后者棋兵 黃智雯
2021年02月24日13:11
▲外婆已屆九十高齡,是黃智雯心目中的烈女No.1。訪問時,她提及不敢幻想外婆離去,雙眼通紅後即眼淚缺堤,真情流露。

不止世事,人生,也是一盤棋。

快將三十八歲的黃智雯,自言不是出色的「棋手」。「我係典型?人馬座,好飄忽、貪玩,所以我唔叻計算,唔叻去計劃每一步點行。」

入行十三年的她,演出超過三十部劇集,不是一步登天的女主角,但她的演出,總會在視迷心中留下痕跡:《缺宅男女》的關二嫂、《降魔的》系列的Salvia、《三個女人一個「因」》的愁擘擘,甚或最近《使徒行者3》的Madam G??每一顆棋子所走的每一步,為她圈了不少粉的同時,好像尚欠了一個「視后」獎座。

「?香港?『視后』,都係我?目標,我相信,只要我堅持住自己鍾意?事,順住個Flow去行,總會行出屬於我自己?棋局。唔係天仙局就得啦!哈哈!」

黃智雯下棋的藝術,看似躊躇滿志,實質順應命運,難度極高。

撰文☆吳靜 攝影、錄影☆何國豪 化妝☆Zoe Fan 髮型☆Jay Cheung

服裝提供☆ba&sh 場地提供☆SGM Dance Production 設計☆美術組

釋放野馬

看黃智雯飾演過的角色,包括近日《使徒行者3》中的「Madam G」,大多也有一些缺陷、問題,她聞言即甚為興奮。「係呀!我好鍾意?!我?角色好多時都唔係一個尋常?人,而我就好鍾意?呢?領域上面玩,咁先有更大?發揮空間。好多角色同現實?我,都有好大分別,咁樣先可以俾我釋放心入面?匹野馬。」

入行十二年,黃智雯不諱言,內心的野馬,早已被她「訓練」到只於演戲時奔騰。「我係人馬座,好貪玩、好多鬼主意,細個我係?女廁倒水,整蠱同學??人。入?行,令我收斂?,因為我驚自己會講錯?,所以頭?六、七年都好內斂。我係??好驚人?有Hard feeling?人,所以有咩都會選擇去遷就人?先,自己心入面會??,但係?一覺又會冇事。」

年尾時份,內斂的她也有一個可說出來的目標:「我都想?香港?『視后』,畢竟係一個好大?肯定,如果?到,都係我工作?一大動力。」

多謝MJ

出身演藝學院的她,主修舞蹈及戲劇表演,她的起點,是童年時跟年齡相差四歲的胞姊,迷上米高積遜(Michael Jackson)開始。「我同家姐都好鍾意MJ,因為聽佢?歌開始跳舞,而因為跳舞我就報讀演藝。?演藝畢業之後,我為?儲錢,同埋又貪玩,就去?做空姐,去唔同?地方跳舞;而且有免費機票,10%(價錢)喎!於是就去?好多地方。」

雖然沒有以舞蹈作為終身職業,但她表示:「跳舞已經係我生命?一部份,唔係職業咁簡單。」

演戲同屬表演藝術,對近年已穩佔「女一」席位的她來說,是一步一腳印。「演戲對我?講,係從來都冇後路?長跑,我信只要我專心一致去做,一定會有成績。好似行樓梯咁,有?人一腳可以行三、四級樓梯,我就逐級逐級行。入行頭幾年,我會幻想播完一套劇,出街就會有好多人認得,但後來我就明白,呢一行好多?都係要累積?。

「我感恩有好多機會,可以俾我累積經驗。入行咁多年,我覺得好似行山咁,沿路會有斜路、梯級,但好幸運,冇乜大挫折,令我可以一級一級咁前進。」

隨時結婚

事業拾級而上,黃智雯的感情生活,跟她內心的那匹野馬,也是截然不同。她跟圈外男友詹文天拍拖八年,感情穩定,她稱早已跟男友有共識,以拉埋天窗為目標。

「我?隨時都可以結婚??,呢樣?不嬲都?我計劃入面。我?兩個都好隨性,唔會刻意去做一?傳統?事,亦都唔注重形式,更加冇生BB?計劃。

「生BB係一個好大?責任,我唔會為?跟風去做,咁先係真正?負責任。我驚我俾唔到最好??佢,生?佢出?,唔係為?頭五年佢好得意、好好玩,而係一個一生?責任,??家我?都係順其自然。」

維繫感情,從來都是深奧課題,黃智雯卻甚有心得,她自豪地說:「我自問係一個不錯、不俗?女朋友,?俾到佢(男友)好大空間?同時,都俾到安全感佢。?以前?關係入面,我成日Check對方?電話、email,要猜度對方其實係一件好辛苦?事;??家我?去邊、做乜?,都會同對方交代一句,信任係好重要。」

SuperwomanChallenge

自喻為野馬,但黃智雯心目中的烈女,則另有人選。

「我婆婆係Superwoman,係我?role model(榜樣),佢九十幾歲?!我?住唐樓,以前佢日日上落八層樓梯幾次,買?、接我返學放學,呢幾年因為膝頭退化,冇咩事佢都唔會落樓??

「婆婆好念舊,我?叫過佢搬,佢都唔肯;兩、三年前,佢發燒,但係又唔想我??後生?擔心,就叫我?唔好返去探佢,我偷偷?返去,見到佢脆弱?一面,?一刻真係好心痛。所以,??家每個禮拜,我都盡量返去同佢食飯。」

說?說?,黃智雯的眼眶也紅了。「Touch wood,婆婆??家都仲好健康,我試過發夢??演戲Ok,但現實?話,我真係唔敢去想像(外婆離開),所以我好珍惜??家?時間。」

不論是否野馬,也要懂得活在當下。對嗎?

▲今年先後有《十八年後的終極告白》、《降魔的2.0》(下圖)及播映中的《使徒行者3》(左圖)播出,令黃智雯?視后的呼聲甚高。

▲舞藝屬科班出身的她(右一),去年以舞技主持節目《一個因去跳舞》。

▲人緣極佳的她(前右),為圈中閨密團「胡說八道會」一員,不時在網上「放閃」。

▲飾演的角色大多有「缺陷」,黃智雯樂在其中,圖為《三個女人一個「因」》一角。

▲兩年前曾憑《三個女人一個「因」》成星馬雙料視后,她坦言,下一個目標是香港的獎項。

▲雖然於單親家庭中成長,但跟胞姊及一眾表兄弟姊妹同住的黃智雯(右二),身邊從來不缺乏愛。

▲跟男友拍拖八年,她表示早已視對方為結婚對象,並稱互相信任是二人的相處之道。

▲外婆已屆九十高齡,是黃智雯心目中的烈女No.1。訪問時,她提及不敢幻想外婆離去,雙眼通紅後即眼淚缺堤,真情流露。

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽