淳游天下 歐鎧淳
2020年09月15日13:19

現年二十八歲的香港代表隊游泳健將歐鎧淳(Stephanie),先後代表香港參加過三屆奧運,除了被外媒稱為「最美持旗手」,更是港男們心目中的女神。問Stephanie有沒有因為「升呢」做了女神而暗爽?她就一臉認真地回答:「老實講,我冇太大感覺,我唔覺得自己變了女神,我平日生活都冇改變過,一樣會周圍去、周圍玩。雖然我都會接廣告、出席宣傳活動,但都只係工作多?,如果你問我有冇考慮過做藝人,我真係冇諗過!我個人好隨緣,將來有機會可能會試下,但我唔會計劃,&#134513家我好肯定我係一個運動員,我依然好努力咁備戰,準備?緊?比賽。」

講到游水,Stephanie即時變得興奮,她很樂於同大家分享,由細到大在不同國家接受訓練和比賽的趣事。至於哪個國家最令她回味無窮?她的答案是「澳洲」。「我同澳洲好有緣份,早前飛到澳洲受訓,之後又應澳洲旅遊局、澳洲北領地旅遊局同澳洲維多利亞州旅遊局邀請,去到北領地、墨爾本拍攝旅遊節目。當地?食物同戶外活動都好?我,所以等疫情過後,我一定會再去多幾次。」

撰文☆盧安兒 攝影☆何國豪 設計☆黎志堅

1早前,歐鎧淳同前體育新聞主播伍家謙拍檔主持旅遊節目《家謙•淳玩澳洲團》。這次是她首次亮相旅遊節目,絕對令人耳目一新。

2+3歐鎧淳要進入鱷魚潭探險,嚇得她嘩嘩大叫。

Profile

姓名:歐鎧淳﹙Stephanie﹚

年齡:28歲

出生日期:1992年5月30日

身高:1.72米

體重:57.7公斤

學歷:幼小中就讀嘉諾撒聖心學校,之後到美國柏克萊大學升學,主修環境經濟學。

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽