屋苑預約睇樓量升約2%

2021年07月31日03:00
■天水圍嘉湖山莊本周預約睇樓量上升。

【星島日報報道】(星島日報報道)二手交投持續,而且缺乏新盤搶佔市場焦點,不少買家加快入市決定,周末四出覓盤,帶動周末整體屋苑預約睇樓量、按周上升約2%,並連升4周,其中以上車屋苑表現較突出。

市場氣氛持續向好,周末預約睇樓量亦然,在月初經歷輕微下跌後連升4周。近日期缺乏大型新盤開售,亦有助把市場焦點聚回二手市場,市民入市意欲保持高水平,促使本周睇樓量續升。在15大屋苑中,其中8個錄得2.6%至10%不等的升幅,另外7個屋苑的睇樓量就持平,並未有屋苑的睇樓量下跌。

以地區劃分,本周港九新界均有屋苑的預約睇樓量錄明顯升幅。位於天水圍的嘉湖山莊,睇樓量由上周的150宗上升至本周的160宗,錄得10宗或6.7%的升幅。粉嶺牽晴間和將軍澳的新都城亦分別錄得6.6%和4.2%的升幅,帶動新界區整體睇樓量。而在港島區就以鴨脷洲海怡半島升幅較為顯著,由上周的50宗上升10%至本周的55宗,睇樓量保持活躍。九龍區方面,荔枝角美孚新邨的預約睇樓量同樣錄10%的升幅,由上周的50宗升至本周的55宗。

中原亞太區副主席兼住宅部總裁陳永傑表示,本月十大屋苑呈價升量跌,樓價指數亦於高位爭持,買家需時消化樓價升幅,以至買賣雙方陷入拉鋸局面。惟買家依然對後市具信心,周末預約睇樓量持續上升。相信整固過後8月成交量將會回升。

美聯住宅部行政總裁布少明表示,股票市場反覆,但由於市場資金充裕,故樓市氣氛保持不俗,買家入市意欲強勁,資金買樓保值,預期後市需求仍然殷切。由於本周末未有全新大型新盤推售,故焦點重投二手,預約睇樓活動亦錄得升幅。

利嘉閣研究部主管陳海潮表示,儘管股市近日非常波動,但樓市整體氣氛仍然暢旺,預期本港利率維持低企,樓價將上衝破頂,周末預約睇樓客量續向好。

祥益執行董事盤嘉茵表示,新界西北預約睇樓量並未受股市波動影響,本周上車客預約較突出,主力在新界西搶睇400萬至600萬單位。同時換樓客睇樓量亦有所增長。

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽