從新思維轉投新民黨 廖添誠受葉太感召

2021年12月14日03:00

【星島日報報道】

  曾任新思維副主席的廖添誠,退黨後以獨立身分出戰二○一六年立法會選舉新界東直選,惟低票落敗,在前年區議會選舉中再以獨立身分出戰大坑選區,敗於競逐連任的前灣仔區議會主席楊雪盈,去年加入新民黨。他否認政治立場有轉變,指自己立場一直堅定,多年沒有變過,一直都「反對港獨,支持《基本法》二十三條立法,有擔當,一直都係做緊自己。」他解釋指,當時退出新思維,是因為「新思維路綫(和自己)唔係咁一樣」,加入新民黨,「一定係佢(主席葉劉淑儀)政治魅力」,形容葉太「咁多年從政都係不屈不撓,堅守原則,呢方面同佢好夾」。他指,葉太教導了他很多東西,不論是在從政或是在待人接物上,「佢係我mentor,係我恩人。」

冀增舊樓維修津貼

  廖添誠表示,自己過去在大坑一直服務居民,「自己有啲感受」,希望政府施政更貼地,指出不單止灣仔區,整個港島東區都有大廈老化問題,自己有跟進相關個案,認為政府做得不足夠,在大廈維修上面,申請政府資助,大維修需要花費約十到二十萬,政府資助只有八萬,「佢哋真係徬徨」;還有舊樓清拆信件,「佢哋係唔識得點處理」;指自己親身見過屋宇署職員上去大廈執法,「佢哋解釋都係執法嘅啫」,認為對居民缺乏協助,「好差囉,市民覺得政府係蝦緊佢哋。」他希望政府資助大維修的金額由八萬再上調,以及降低政府資助的門檻。

  廖添誠提到,「最近囡囡出咗世,令到我對教育好關心」,指出一九年「青年都俾人煽動晒去上街,我好希望我個囡囡讀書有正確人生觀、價值觀同愛國觀。」他指,倘若進入議會,亦會跟進教育議題,希望課程里面有中國歷史和國家情懷,冀增加國民身分認同。他希望香港青年未來要有承擔,「要好好喺世界面前講好番香港其實唔係外國人詆毀我哋咁樣」。

 

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽