華仔Fit爆回歸拍動作戲
2020年11月07日03:00
■華仔在《拆彈2》中不乏肉搏場面。

【星島日報報道】(星島日報報道)劉德華主演、邱禮濤執導新片《拆彈專家2》今年底壓軸登場,華仔在片中有連場動作戲均親自上陣,是繼於2017年墮馬意外康復後,最多動作場面的電影,在最新預告片青馬大橋被炸的驚心場面中,華仔更暗晒胸肌。

華仔主演的《拆彈專家2》,故事續以「拆彈」為題,更邀得重量級劉青雲加盟,湊成「雙影帝」組合。今集講述香港受恐怖襲擊,全城陷入恐慌,飾演前拆彈專家的華仔竟昏迷於案發現場,甦醒後被警方列作頭號嫌疑犯,遂找來昔日戰友兼拆彈專家青雲協助,以身犯險誓要查出真相。

華仔在片中有不少肉搏打鬥、奔跑、翻滾飛躍等鏡頭,他為求拍出理想效果均親自上陣。問到華仔可有被該等鏡頭難倒?他笑言:「No problem,好清楚自己身體狀況,反而武指、導演會擔心啲,我都叫佢哋唔使擔心。今次爆炸、拳腳動作等場面,過往我都曾經做過,所以能夠應付!不過如果拍攝過程一次唔得、兩次唔得、三次唔得,咁我就會比較辛苦,但導演安排好好,動作場面拍一、兩Take就完成。」

昨天釋出的最新預告片還看到青馬大橋被炸、捲起千呎巨浪、貨輪沉沒,海中心出現蘑菇雲等翻天覆地的場面,幕幕驚心震撼。敏捷的身手固然是華仔在片中看點,另一幕若隱若現、暗晒胸肌腹肌的畫面也甚有睇頭。華仔表示:「老實講,身體自上次受傷之後,冇以前咁fit,我覺得喺體形各方面應該要盡快追番,當然要飲食、運動及生活各方面配合,身邊嘅人成日都讚我fit,所以劉德華唔fit真係會俾人笑,佢哋嘅鼓勵就是對我的鞭策。」

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽