34歲想買入的士牌做降魔的│龔成
2021年04月08日12:35

你好!本人今年34歲,有兩個小朋友,先生自己做生意,還在起步階段所以收入唔算穩定,近一年撇除所有開支儲蓄有一百萬,有一個自住私人居屋單位,幾年前購入270萬,現在大約520萬左右。

因為我唔識得投資,但知道適當既投資先可以令儲蓄增值,想問其實呢100萬要點樣分配做投資?

因為打算遲d有合適機會買多一個單位換屋,所以資金只可以用一兩年時間投資,請問應買d咩比較好?

另外,爸爸叫我地一齊買個的士牌,首期一人約50萬左右,請問的士牌宜家適合購入嗎?謝謝你!

個案重點:

– 34歲

– 有兩個小朋友

– 擁居屋

– 持有$100萬

重點目標:

– 想購入一個的士牌

– 買多一個單位換樓

龔成老師分析:

我地進行投資,主要考慮資產本身的質素,現時的平貴,以及你本身的情況。你現時已有物業,應該投資物業以外的類別,咁樣可以令風險有效分散。

$100萬你可以考慮投資股票,以你的年齡,可投資「平穩增值類股」+「潛力股」,但由於你知識可能不足,因此,這刻不用太急投資潛力股,先集中投資「平穩增值類股」就得。

最簡單就是投資盈富(2800),如果能承受風險就加少少安碩恒生科技(3067),你可以用分注的模式去入就得。

然後到了2年後,你想買多一層,而當時樓市又處合適水平,就可套現買樓。但這刻不要急於用盡$100萬,只可以動用其中的一半。

至於的士牌,這都是一個不錯的投資工具,原理用買樓收租一樣,在我地投資者眼中都是一錯的工具,特別是佢可以做高按揭成數。

佢由高位回落不少,現時可說是處合理水平,但由叫車程式,成為潛在風險,所以,增長力比過往弱左,你只能當佢是收息工具。

雖然這已反映在價格上,但如果可跌多少少,會較好。

以34歲年齡,應該投資較多在增值類的工具,以「先增值,後現金流」作為財富配置的大方向。

撰文:龔成 (www.facebook.com/80shing)

The post 34歲想買入的士牌做降魔的│龔成 appeared first on Capital 資本平台.

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽