【東張西望】「一蚊Joe」游莨維轟現場記者後刪文 再發文解釋:被工作人員不斷單打

2022年06月11日07:00

「一蚊Joe」游莨維擔任無綫(TVB)資訊節目《東張西望》外景主持15年時間,周五他到環蘇豪區採訪雲咸街槍擊案時,便疑似與在場記者發生不愉快事件:「MJ我雖然唔係 #港聞記者,但係2010年我採訪 #馬尼拉人質事件 嘅時候,你畢業未呀,港聞記者?」明顯對現場記者感到不滿。

From:微博/眼睛想旅遊21342232114456

From:微博/眼睛想旅遊21342232114456

「一蚊Joe」之後刪除帖文,其後再發文,指事緣做「咪兜圍訪」,要鬥快擺咪,爭取中間位置,擺咪時被一位後生「工作人員」不斷單打,話「東張西望都嚟採訪,阻住晒~」,又指自己受過的冷眼和冷言冷語已經不計其數,「結果今次谷住啖氣,出咗個post,真不該~」

 
 
 
在 Instagram 查看這則帖子

Joe 游莨維 aka Master Joe(@tvbmasterjoe)分享的帖子

他指自己不該勞氣、不該引用馬尼拉人質事件,以及不該稱呼該「工作人員」為港聞記者,但重申自己會認真,「尊重自己的專業」,「因為易地而處,如果我去做採訪,係翹埋雙手等收工,咁就真係阻住晒。」最後他稱自己會吸取教訓,續做好採訪工作。

From:微博/糧字兩個口

From:微博/糧字兩個口

 

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽