【台慶大抽獎】馬國明終於有獎:由細到大擦膠都未中過
2019年11月20日07:00

今年的無綫台慶昨晚如常播出,但取消直播,藝人們前一晚已經預先秘密錄影。多次與視帝寶座擦身而過的馬國明今次終於得獎,在每年必備的大抽獎環節中,與林穎彤齊齊奪得三獎!

新浪電視:#馬國明中獎# 雖然今年視帝還待12月才能揭曉,但在今晚播出的#tvb台慶#「萬千星輝賀台慶」上,@馬國明-Kenneth 先下一城,在抽獎環節中獎了![笑cry][笑cry][笑cry]恭喜啊馬明~
最後,TVB眾星合唱《東方之珠》,結束今晚的台慶晚會。http://t.cn/Aid43Ilx ​ -- 新浪電視

From:微博/小娛婆

幾位獲抽中參加抽獎的藝人,各自選一隻代表自己的動物,爬得最快的即奪得大獎。馬國明笑言自己從來沒有抽獎運,從小到大連擦膠都未曾中過,這次可謂大突破,相當有運!今次代表他的動物雖然最終「包尾」,但仍然有獎,他坦言不記得獲獎金額,只記得有獎金和獎品。

秋名山上小綿羊:#tvb台慶##馬國明[超話]#哈哈😃 馬國明是在神遊嗎? ​ -- 秋名山上小綿羊

From:微博/秋名山上小綿羊

From:微博/秋名山上小綿羊

From:微博/秋名山上小綿羊

呱唧小灰兔:#馬國明唐詩詠[超話]#
啊 這個眼神!我愛了[心]
馬生連玩遊戲都選貓貓
告訴我你們肯定不是兄妹[酸][酸]
cp粉落淚了[淚][淚] ​ -- 呱唧小灰兔

From:微博/呱唧小灰兔

From:微博/呱唧小灰兔

至於大獎由20歲的邱晴奪得,獎金獎品總值52萬,而二獎則由於《解決師》飾演警方臥底關成海的陳偉洪奪得。

香港TVB資訊台:TVB台慶藝員大抽獎 52萬大獎被她贏走!

TVB節目今晚舉行,但因社會動蕩,TVB以防萬一,昨日已預先錄影好台慶節目,而每年台慶高潮之一的藝員大抽獎亦已經錄影,並由20歲女藝員邱晴奪得52萬現金獎及獎品。

對於奪得台慶大獎,邱晴接受訪問時笑言整個過程都「烏烏嚇」:「當時系由阿姐(汪明荃)負責抽幾位藝員出嚟,我系第一個叫出嚟,當時都唔識反應,身邊同事叫我出去嘅時候,我仲獃頭獃腦,之後有幾位藝員同事被抽中玩遊戲,每一個人可以揀一隻電動公仔,然後斗快去終點,由於我開頭都唔知發生乜嘢事,何依婷都有提議我去揀只貓,但我因為睇中咗只兔仔,最後都系揀咗兔仔,之後由頭放到尾贏咗,好開心!」

「不嬲有啲符碌運」
問到獎金點樣用?她笑言:「會請同事食飯,尤其一齊練舞嗰班同事,都應該要用五位數字,我亦問過上年台慶大獎得主黃庭鋒點用筆錢,佢話做定期。」問邱晴是否一向很有抽獎運?她笑言:「不嬲都有啲符碌運,或者上天想獎勵我排舞好努力呢!」 -- 香港TVB資訊台

From:微博/香港TVB資訊台

From:微博/香港TVB資訊台

From:微博/香港TVB資訊台

 

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽