【東京奧運】何詩蓓奪200米自由泳銀牌!方力申激動落淚:多謝你

2021年07月28日12:13

香港游泳代表何詩蓓(Siobhan)今早在東京奧運女子200米自由泳,首次為香港在游泳項目取得一面銀牌。同時亦打破香港及亞洲紀錄,為港爭光。

寰亞SYHP:#中國香港游泳隊何詩蓓獲得銀牌#在剛剛結束的東京奧運會女子200米自由泳決賽中,中國香港選手何詩蓓游出1分53秒92,獲得第二名的好成績,成為中國香港游泳隊首枚銀牌獲得者。 ​ -- 寰亞SYHP

From:微博/寰亞SYHP

From:微博/寰亞SYHP

From:微博/大公報-大公網

曾代表香港出戰奧運的方力申在東京現場採訪,直擊何詩蓓奪銀,心情十分激動,在比賽前介紹選手時,已一度哽咽,道:「呢塊牌真係好難,游水真係好難!我有好多問題想問……但我未問完,遲些再問。」

方力申:「何詩蓓作為一個土生土長香港人,在香港訓練,大部份時間都係香港,對我們泳壇係一個好大鼓勵。在香港讀書壓力好大,好多人中間會放棄,只有游得好的幾個才會繼續……」方力申又在IG上載自己激動落淚樣子,為何詩蓓打氣;「Sorry,我控制唔到自己,多謝你。」

Alex方力申:期待已久的東京奧運會今晚開幕喇!希望將會是一個精彩而又安全的奧運會。今晚直播見!
#itsawonderfonglife##跟著小方看奧運# ​ -- Alex方力申

From:微博/Alex方力申

香港TVB資訊台:奧運辛酸︱方力申摸完香港金牌 唔瞓覺直踩撐何詩蓓

香港24歲「劍神」張家朗喺東京奧運摘下香港史上首面奧運劍擊金牌,成為香港之光,當中曾代表香港出戰奧運嘅方力申(小方),今年都有份隨TVB攝製隊直擊奧運實況,佢尋晚(26日)親眼見證住張家朗奪金,仲立刻開Live做後台直擊,佢仲乘機問對方拎簽名Tee,又伸手掂下屬於全香港人嘅金牌,開心到佢呢!

不過有得近距離見張家朗嘅「代價」,就系佢去到凌晨一點半先有得食飯,佢就出Story自爆去緊搵24小時食店買外賣醫肚,買完食完再Hea嚇就已經清晨4點幾,佢都仲未瞓,個天就已經光曬,佢仲自爆要喺當地時間今日(27日)9點前就出發撐東奧女子200米自由泳準決賽嘅香港代表何詩蓓,最終「女飛魚」何詩蓓游出1分55秒16佳績,排小組第2名,總成績亦同樣以次名殺入決賽,打破個人最佳奧運戰績,創下港隊歷史,似乎方力申系港隊「吉祥物」啵! -- 香港TVB資訊台

From:微博/香港TVB資訊台

From:微博/香港TVB資訊台

 

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽