西環美食:【西環馳名煲仔飯!飯焦金黃脆口食唔停!必食椒鹽鮮魷+九肚魚!煲仔飯炭香味一流】- 坤記煲仔小菜
2021年05月24日00:31

香港其中一樣馳名美食就是煲仔飯!呢間位於西環的煲仔小菜餐廳,不止吸引香港人去品嘗,更出名到遊客都會特意到訪,一嚐香港滋味。餐廳有各款煲仔飯可選,有與煲仔飯絕配的臘腸潤腸,亦有蛋黃爆汁的窩蛋牛肉等,各款傳統口味任君選擇。飯焦金黃鬆脆充滿米香,十分有咬口,米飯配上鼓油,熱辣辣又香氣撲鼻!小菜亦不遜色,椒鹽九肚魚和椒鹽鮮魷極出色,椒鹽味重但不會過咸,但要襯熱食才可品嚐到鑊氣!想一嚐遠近馳名的煲仔飯,就要來試試啦!

▲鴛鴦腸煲仔飯($85):臘腸潤腸是煲仔飯的絕配,臘味的香味超級香,臘腸偏硬的口感加潤腸較淋的咬口,再配上飯焦的脆口,色香味俱全。

▲北菇滑雞煲仔飯($100):北菇十分夠味,絕對不是罐頭冬菇。雞肉嫩滑而且有雞油香味。

▲白膳滑雞臘腸煲仔飯($105):鱔肉份量適中,鮮嫩又不帶魚腥味,滑雞亦厚肉嫩口。

▲白膳臘腸煲仔飯($105):白膳鮮嫩,帶點脆口,配上臘腸潤腸和鼓油,撈飯一流!

▲椒鹽九肚魚($90):炸粉薄又脆,炸到金黃色但魚肉仍極嫩,椒鹽味香之餘又不過過咸。

▲窩蛋牛肉煲仔飯($93):蛋黃爆汁,用蛋漿撈飯令蛋香混合米香,牛肉亦夠厚身及嫩滑,而且不會韌到咬不斷,十分吸引。

坤記煲仔小菜

地址:西營盤皇后大道西263號和益大廈地下1號舖

營業時間:11:00-14:30、18:00-22:30(星期一至六)、18:00-22:30(星期日)

訂座電話:28037209

文字來源:香港人遊香港/圖片來源:@ememhappylife、@foodieleanneho、@joys.foodiary 、@eatlike852

The post 西環美食:【西環馳名煲仔飯!飯焦金黃脆口食唔停!必食椒鹽鮮魷+九肚魚!煲仔飯炭香味一流】- 坤記煲仔小菜 appeared first on 香港人遊香港.

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽