【梁舜燕逝世】孫兒阮浩棕盼三代同堂合作 遺憾再無機會
2019年08月15日07:00

梁舜燕日前離世,享年九十歲,其孫兒阮浩棕亦是一名演員,昨日他上載爺爺和嫲嫲的黑白照,發長文表達對嫲嫲的思念和尊敬。他表示自己繼承了嫲嫲的衣砵,會努力捍衛她的名譽,又坦言由入行開始,便希望可以跟嫲嫲及任職監製的爸爸三代同堂一起合作,可惜再無機會,成為一大遺憾。

阮浩棕Nic:謝謝各位對奶奶的愛戴,她走的很安詳很美,依舊優雅高貴。
她是永遠的傳奇,她是我最好的榜樣,她是我最大的偶像。
奶奶,一路好走,愛你。 ​ -- 阮浩棕Nic

From:微博/阮浩棕Nic

From:微博/阮浩棕Nic

From:微博/阮浩棕Nic

From:微博/阮浩棕Nic

阮浩棕全文:

「小時候睇電視,我知道妳係一個演員。

見到陌生人同妳合照,我知道妳係一個明星。

倍伴妳去做義工服務,我知道妳係一個萬人迷。

踏入社會投身演藝工作,我知道妳係受人愛戴嘅前輩。

但對我嚟講,妳最重要嘅身份,係我嘅嫲嫲。

喺妳休養期間,我坐喺病床邊,一邊握著妳嘅手,一邊陪著妳傾偈。『妳記得我細個果陣妳經常放喺嘴邊嘅,係邊句說話嗎?』妳露出慈祥嘅笑容,緩慢咁講:『害人之心不可有,防人之心不可無。』小小嘅一句,大大嘅道理,但嫲嫲妳教會我嘅,遠遠比呢句說話多。

嫲嫲,妳嘅教誨我會銘記於心。喺病床上妳同我講嘅說話,我會時刻記住。我應承妳嘅事亦會做好,因為我係妳嘅孫,亦因為我繼承咗妳嘅衣缽,所以我會努力捍衛妳嘅名譽。我會一直努力,令係天國嘅妳可以同爺爺一齊為我感到驕傲。多謝妳係我嘅嫲嫲。妳永遠係我嘅榜樣,係我最好嘅學習對象。多謝妳,我愛妳。

同嫲嫲嘅回憶太多,想講嘅說話亦不能盡錄。只好再次向各位朋友以及傳媒朋友道謝,因為有大家嘅愛戴,先可以成就嫲嫲嘅不朽傳奇。

讓我們永遠懷念香港第一電視女士 — 梁舜燕。

P.S. 雖說過去嘅日子一直做緊心理準備,但係當呢日到來心情依然沉重。家人亦需要好好休息及收拾心情。感激大家嘅慰問,亦抱歉未能一一回覆。

P.P.S. 由入行開始一直希望能夠同嫲嫲妳同爸爸三代人一齊合作,製造我地阮家嘅代表作,遺憾再無呢個機會。」

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

小時候睇電視,我知道妳係一個演員。 見到陌生人同妳合照,我知道妳係一個明星。 倍伴妳去做義工服務,我知道妳係一個萬人迷。 踏入社會投身演藝工作,我知道妳係受人愛戴嘅前輩。 但對我嚟講,妳最重要嘅身份,係我嘅嫲嫲。 喺妳休養期間,我坐喺病床邊,一邊握著妳嘅手,一邊陪著妳傾偈。「妳記得我細個果陣妳經常放喺嘴邊嘅,係邊句說話嗎?」妳露出慈祥嘅笑容,緩慢咁講:「害人之心不可有,防人之心不可無。」小小嘅一句,大大嘅道理,但嫲嫲妳教會我嘅,遠遠比呢句說話多。 嫲嫲,妳嘅教誨我會銘記於心。喺病床上妳同我講嘅說話,我會時刻記住。我應承妳嘅事亦會做好,因為我係妳嘅孫,亦因為我繼承咗妳嘅衣缽,所以我會努力捍衛妳嘅名譽。我會一直努力,令係天國嘅妳可以同爺爺一齊為我感到驕傲。多謝妳係我嘅嫲嫲。妳永遠係我嘅榜樣,係我最好嘅學習對象。多謝妳,我愛妳。 同嫲嫲嘅回憶太多,想講嘅說話亦不能盡錄。只好再次向各位朋友以及傳媒朋友道謝,因為有大家嘅愛戴,先可以成就嫲嫲嘅不朽傳奇。 讓我們永遠懷念香港第一電視女士 — 梁舜燕。 P.S. 雖說過去嘅日子一直做緊心理準備,但係當呢日到來心情依然沉重。家人亦需要好好休息及收拾心情。感激大家嘅慰問,亦抱歉未能一一回覆。 P.P.S. 由入行開始一直希望能夠同嫲嫲妳同爸爸三代人一齊合作,製造我地阮家嘅代表作,遺憾再無呢個機會。 #梁舜燕 #嫲嫲

Nicholas Yuen 阮浩棕(@nicyuen1031)分享的貼文 於 張貼

 

新浪電視:#香港演員梁舜燕病逝# 香港資深演員梁舜燕病逝,享年90歲[蠟燭] 梁舜燕是香港第一代新聞之花,更因拍攝香港歷史上第一部電視劇《幸福的家庭》而被稱為「香港第一電視女士」,1995年因飾演《真情》的「上等人」梁尚燕一角為人熟悉,此後還參演過《老婆大人》《富貴門》《溏心風暴》《金枝欲孽2》《雷霆掃毒》等,2004年獲頒「萬千光輝演藝大獎」。 -- 新浪電視

From:微博/新浪電視

From:微博/新浪電視

From:微博/新浪電視

From:微博/新浪電視

From:微博/新浪電視

From:微博/新浪電視

From:微博/新浪電視

From:微博/新浪電視

From:微博/新浪電視

 

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽