被遺忘的時光 馮素波
2020年03月16日12:14

有否想過,七十五歲的你,還想做甚麼?

七十五歲的馮素波,將於大會堂舉行演唱會,用兩小時獻唱懷舊金曲。

唔係呀嘛?!

是的,曾一度電視撈飯的你我,會認為這個演甚麼也入木三分的「金牌長門人」,跟演唱會風馬牛不相及。求教Google大神,不難發現她於YouTube上的歌唱短片,而且高音甜、中音準、低音勁;更驚喜的是,舞台上、聚光燈下,馮素波終於是主角。

「六十年代我開始登台,係為?搵食,點知一唱,眨?眼就唱?十五年,直到香港?夜總會文化轉變,我先至冇唱。不過,上天安排得好好,&#134513家又興番懷舊金曲,初初?人都唔知我識唱歌?,只係想搵個有?知名度?藝員去唱,咁又俾我有得唱番喎。」

穿起華麗戰衣,站在「舞台」上的馮素波,初時擺的甫士,跟她唱的金曲一樣懷舊。攝影師於是?她即席表演,沒開聲準備下,她手到拿來地唱出:「是誰在敲打我窗??」喚醒她那一段被人遺忘的時光。

撰文☆吳靜 攝影☆林建安 化妝☆許智華 髮型☆Andy Cheung 服裝提供☆Lavance U 設計☆美術組

沒夢遊的愛麗斯

電視劇中的馮素波,是好媽媽、壞媽媽、正派智者??現實中的她,聲如洪鐘但語調溫婉,不時還會自製Gag位,而你未必知道的,是她的英文名字:Alice。

「細個?陣,由廣州?香港,要讀英文補習學校,咁就要有英文名,我當時?英文名係『Fung So Ball』,好風騷咩我?於是老師就俾?三個名我揀:Emily、Amy同Alice,我媽媽就揀?Alice,因為Alice in Wonderland?嘛!」

馮素波的父親為已故大導演馮峰,她跟同父異母的妹妹馮寶寶,同為叱?一時的「七公主」成員,但畢竟人生不是夢遊仙境,Alice還是要面對現實。「六十年代粵語片開始式微,但仍然有人請『七公主』做剪綵嘉賓,我第一次真正上台唱歌,就係有一次獲邀出席開幕典禮。

「講起?都有?傷感,個老闆?時同我講:『趁&#134513家未有人客,你唱隻歌俾我聽?。』,未有人客先叫我上台唱咋!?陣我學?十零首時代曲,都未試過真係上台同隊Band夾,而當日?隊Band全部都係菲律賓人,我就哼?〈相思河畔〉?melody俾佢?聽,就完成?我第一次?表演。」

一曲〈相思河畔〉,令馮素波轉型成歌手,開始其夜總會登台生涯,還要到外地演出。「六七年我去泰國登台,本來都冇諗過留好耐,點知?年香港有社會活動,我媽媽就叫我唔好返香港,我就足足?泰國唱?十一個月,之後先返番香港唱。」

真實的「我和春天」

登台演出的生涯,令馮素波遇上她的首任丈夫,「佢係一個音樂領班,當時我?係排除萬難先結到婚,但係之後鴻溝就愈?愈大,女明星同音樂仔?嘛。當時如果我個心,有&#134513家咁平靜係OK?,但係唔係?嘛,聽?人講?:『佢點襯得你起呀?』、『聖誕節仲要唱多個鐘?』,漸漸就不滿足於現實,但係我同佢係和平分手?。呢個故事我同過杜Sir(杜國威)講,就成為?《我和春天有個約會》?古仔。」

跟首任丈夫育有一子,馮素波跟前者分開後,便往美加登台,在當地重遇舊識,即後來她的第二任丈夫。「我?協議唔好篤住對方對眼?嘛,咁我咪拖起皮?,去?美加唱,點知又會遇到佢(第二任丈夫)。

「佢?六十年代曾經係邵氏?宣傳部經理,所以我係識佢?,但估唔到佢七十年代尾會移民美加,而且都係結束?第一段婚姻,咁我?就同是天涯淪落人?。之後轉轉折折,我?返番香港,我就入電視台繼續做戲,佢就?麗的,再跟楊生(楊受成)做?,到一七年先入『方便之門』。」

1+2.馮素波將於12月30日,跟胞妹馮素雲及妹夫余子明等,於大會堂舉行《素仰大明演唱會》;三人早於一四年合作過一次。

3.  她(右三)的登台生涯,多數跟來自菲律賓的樂隊成員jam歌。

4.四歲的馮素波跟母親留影。

5.因父親關係,馮素波(左二)也曾當童星,並與李小龍(右一)在《細路祥》中合作。

華麗歌衫有贊助,她便自備首飾點綴,圖中的綠色項鏈,是其子在布拉格買給母親的手信。

6.跟兒子David的感情要好,訪問中馮素波每談及兒子,也是一臉欣慰。

7.馮素波人緣極好,就是因為跟白雪仙的雀局,令她意外地要步行兩個半小時。

8.「七公主」感情深厚,其中一位公主有需要,其他成員定必現身支持。

冥想、麻雀、學瑜伽

馮素波口中的「方便之門」是佛教語,她篤信佛教,對生死看得很開。「點解叫『方便之門』?因為你隨時都去到,但係又唔係隨時返得番?。佢(丈夫)在生?時候,我都有同佢講,生也歡喜,死也歡喜。人生在世,有好多不如意、病痛、苦惱,過?『方便之門』,只要?輪盤上搵到屬於自己?位置,一樣咁開心。我爸爸、媽媽、丈夫、克仔(其胞弟馮克安)都??邊,如果我活得開心,佢哋都活得開心。」

要活得開心,對馮素波來說,是十分簡單的事,大部份也源自其子David。「我唱番歌都係我個仔俾信心我,佢話??六、七十年代?懷舊歌,真係要我?呢?人唱先有feeling?喎,就算?天王、天后唱,都唔係?個feel。

「另外,我??年就學電腦,都係當時我個仔同我講:『你唔學電腦,將來就係文盲?!』於是我咪去學囉。」

即使已七十五歲,馮素波走路時腰板挺直,就算穿上兩吋高跟鞋也如是。「有?朋友話膝頭痛,上上落落要打側身,我就冇?喎。我記住以前爸爸同我講,到五、六十歲時,?骨頭就唔聽我話,所以一定要做運動。我六十歲?年開始,就去學瑜伽,學?三幾年,我跟埋個老師學呼吸。

「老師話,日常生活中好多人呼吸同動作唔協調,於是就有好多損傷,要調整最好就係冥想。冥想即係叫你集中,將日頭??放下一陣,&#134513家就算我?屋企做唔到動作,每晚都會熄燈、熄電視冥想。」

最近馮素波還試過步行兩個半小時,由旺角返回美孚的家,足以令我們讚嘆、令她本人自豪。「?日我去仙姐(白雪仙)屋企打牌,打完先發現冇車返屋企,卒之?鵝頸橋上?一部小巴去旺角,之後經加多利山、太子道西、石硤尾行返屋企。一個人一邊行一邊唱歌,係唔敢影相?,證明?咩?證明我有咁?健康!」

學會知足 快樂常有

即使活到七十五歲,馮素波還是與時並進的。跟她WhatsApp,有時會收到一個可愛的Sticker作回應,「我一一年就用iPhone??,第一部用iPhone4,係我個仔買俾我?。」

一部手機,令她得到一個upgrade。她甚滿足地表示:「當年我同王維基傾合約,佢見到我部iPhone4就話:『波姐,原來你都識用iPhone,你唔係一個老人喎,咁你張合約要改?!我唔會簽老人show俾你!』」

駕馭科技,她還有另一成就:「&#134513家影相,我個仔會同人講:『叫我阿媽影啦!佢selfie靚過我影呀!』哈哈!」

雖說人生無厭足,但這刻馮素波的心境,就如她欣賞的周潤發金曲般——〈知足常樂〉。

▲馮素波的Selfie技術如何?請驗收。

▲因手機型號而「被加人工」,令她更欣賞王維基的思維。

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽