幸運是我 陳家樂
2020年03月25日11:09

陳家樂上鏡好靚仔,真人仲靚仔。然而,他真正上位爆紅,都是從前年劇集《逆緣》中的「冷凍爺爺」才開始,即是他入行十二年後,可見娛樂圈這一行,靚仔並非大晒,要升呢,一切還看個人際遇,天時地利人和。

「始終都係人生?經歷,冇得去計算紅得遲定早。老實講,如果『冷凍爺爺』呢個角色,早十年前俾我做,我都未必做得到,或者做得好,我都唔會捉到呢個機會,盞??、浪費?。」

默默耕耘足十二年,忽然入晒屋、大受歡迎,家樂坦言,那刻除了好開心,亦好驚。「我好驚大家會唔會只係一時之間對我有興趣,先俾呢個機會我呢?同埋??都會有壓力?:當你呢個角色多人鍾意?時候,你自然會希望下一個角色會做得更好,?種壓力,就係點樣可以突破到自己,好想進步。」

多得排得密麻麻的工作,讓他冇得諗太多。「??突然間每日有好多唔同?工作要處理,?時間好緊迫,就算有呢?念頭,好快都要擺番低。慢慢、慢慢,我每日只會做好自己?工作,做好自己。」

是故,他對於自己擁有這些際遇,都是感恩、感恩和感恩。

懂得感恩的人,都會比較幸運;而更幸運的,是他現年才三十三歲,仲有大把世界。

撰文☆周彩霞 攝影☆何國豪 化妝☆Circle Cheung(ndnco.co) 髮型☆Kenrick Siu 

服裝☆@kentandcurwen and #teamKC 場地☆英皇戲院娛樂行 設計☆李浩然

爸爸的夢

陳家樂○三年曾參加過新秀,入過十六強,直至○六年簽約英皇,才正式入行。他是家中大仔,有一個妹妹,入娛樂圈,多少都是因為家人大力支持,尤其是父親。

「我有問過爸爸點解咁支持我,原來佢自己本身都好想做呢一行,哈哈哈!佢細個成日都參加歌唱比賽,又做過特約,拍過TVB?劇,做過發哥(周潤發)後面??(角色)。佢&#134513家都成日參加社區會堂?歌唱比賽,去上堂學唱歌?!佢會覺得,既然我有咁?機會,又有唔同?人俾機會我,我就要好好去堅持、珍惜,唔好諗其他?。佢俾?好多信心我,我&#134513家好似幫佢圓緊呢個夢咁。」

大概正因為家中有個這樣的父親,故家樂小時候,已當過童星。「都可能係因為我爸爸佢?,好想我去做?。其實都唔係乜?童星,只係拍過幾個小朋友廣告,上過《閃電傳真機》?類節目。以前好興有星探?街發掘人?嘛,佢?覺得我得意,就搵?我去casting做主角,點知我埋到位,好驚,乜都唔講;要我跳舞,我又唔跳,跟住就做?隔籬??(角色)咁囉,哈哈哈。」

華麗之後

他入行的初期,英皇本來曾打算讓他跟張致恆、陳偉霆和麥子豪組成Sun Boy'z。「我同佢?一齊學跳舞,練?一、兩個月幾堂,我就放棄?!我?手腳太唔協調,完全做唔到?樣?,好頹!最後我就冇入到呢個組合。」

惟有主力當演員,○八年參演首齣電影《保持通話》,雖已是男配角,但此後數年工作量都不算多。「?幾年真係好冇?做,每個月?收入都係得幾百蚊。屋企人又差唔多退休,我係大仔,一定要照顧呢頭家,咁我都要諗?自己?前途?,所以我真係諗過離開呢行。」沒有收入的日子,他慶幸有父親力撐。「佢會靜靜雞攝錢?我銀包度,好感動!」

就在家樂把心一橫去意已決之時,《Diva華麗之後》的導演麥曦茵,忽然敲他的門。「佢同我傾偈,知道我好想、好鍾意演戲,但冇機會,佢就俾?個角色我。拍之前,佢好用心引導我去諗點樣做,令我更加清楚,我真係好鍾意演戲,我就留低??度。」

英皇電影部的高層,看過他在《Diva》的演出後,便安排他為電影《當C遇上G7》擔任男主角。「羅耀輝導演睇過《當C遇上G7》呢套戲,就搵我拍《幸運是我》;《逆緣》燶監製,睇完《幸運是我》,就搵我做『冷凍爺爺』。」

▲○八年,陳家樂參演首齣電影《保持通話》。那時才廿二歲的他,仍一臉稚氣。「對我?講,拍?呢套戲先叫做正式踏入影圈。」

▲一二年,本打算離開娛樂圈的他,獲導演麥曦茵邀請,參演《Diva華麗之後》。「拍之前,導演同我一齊諗?好耐,點樣做好呢個角色。俾?好多信心我。」

十年總和

家樂形容,這個過程,猶如「?石仔」。「真係慢慢?上去咁?出?,我覺得自己好好彩,亦都好神奇,係佢(指指上天)安排俾我去行?!所以真係唔好諗太多?,每個角色,都要好好享受、做好佢,條路自己就會行?出?。」

「冷凍爺爺」一角,讓他入了屋,爆紅起來,一切來得令他意想不到。「突然間有套劇集,多?好多人認識我,亦多?好多工作機會,我?陣係有?受寵若驚,冇諗過所有?可以?得咁突然!」由那時開始至去年底,單是電影,已拍了六、七套。「六、七套,等於我之前十年?總和!」

當中包括今年賀歲片《我的筍盤男友》。「呢套係愛情喜劇,係我一路都好想拍?類型。我個角色係個高富帥,個人好有自信、好囂張,同我本身個人好遙遠,因為我絕對唔係咁,所以呢個角色對我?講好大挑戰!同埋拍喜劇最難?地方,就係拍?陣度?gag位,就算我?現場覺得好笑,但點都唔會知上?時候,觀眾會唔會笑,我諗我要?時間去揣摩,始終喜劇呢方面,我經驗尚淺。」

放心吧!之後還有很多經驗累積啊。

▲在賀歲片《我的筍盤男友》中,飾演一名高富帥,首次與女主角李靖筠合作。「有場接吻戲,拍?陣佢流緊鼻水,我冇理到照錫落去,佢就好尷尬。」

▼一六年與影后惠英紅合演《幸運是我》,讓他得到更多導演和監製注目。「有個導演睇完,就搵?我拍《兄弟班》呢套戲。」

▲一齣《幸運是我》,家樂便得到《逆緣》的監製垂青,邀請他演繹「冷凍爺爺」一角。「我細個係??湊大,同埋我?朋友都話我個人老土,所以唔難演,哈哈。」

友達以上戀人未滿

靚仔通常最令外界感興趣的,當然是他的感情生活。而陳家樂自上位後唯一的緋聞,就只有大眾女神陳瀅。

「我?係前年合作拍《廉政行動》時識?。我初初以為佢好女仔、好淑女,但其實佢好鍾意玩,好鍾意帶歡樂俾人。我覺得佢個人好好、心地好好,又好玩得。」

咁即係發展成情侶未呢?「好朋友關係囉,冇乜特別。」咁將來呢?「大家暫時都冇咁諗,因為太好朋友,唔會話突然間轉另一個身份?嘛。」

但如果拍拖,又會否再公開呢?「嗯……都唔知?!唔一定。都要睇到時另一半想唔想,如果佢覺得可以公開?,咪公開囉;如果佢唔想?,咪唔公開囉。」

不知何解,他口中的「佢」,總是覺得是陳瀅。

▲▲與陳瀅靚仔靚女,緋聞傳得甚囂塵上,近日二人更以緋聞情侶檔,為運動時裝品牌拍廣告(左圖)。

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽