【UTO |娛樂|浪漫婚活】Viutv全民造星2參賽者-暖男C Chung:「我辭左份工,就係為咗追夢!」
2019年06月27日15:08
點擊參加www.hkrd.com.hk

【UTO |娛樂|浪漫婚活】Viutv全民造星2參賽者-暖男C Chung:「我辭左份工,就係為咗追夢!」

其實暖男C Chung點樣喺6百幾個全民造星2參賽者當中中脫穎而出,成為99強呢?C Chung係一個搖滾音樂人,而且全身紋身,比人好cool、好「串」嘅感覺。初選嘅時候,佢嘅外型俾花姐印象就係「飛仔」,點知喺表演過後嘅面試環節,花姐發現佢正職係社福屆,個人好nice同搞笑,人與外型有強烈嘅反差,立即被特別加分。

影片:點播網易李秀恒訪問片段。

強烈反差被加分

至於點解C Chung會叫暖男呢?原來C Chung媽媽曾一度要求C Chung去改名轉運,套上喺依件事上,就改一個溫暖嘅名字,來對冲壞印象,所以便用上「暖男」來冲淡陽氣過剩嘅外形。

喺強烈反差嘅外表之下,原來暖男C Chung係一位精神病康復訓練員,佢嘅工作主要係接觸精神病康復者,協助康復者重新容入社區,會接觸嘅病例亦好多,例如抑鬱、思覺失調、幻聽等等。

依行嘅人少不免會有負面情緒,C Chung覺得自己比較幸運,因為佢同時係一位藝術家、音樂人,負面嘅情緒往往可以透過佢嘅畫作及音樂去舒發。

透過音樂關心弱勢

暖男C Chung表示佢參加全民造星2,其中一個原因就係想關心基層。因為佢嘅工作性質關係,佢經常接觸及去了解不同嘅人嘅故事,原來好多人嘅故事都係好荒謬,但依個正正就係佢所接觸嘅世界,從而得到好多創作嘅靈感及材料。所以喺佢嘅原創音樂作品入面,會加入咗好多以上嘅元素,盼喚醒大家關心被社會忽略嘅一群。

暖男C Chung曾為自己嘅音樂創作製作MV,編製、監導、形象、設計、故仔一手包辦,用一種好誇張,好有味道嘅風格去表達,成就出自己獨有嘅作品。

「我辭左份工,就係為咗追夢!」

暖男C Chung為咗參加全民造星2,辭去咗佢做咗6年嘅工作:「我辭左份工,就係為咗追夢!公司仲加人工,但有得就有失,你想做好一件事,就必須取捨及付出!」

了解更多,請即Click入 www.hkrd.com.hk

音樂:點播試聽”乞討”。

原文連結:

【UTO |娛樂|浪漫婚活】Viutv全民造星2參賽者-暖男C Chung:「我辭左份工,就係為咗追夢!」

相關文章:

日本人氣No.1 卸妝膏DUO正式登陸香港 莊思敏分享改善毛孔黑頭問題

Stars-HK娛網

本站集中報道娛樂新聞,包括在音樂圈、電影圈、電視圈、劇團裡面,歌手和演員的活動和最新動向等。我們採取「只談專業,不談緋聞」的編審方針,希望帶給讀者清新的體驗。無論是中、港、台、日、韓等地的大明星以至新人的消息,娛網都會悉數報道。我們也會重點發掘未來新星,致力推廣。

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽