【石修兒子】入行18年!42歲陳宇琛爆離開TVB真相:山頭文化嘅現實...

2021年08月25日17:20

42歲的陳宇琛當年以石修兒子之名入行,雖然是「星二代」,但星路並不平坦,從2003年參演《當四葉草碰上劍尖時》至2014年離巢,到今年才又在ViuTV劇《男排女將》中黃金SIR一角人氣急升。

他在IG上載與石修父子合照,憶述入行多年感受:「2004年嗰陣我24歲孭住『星二代』包袱入行。 好多人以為係一條捷徑,但實際上係一條好艱難嘅路。喺TVB頭五年都好充實有好多得益,參與過各種各樣嘅製作,不過喺大台工作第五年之後,就發生人事大變動。山頭文化嘅現實,突然間令我失去咗好多我應該有份參與嘅劇集演出,幕前工作180度轉變,俾人安排做返一啲啱啱入行嘅嘢,完全唔起眼嘅節目。當時感覺好難受,好似俾人betray,對公司好信任亦付出咗咁多,拍劇捱到體力透支,身體受傷都好似白費晒。因為好鍾意做戲以為仲有一絲希望都想堅持落去。我唔係帶錢返工嘅人,嗰陣每個月人工係$8000 ,有時到月尾戶口得返$100-200,好彩自己喺出邊都接到啲jobs可以頂得住吓。」

From:微博/港劇劇透社

香港TVB資訊台:【絕密舊劇照曝光】米雪石修35年已經系好拍檔

藝人米雪靚足咁多年,當年同佢合作得都系紅極一時嘅小生,佢嘅拍檔又何止得苗僑偉同劉松仁!近日同佢一齊拍新版《十月初五的月光》嘅石修都系佢嘅好「情人」添!

石修以前都會帶個仔陳宇琛(Sam)睇佢拍戲,依家Sam成家立室,估唔到佢就帶埋太太去探爸爸班,當然會遇上米雪啦!Sam仲喺社交網講一段35年前嘅舊史:「1986年系我第一次跟爸爸去片場睇佢拍戲,當時男主角系石修,而女主角就系米雪姐姐,嗰套電視劇叫《少林與詠春》!」

儘管星移物換,但米雪依然仲系咁靚,Sam曬出佢哋幾個合照,同埋一張《少林與詠春》嘅劇照來做對比,真系恍如隔世呀!
-- 香港TVB資訊台

From:微博/香港TVB資訊台

 

 

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽