?柔的力量 李璨琛
2019年07月09日12:30

男人很有趣,只要多了「爸爸」這個身份,整個人很自然便會變得更穩重、更踏實,甚至更溫柔。

憑藉《淪落人》「張輝」一角,獲角逐金像獎「最佳男配角」的李璨琛(Sam),參演此片的時候,太太梁志瑩(Pae)仍然身懷六甲。就在Pae臨盆前一個月,他卻因為涉嫌醉駕被捕,需停牌,連本來做好準備隨時駕車送太太到醫院的計劃,都泡湯了。

「醉駕呢件事,?(BB出世前)呢個時候發生係好?,我覺得係上天話俾我聽,我以後要生性?、檢點?,同再乖?,要做好我?形象。如果到佢(女兒)返學時先發生,仲衰!」

身體力行,女兒元元去年三月廿五日出世後,阿Sam這整整一年,工作以外的時間,都是留在這位前世情人的身邊。

「雖然話佢係我個女,但其實大家本來係唔識?嘛,都需要時間去培養感情,俾大家去了解對方,互相學習?。呢年?,我?focus都?晒佢度,睇住佢成長,係好開心、好sweet?事。佢係我俾心機做??原動力,責任感更加大!」

從前爛蒲爛玩,現在,他頂多跟好友們簡簡單單吃個飯、吹?水。「蒲?冇啦,十幾歲已經出?蒲,同埋我有時做(打碟)DJ,都要去??夜店,仲蒲?」再有閒情?,亦寧願跟志同道合的朋友,出海磯釣。「我考?個船牌,有時自己都會?架船仔出去,同?朋友曬?太陽、釣?魚,輕輕鬆鬆過一個晏晝。」

唔是講笑,眼前的阿Sam舉止談吐,真的多了一份溫柔——可見年多前,元元初次落在他的懷抱中,那小小的「粉糰」,雖然幼嫩軟腍腍,但力量卻是無窮!

撰文☆周彩霞 攝影☆何國豪 攝錄☆蔡豪 設計☆李浩然

跳入大世界

當下李璨琛(Sam)的美滿生活,相信廿二年前仍住在藍田公屋、上機電課程的他,也沒有想像過。「?個課程,要考牌,我同自己講,點都要完成佢!因為我中二都未讀完,就俾人趕出校,但報?個課程要中三程度;結果我用?我朋友張成績表,黐?自己張相上去先報到。」

殊不知卻在街玩滑板時遇上陳果,邀請他當《香港製造》的男主角。「直情係我人生一個好大?轉捩點!我記得之前我本來只得身份證同回鄉證,最遠都係同媽媽返大陸;但因為呢套戲,我有機會第一次搭飛機出門,一去就去?瑞士,同阿果去?度?電影節,跟住去埋意大利、米蘭、威尼斯,最後我自己一個仲去埋英國!呢個trip,俾我知道,原來呢個世界係咁大!」

他九七年出道的時候,雖然正值翻版興起,香港電影市道開始走下坡。「(憑《香港製造》)??新人獎之後,我就拍《去年煙花特別多》,然後我簽?華仔(劉德華)公司,拍《野獸刑警》。我好記得當時黃秋生同我講:『你真係生不逢時呀!』」可是他卻依然片約不斷。「拍?「少年古惑仔」(即《新古惑仔之少年激鬥篇》)、《龍在江湖》一大堆戲。」

1.跟陳果至今亦師亦友。年前,陳果找阿Sam演出他監製的《淪落人》。「阿果搵得我拍,我點都支持?!」

2.九七年,阿Sam因主演首齣電影《香港製造》入行。「?陣好多翻版出現,電影市道走下坡,秋生話我『生不逢時』。」

3.跟(左二起)張達明和鄭中基合作的《龍咁威》,將原班人馬開拍第三集。「咁就十幾年,都係時候拍番套地道喜劇啦!」

4.○六年拍的《狗咬狗》,跟陳冠希(左)的對手戲,只有不停的打。「?垃圾山打?場戲,我?打到導演嗌cut,都停唔到!好崩潰!」

瘋狂的對手

翻看阿Sam的資料,他確實是個產量奇高的演員。「最高紀錄係一年拍?十二、三套戲!拍得最多係喜劇同鬼片,做得最多都係?古惑仔、小混混??角色。」

密食當三番下,曾試過抽離不到角色。「?陣拍《狗咬狗》,套戲好heavy、好dark。我做一個好偏激?警察,Edison(陳冠希)係個柬埔寨??殺手,我同佢哋對手戲,一?就打,冇對白,拍到我?連放飯都冇?講!拍完三個禮拜,我個人都係好暴躁、少少?都發脾氣!好在冇殺人!哈哈!」

當然也有更多好玩的。「最好玩?次,係同(陳)小春、湯盈盈拍《生化壽屍》,成套戲都好cult、好地?、好離譜,哈哈哈!呢套戲係我到&#134513家,依然有好多朋友同我講,睇番都覺得好好笑?一套!戲入面,我?幾個真係癲?!哈哈哈!」

除了小春、湯盈盈外,他遇過的「癲人」,還有《龍咁威》的鄭中基、張達明和谷德昭。「??Ronald(鄭中基)都宣布?,會拍《龍咁威3》啦!呢套戲呢幾條友都係癲?,然後大家仲要好認真咁去做一件好戇居?事:之前兩集?《警訊》情節,都係一個shot落、一take過,你諗?呢幾條友?默契去到邊?係好玩?,但最難頂係忍笑囉!」

麻甩佬的戲

從影至今廿二年,演出騎呢過又偏激過,阿Sam反而少有演繹《淪落人》中「張輝」這種平凡角色。「??香港一段時間?新移民,生活好基層?地盤工人,演繹愈平淡愈好。好彩我一入到拍戲?場景,一同秋生做對手戲,?感覺就即刻?晒!

「導演(陳)小娟雖然第一次拍長片,但個劇本係佢自己寫,好清楚要乜。有?我同秋生?對手戲,佢都會俾好大空間我?兩個麻甩佬發揮,因為佢始終係女仔, 有?對白會寫到好白,但男人同男人之間,好多嘢盡在不言中?嘛。」

角色獲提名今屆金像獎「最佳男配角」,對手是智叔廖啟智、潘燦良、黃德斌和袁富華。「我對上?次提名呢個獎,??好係廿年前?事。平常心囉!有得提名已經係個好大鼓勵!輸贏都唔係太重要,我反而最想同另外幾位角逐『男配角』?演員,可以一齊拍番套戲!

「雖然我?呢行都好一段日子,但我同佢?幾位都冇合作過?!?,德斌之前拍電視多,潘燦良同富華哥就舞台劇?……」智叔都冇?「好多人都以為有,其實係未試過?!所以,你諗?,我?呢行拍過咁多好對手、好導演,原來都仲有咁多好對手未拍過,所以我係非常之想,藉住呢次提名,我?幾個可以?次真係正?合作?!」

各位編劇、導演,電影公司老細,見字諗諗佢好喎。

1.在《淪落人》中飾演的「張輝」,是阿Sam少有的平凡角色。「我希望之後都可以拍多?呢類型多?正面訊息?電影。」

2.阿Sam(右二)獲提名今屆金像獎「最佳男配角」,跟對手(左起)潘燦良、袁富華和黃德斌惺惺相惜,「輸贏唔重要,我反而想我?幾個一齊拍番套戲!」

測試你的底線

五個男人一台戲,是有可能發生的事;反而女兒元元的成長變化,卻是日日新鮮,連阿Sam亦估佢唔到。

「佢試過夜媽媽兩點幾,喊極都唔停,覺又唔?、奶又唔飲,乜都唔係,喊乜?呢?我老婆就醒呀,?覺戴晒耳塞同眼罩,乜都聽唔到!但係我呢?少少聲我就忍唔住睇?閉路電視,即刻過去抱佢又盛。我老婆同?朋友都叫我狠心?,話佢喊一陣就會?,唔好理佢,Yumiko(鄭希怡)話:『係呀!喊又唔會死?!你有冇聽過小朋友喊,會死呀?』哈哈哈,又係喎,跟住唔理佢,佢自己喊?時間愈?愈短,&#134513家只係喊幾聲就?番。」

剛過去的三月廿五日,元元一歲了,已經識行識走,牙牙學語,跟外界有互動,連性格和喜好,都愈來愈清晰了。「佢遺傳?我?基因,一樣玩到最後一格電都冇先肯?!&#134513家進展到,瀨?屎都照玩,但佢完全冇事?喎!哈哈哈!

「最近佢仲已經測試緊我??底線,喝住叫佢唔好玩風扇,佢會望一望你,停一停,然後繼續玩,但又望住你?喎,咁想點呢?又要玩,又要望住我,即係話俾我知,你玩緊啦,係嘛?對住佢,有時真係要鬥智又鬥力?!」

?咪得囉,人?老竇。

▼▼女兒元元太得意,阿Sam和太太為她開設了社交網帳戶,追蹤者有四萬多。「試過同個女出街,有人叫我影相,原來係叫我?機幫佢同我個女影相,哈哈哈!」

▼上月廿五日,女兒元元一歲生日,阿Sam為她舉行生日會,跟家人和朋友慶祝。

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽