向晴朗的一天出發 朱晨麗
2020年03月31日13:08

不如談談《多功能老婆》中,認識到的好姊妹楊千嬅和陳煒吧!「??講佢?乜?呀?壞話呀?哈哈哈!」

比較喜歡演喜劇還是正經劇呢?「??如果我揀?其中一個?話,會唔會冇得撈??哈哈哈!」

這樣回答提問的,是三十二歲的「朱朱」朱晨麗。

她是個典型人馬座:幽默、轉數快、吃得苦、有毅力又樂天,正因為有這些特質,所以她從小離鄉別井,獨自往外闖天下的日子,即使遇到甚麼困難或挫折,她都只會讓負面情緒持續最短時間,轉個頭,便會努力正面思考:「我成日同我自己講:唔可以就咁輸俾自己,我&#134513家有?乜問題,就要去解決佢!」

然後,她由一名芭蕾舞蹈員,成為了一一年的港姐冠軍;再由小花,榮升至今天的女一。廿載光陰,都記錄?她的奮鬥史,有血有淚;然而,今天驀然回首,她都只是付諸笑談中,沒有愁眉苦臉,反而對於當中的艱苦,視為人生歷練。

「我係感恩?,因為呢?經歷,先可以令我&#134513家更加堅強!」

有正向思想的人,總會感染到別人在灰沉沉的日子裏,多了一份對蔚藍晴天的盼望。

撰文☆周彩霞 攝影☆林建安 場地☆明珠海景 設計☆吳展滔

磨出血

朱晨麗成長於蘇州,是家中獨女。「我?個年代,全部都只可以生一個。」十歲時,因為一間芭蕾舞蹈學校招生,獲老師推薦下,她便獨自往上海入讀。「訓練我??老師係第一代『白毛女』(樣板戲芭蕾舞劇同名角色),佢以前訓練冇toe pad,所以都唔准我??。芭蕾舞鞋?鞋頭係木頭,好硬,所以唔?toe pad,係咁塞落去,?腳趾就會磨皮磨到流血,好痛!仲要郁喎!有次我隻腳?血,直情滲晒出?,我喊晒同老師講好痛,但佢都要我堅持練習。」

五年地獄式訓練的成果,是讓她輕易地考入香港演藝學院舞蹈系。「我好感恩,APA?老師好鍾意我,佢??讚美,我係開心?,但係我都要對得住佢??讚美,所以我好努力、好刻苦,人??覺?時候,我就會偷偷?咁繼續練習。」

隨之是到了華盛頓進修。「我畢業?陣,好多國家?芭蕾舞團團長有?睇,西班牙同法國?,都想我加入佢??團,開?條件都幾好。但點解我會選擇入香港芭蕾舞蹈團呢?因為我好鍾意返屋企,爸爸媽媽一直都?蘇州,我?香港,感覺同佢?近?。」

▲一一年因為對娛樂圈好奇,參選了香港小姐。「大家都認為我唔係香港人,廣東話唔正,冇機會?獎,點知我好好彩?到冠軍,唔知係咪額頭生得高呢?」

有機會

一一年,她看到電視上香港小姐廣告,好奇下便走去參選。「我唔知娛樂圈係點,好想試?。」因為有豐富舞台表演芭蕾舞的經驗,所以整個過程並沒有絲毫負擔或包袱。「唯一壓力係final出場,我?十五個女仔企晒?度,臨出場前,聽到佢?講邊個邊個會?冠軍,邊個邊個會?乜?獎,但係我呢?佢?話:『一定唔會揀你啦!你廣東話咁差!揀都揀香港人啦!』其實?陣我已經??香港身份證,所以聽到都好沮喪。點知我好好彩,最後可以拖住媽咪行出?(?冠軍),好似發緊夢一樣!哈哈哈!」

正式入行拍劇,首齣劇集是《名媛望族》。「我連個cam同燈?擺位都唔知,成日遮住?,又或者俾人?遮?都唔知。我當時只係一個新人,?到咁陌生?環境,好驚、好怯,唔係好識用語言同人表達,因為當時我?廣東話,講得完全唔好。」

此劇後,她有半年時間幾乎零工作。「冇乜工開,公司話我聽,我講?未得,廣東話唔正,演戲都爭好遠,聽到都好sad,?屋企諗?好多負面、好唔開心??,好彩我係人馬座,好快就打消?呢?念頭。我話俾自己聽,唔可以輸俾自己!」繼而她便去上廣東話堂,又去學武術和跳舞充實自己。「我總覺得,要裝備好自己,人?先會肯用你。」

▲一二年,首次演出《名媛望族》。「我當時係新人,好多嘢都唔識say no,連個造型?唔?自己都唔知,唔識同大家溝通。」

▲廿多歲時,朱朱在香港演藝學院畢業後,便到華盛頓深造芭蕾舞,認識了不少好朋友。「我??邊畢業演出後,西班牙同法國都有舞蹈團搵我加入。」

講粗口

皇天不負有心人,朱朱愈努力裝備自己,愈多工開。「我&#134513家都仲會睇番我以前?劇,有好多反思:呢個點解咁?反應??呢個真係可以再好?喎……?演技係麻麻??,但我當時真係已經盡?自己僅有?功力,咁我之後再遇到一樣?情況,咪再做好?囉!我係感恩我以前有呢?經驗?,由零開始,一步步咁儲番?,&#134513家?我咪會成熟?囉。」

成熟了的,還有她的廣東話。「以前聽唔明?廣東話粗口,大家開心講笑時,我都俾人跣過,呢?我都經歷唔少,哈哈!&#134513家我識晒?粗口?啦,可以跣番人?囉!哈哈哈!」

拍劇至今七、八年,雖已拍過近廿齣劇,升到女一位置,但她還是有很多想嘗試的角色。「so far我未做過賊,未做過大奸角,甚至係垃圾婆咁,我覺得都可以嘗試?囉,唔係淨係做madam,或者喊苦喊忽?女仔。即係好似我做完《多功能老婆》『馬思蕾』呢個角色之後,我都希望各位觀眾同監製,可以睇到朱晨麗?戲路,其實可以好闊,或者再闊?都得,我仲有好多戲路未開發?!」

監製們不妨諗諗佢好喎。

▲跟陳煒(左)和楊千嬅(右)因為《多功能老婆》,戲裏戲外都成為了好姊妹。「千嬅係我細個?偶像;煒哥呢,佢本身真係好有女人味,好照顧我。」

男未娶女未嫁

正向思想的人,總是多貴人,朱朱身邊也有一個,就是傳了緋聞多年的何廣沛。「我同佢第一次合作,係《超時空男臣》,佢好旺我,同佢拍完呢套劇之後,我?劇就陸續冇停過,又?埋獎……」她頓了頓續說:「呀,唔係喎,佢都有?喎,咁即係我同佢互相旺對方啦,哈哈哈!」

既然咁旺大家,有冇諗過拍拖呢?「私底下我哋都成日有聯絡?,我都覺得呢個人係可以考慮一?,男未娶、女未嫁嘛。不過呢,我?好多時候一齊,都係工作,如果要有下一步發展?,係要再了解多?囉。」

然後,她說了很多對何廣沛的讚美說話:演技好,可塑性高,且乖仔又孝順乜乜乜。「死啦!會唔會讚得佢太多呢?咁咪變?佢?專訪?」

那麼,專訪的大題就改為「何廣沛」吧。

▲去年初的萬千星輝頒獎典禮,朱晨麗憑《超時空男臣》獲「最佳女配角」獎,而何廣沛則成為「飛躍進步男藝員」。「我?兩個係互旺呀!」

▲與何廣沛的緋聞傳足多年,在新劇《大醬園》中,二人更是男女主角。「上次?《超時空男臣》,我?冇開花結果;今次我?結埋婚,有埋小朋友。」

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽