驚青年青人學投資由強積金做起|龔成
2021年02月18日12:00

你好!!龔成老師

想請教一下你關於強積金問題

我之前驚強積金會輸晒 所以只系揀左兩隻低風險保本基金

東X(行業計劃)均衡基金 40%

東X(行業計劃)強積金保守基金60%

但我覺得你所講既野好合理 年輕可以進取d

所以想將強積金 轉為

東X(行業計劃)香港股票基金50%

東X香港追蹤指數基金 50%

1.其實供強積金系唔系我每月所供既錢 銀行幫我做月供去供呢兩隻基金?

2.同埋我見東X香港追蹤指數基金系99.8%買盈富基金 如果禁樣既話 仲有無需要再額外系出面月供盈富基金?

3.我個人想買一d 有唔錯息率 但又有增長力股票 暫時睇左老師d書 ..比較想買 2388.66.16.1928

其實823我都想買 但系長期都唔平 我個人推測佢既合理價只系$62左右

希望指教一下!唔該晒 thx

個案重點:

– 強積金60%在保守基金

– 年輕人

重點目標:

– 想調整強積金

– 強積金已有追港股,應該再買盈富

龔成老師分析:

對呀,年輕時你可以進取少少,太保守會浪費左複息增長的能力,特別是你年輕。

我講d基本概念先,其實強積金的配置其實唔複雜,你只要按你的年齡階段,去進行分配就得,年輕時較進取,中年平穩,退休前就保守。基本上你按年齡,慢慢跟這樣比調整就得。

另外,唔建議你成日轉來轉去。你設定好,就中長期都是該配置就得。

你按年齡,簡單分配就得,我自己由初踏入社會開始,就100%恆指,現時都是。

1)基本上係,但具體上,因為佢地有佢地的運作方法,所以有可能正式買賣會差少少,但原理上,你當是如同月供就得。

2)出面都可以月供,強積金你在65歲前都取唔到,而出面的資金你可以自己運用、配置,所以出面照供盈富(2800),是無問題的。

3)這幾隻都是有平穩增長,同埋股息不差的股票,基本上你可以分注投資。至於領展(0823)的確長期處略貴水平,你比較佢同其他房託的息率就知,但領展的確優質,所以又有少少貴得有道理,所以,要等做回到較合理水平,唔知等唔等到,這類股,都可以考慮做月供,但就不會現價大手入。

不過,增長力就唔強,你可以要加入其他潛力股,組合先更加適合你。最簡單是3067。

撰文:龔成 (www.facebook.com/80shing)

The post 驚青年青人學投資由強積金做起|龔成 appeared first on Capital 資本平台.

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽