【7月1日剖腹出生】陳山聰為囝囝剪臍帶感覺似剪粉腸 單立文幫忙改名
2020年07月06日23:27

初為人父的陳山聰復工拍劇,他透露擇日後老婆在7月1日剖腹生產,囝囝的中文名會交由長輩決定,至於英文名則由單立文夫婦命名為Jaco,名字中包含了陳山聰與老婆Apple的英文名字母,甚有心思。

TVB官方微博:【娛樂新聞台】陳山聰自爆佢喊住入產房?!
43歲嘅陳山聰喺舊年同太太何麗萍結婚之後火速造人成功,並於7月5號喺社交網站貼文宣佈新B已經出世嘅好消息。日前初為人父嘅山聰就馬不停蹄為新劇《超能使者》進行拍攝。佢接受訪問時亦都好大方咁分享佢當時入產房幫仔仔剪臍帶嘅回憶,仲自爆佢未入產房嘅時候已經喊到七彩,反而要老婆安慰嘅趣事添!

#陳山聰# #陳山聰當爸# #產房# #剪臍帶# #生仔# #娛樂新聞台# #TVB[超話]# #TVB# http://t.cn/A6yGkTvP -- TVB官方微博

From:微博/TVB官方微博

陳山聰指因為疫情關係,不會舉行百日宴,但是囝囝100日大的日子與他的生日很接近,屆時應該會與家人簡單食飯和切蛋糕慶祝。

陳山聰又透露老婆生B時非常冷靜,而他就感動落淚:「佢結婚都係咁,我就着咗保護衣入產房後,開始淚如泉湧。都是手攞住兩部手機想拍片,好彩護士姐姐幫手。」他形容剪臍帶好像剪粉腸,希望待囝囝一、兩歲再做人,又指囝囝已有5個契爺,包括吳卓羲和郭政鴻。

微博香港娛樂:【【曬一家三口合照】@Ron吳卓羲 @郭政鴻 當契爺 @陳山聰 囝囝Jaco出世】陳山聰星期日,在社交網貼上一家三口照,宣佈囝囝Jaco已出世!更透露兒子共有5個契爺,包括大家熟識的吳卓羲及郭政鴻。陳山聰接受訪問時表示,兒子日前出世,重7.1磅,並已接妻兒出院,又說太太是開刀誕下兒子:「一次做爸爸好感動,最難忘未換衫已經喊,流下爸爸淚,反而太太好冷靜,叫我唔好喊冷靜一點。」 -- 微博香港娛樂

From:微博/微博香港娛樂

新浪娛樂:#TVB演員陳山聰得子# 5日,TVB演員@陳山聰 曬出一家三口全家福,宣布老婆生子喜訊,寫道「人生馬拉松中的美麗的畫面,感恩,daddy希望你成為一個充滿正能量健康快樂頂天立地的男子漢。」照片中,陳山聰和老婆抱著兒子,一臉幸福地笑。去年11月,陳山聰迎娶交往5年多的女友Apple。http://t.cn/A6y4q9LL ​ -- 新浪娛樂

From:微博/新浪娛樂

 

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽