【改變世界?】借陳積榮患癌抽水 林作拒捐100萬「出場費」
2021年03月05日07:00

前TVB藝員陳積榮(Jeff)早前拍片公開自己患上第四期肺癌,由於需要龐大醫藥費,他的好友孫慧雪(阿雪)就呼籲大家捐錢幫助Jeff。

孫慧雪Snow:喺呢度!
好想懇請大家幫我一個忙!
由我訓練班開始,
已經認識咗15年嘅好朋友Jeff,
驗出有第四期肺癌,
佢唔煙、唔酒、無不良嗜好、
個人心地好、
兼有夢想有理想!
而家仲好年輕!
佢好希望可以 http://t.cn/A6t99PKO ​
-- 孫慧雪Snow

From:微博/孫慧雪Snow

From:微博/東周網

From:微博/娛樂lovelove2017

Jeff陳積榮:我是香港演員, 陳積榮Jeff,對不起,有一個壞消息,我患上四期肺癌 -- Jeff陳積榮

From:微博/Jeff陳積榮

不過林作卻借Jeff患癌一事,叫人買保險。林作轉貼阿雪的呼籲,並留言指這只是冰山一角的事:「你有懂得任何一個可以借錢或者可以幫你眾籌的朋友嗎?如有,請你問問他可以保證幫你籌幾多?」

已簽「生死狀」與林作打擂台的鍾培生,就鬧爆林作,直斥做法是「垃圾行為」。阿雪則感謝林作與鍾培生有關注事件,更希望兩人考慮「將打擂台嘅錢捐畀Jeff,或幫助更多有需要的人身上」

林作回覆傳媒時表示,拒絕捐出拳賽錢,他指由始至終那100萬是用於招募團隊新血,目的是「培養香港未來保險業棟樑」,及改變世界:「你要做嘅係長遠地幫呢啲國家、幫呢啲人有賺錢能力,真正有自力更新機會。唔係呢度捐吓錢、嗰度眾籌吓,長遠改變到幾多人?」

微博香港娛樂:【【擂台戰】亞視舉行《百萬拳王》大賽 有意直播「林鍾一戰」】亞視又有新搞作!拳擊節目《百萬拳王》將於下月播出。亞視執行董事陳偉傑與節目負責人黎文狄受訪時指,更主動提到近日林作與鍾培生的拳賽說:「如果@林作LamChok 同@鍾培生Derek 唔介意我哋幫佢搞直播,播埋佢哋嗰場拳賽都OK嘅。」 ​ -- 微博香港娛樂

From:微博/微博香港娛樂

From:微博/微博香港娛樂

 

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽