶。「我老婆以前都係跳舞 ,所以佢都好open-minded,但初時見我拍 愛情動作片,佢都有少少說話俾我聽,我話冇你都唔信啦!

「當時我拍完第一套《禁室培欲》,就同佢入戲院睇,俾佢知道拍戲係咩,同埋佢以前跳舞都 件泳衣走上台跳,唔通我又mind咩?之後佢都冇乜問題,最緊要張支票入番落佢戶口 ,哈哈!」

何華超跟太太育有兩名兒子,已分別廿九及廿四歲。「大仔做政府工程,細仔就 車,本來我覺得自己已經係早婚早生仔,點知個大仔仲早過我,我唔希望我個孫再早 ,哈哈!」

銀幕下的何華超,最大的娛樂是從事農務業,自耕自足。「十二年前啦,我唔使開工就去種菜,開始就係因為俾我老婆老點,哈哈!因為我外公以前種桃花,但年紀愈大就愈種愈少,我老婆就話用 地方 種菜,佢又驚蛇蟲鼠蟻,我就去幫手清理 。

「初時我見隔籬八十幾歲 伯伯,鋤地鋤半日都冇問題,我就 個鋤頭半個鐘就 晒,原來我連鋤頭都唔識 !後來種 種 ,又研究 ,學識咩時候種咩菜,種到又俾 親戚朋友食,我又好開心喎。」

從耕種尋找歡樂,何華超也可藉此減壓。「開工要去殺人、強姦人,其實心理上對我都有 負面影響,但 田園我可以放空,人 做其他 減壓,我咪種菜當relax,起碼有得食 嘛。」

追求的20%

既在事業上獲得滿足感,又能樂享四代同堂的幸福,何華超的人生,應該會是100分吧?

「80分!我覺得人生要有追求,我先得 五十幾歲,就俾100分自己 話,咁之後 日子點呢?梗係要追求其他 。我自己禮佛,都貪心 ,希望多 人信佛 嘛。

「所以,人生唔會有100%,要俾 空間自己去追求,我仲搵緊 20%,第一一定係健康,第二就係家庭、身邊 人。」

頓了一頓,他續說:「好似我 仔,就希望佢 事業好 ,呢兩年搵食係艱難 ;我個孫,我就希望佢大個 時候,仲有 食, 家糧食短缺,北極又溶緊冰 係要自求多福。」

何華超的20%,內容廣泛,你呢?又在追求幾多%?

1.]為「先天優勢」,令何華超從影廿五年來,演過不少變態角色,連在新片《被消失的凶案》中,也要演一個家暴男。 

2.皐飺Y前兇狠,鏡頭後的他則因工受傷,裂了兩條肋骨,還忍痛繼續工作,十分專業。 

3.孆E七年的《去年煙花特別多》,是何華超由舞台跳入大銀幕的作品。 

4.鎅ㄐm禁室培欲3》,何華超演過的愛情動作片,還有《3D肉蒲團》。

▲當舞蹈員時,他(前排左三)曾參加《第四屆新秀歌唱大賽》,惟30強止步,當屆冠軍為杜德偉。

5.6.7.甎鶪曋簏R蹈員,何華超跟張國榮、梅艷芳等走埠,也於劉德華演唱會中伴舞。 

8.陴`厚的舞蹈根底,遇上有機會一顯身手,如電影《大樂師》,他也會幫忙排舞。

1.2.孆S是因太太的關係,他於十三年前開始藉種菜減壓,現在不用開工的日子,他也會在大埔當農夫,「種 有得食 嘛!」 

3.]太太的關係,何華超已信佛多年,還不時到慈山寺當義工。

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽