13Still Going Strong 馬貫東
2020年08月12日12:06

十三,以人來說,才剛算是青少年,怎會「仍然強健」?

如果在說的是意志,莫說十三年,三年,也足以耗盡鬥志。

不過,三十三歲的馬貫東,於中學畢業後報讀藝訓班,在TVB捱了兩個三年又三年再多加一年,才由行行企企,到《愛•回家》系列闖出名堂,終於憑《那些我愛過的人》的亞氏保加症醫生一角,搶Fo成為網友熱話。

雖不算苦盡甘來,但花了十三年,才有讓人記下名字的代表作,他的雙腳,難得地仍然踏實地,「我真係因為鍾意做戲而入呢行,咁多年以?,雖然做?好耐群演演員,但我唔覺得辛苦,因為我冇乜人生經驗,所以浸耐?都係好事。」

即使曾一度為生計,兼職攝影助理;試過戶口結餘僅為單位數,亦毋損馬貫東的鬥志。「做呢行最辛苦,係返工時間長,但係當中?滿足感同喜悅,係可以彌補番晒?。」

十三年的投資,暫時有些微回報,仍然熱血的馬貫東,時刻蓄勢待發。

撰文☆吳靜 攝影☆林建安 錄影☆梁比利 設計☆李浩然

久等的男二

訪問這天,烈日當空,馬貫東時而用紙巾擦汗,時而盡力於猛烈陽光中,睜開眼睛,還不忘自幽一默:「我有一對單眼皮,個人特色??!」

新劇《那些我愛過的人》的演出,可算為馬貫東因《愛•回家》系列所累積的知名度,推至另一層次。他於前者中飾演的亞氏保加症醫生,為劇集的「男二」,也是他入行十多年來,首個吃重角色。

「我用?兩個月去準備,劇組安排?我同三個亞氏保加症患者見面,又睇??紀錄片、劇集。網友鍾意我?演出,我都好慶幸。

「呢個角色雖然係配角,但我覺得俾&#134513家?我做先好。我一畢業就入行,冇乜人生經驗,浸耐?,等我儲多?經驗,?處理角色上會豐富?、立體?。」

一浸便浸了十三年,馬貫東甚為樂在其中。「我好記得,第一次有監製直接打俾我傾劇本,我緊張到呢??同監製傾完,我成件衫濕晒,因為我緊張到標晒汗,好似行?三個鐘頭山咁!?套劇就係《鐵馬戰車》。」

那一年,是一四年,初獲監製(陳耀全)「翻牌」的他,緊張到演得力不從心。「最初拍?時候,我仲係好緊張,因為突然間好似好大責任咁,又好驚會令監製失望,當時袁偉豪見我咁騰雞,就同我傾偈,叫我用自己為出發點,唔好怕人?點睇,令我放鬆番。到&#134513家我都仲覺得,佢係我?心靈導師。」

在《那些我愛過的人》中,馬貫東飾演患有亞氏保加症的醫生,談情對手是連詩雅。

▲讀藝訓班時,他還拍廣告賺外快。

▲他(最後排左二)?七年報讀藝訓班,同班同學有張穎康(最後排左三)等。

▲由羅仲謙、袁偉豪擔綱的《尖子攻略》,?八年播出,而他(箭嘴示)當時為沒角色名字的群演演員。

單位數結餘

演技上,馬貫東還有另一位導師。「祥哥黎耀祥!我同佢拍《愛•回家之八時入席》?時候,佢成日都教我點去睇一場戲、咩係節奏,仲有講對白?抑揚頓挫??佢唔係一個氣場好勁?導師,而且同佢做戲,完全冇壓力,所以我學到好多嘢。」

不過,他的演員的道路並不平坦,演戲以外,馬貫東為兩餐,還要去兼職。「入行頭?五年,月尾睇?戶口,通常都係近乎零,即係要有人過九十幾蚊俾我,我先可以?櫃員機撳到錢,都幾百感交集。所以有一個時期,我就兼職做婚禮攝影助理,我又鍾意影相,所以都OK。」

於單親家庭成長,馬貫東隨母親,跟兩名胞姊同住,所以自小已習慣面對一屋女士,艱難時期,就是她們向他施予援手。「有時家姐會問我:『點呀?近排??』跟住就??」笑他多女人俾錢他使,他即正經八百地說:「所以將來要報答番佢?,因為佢?,我先可以支持住。」

他稱袁偉豪為其心靈導師。

拍攝《愛回家之八時入席》時,他稱於黎耀祥身上,學會了不少寶貴經驗。

孻仔的幸福

為家中孻仔的馬貫東,集母親、胞姊們的寵愛在一身,即使單親家庭長大,成長環境也從不缺乏愛。「媽媽最初做護士?,後來做生意,佢要出去做??時候,就由大家姐睇住我;到大家姐做?,細家姐就睇住我。我同家姐分別爭五年同兩年,細個日日都打交,哈哈!不過我比佢?細粒,反抗都唔夠打!

「到我中學畢業,諗緊做消防員定演員好,佢?擔心我做消防員危險,所以寧願我去做演員。入行以?,屋企人都冇俾壓力我,冇規定我一個月要俾幾多錢家用。」

幸福的馬貫東,於三十歲時也有過轉行的念頭,「當時我諗,如果自己三十歲之後都仲係咁,對我?將來,或者對屋企都有好大影響。於是就試?做生意,同朋友?尖沙咀,開?間有手工啤提供?熱狗快餐店,呢個係我生命中?敗筆!

「本來我諗住,睇?可唔可以搵到第一桶金,始終當屋企人年紀大?時候,我都想俾番安穩?生活佢?,好似佢?以前俾個溫室我長大咁,但係好遺憾?(拍一下手)!我就多?一個經驗囉。最後蝕?唔少?六位數字,媽咪打本俾我?,我會俾得番佢?!計埋通脹!&#134513家仲未俾到住??」

雖然於單親家庭長大,但於母親跟兩名胞姊的照顧下,他自稱於溫室中成長。

中學時的馬貫東,一臉稚氣,也難怪家人會擔心他投考消防員。

▲▲外甥多似舅,馬貫東指兩名胞姊的女兒,於嬰孩時期,跟自己(上圖中)有點相像。

馬貫東本養了兩隻貓,但其中一隻(上圖前)於五月時病故,他說即使只跟牠相處了兩個月,還是十分傷心。

1 Weakness

自言希望他朝成為「實力派」,馬貫東一直以影帝張家輝為目標。演技上,他稱自己尚待磨鍊;影帝一早公開另一半,家庭生活美滿,被問到感情生活時,原本健談的馬貫東,忽然:「Er??Er ??感情??唔答得唔得呀?」

退一步,問他可是Single and available?他?腆地說:「俾?空間我啦??」變相答了吧。

沒有言語偽術,馬貫東真實地展現其弱點,這年頭,可算甚罕有。

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽