【謝安琪冧爆】張繼聰勵志分享「盡做」信念 最後原來花式放閃
2019年06月26日07:00

張繼聰在社交網站分享了一個關於自己的勵志經歷,話說2002年他就讀演藝學院畢業班時,為了被選中飾演舞台劇《慾望號街車》的男主角,「瘦到成條柴」的他花了一年時間去健身,成功增20磅,終於順利獲得角色。

From:微博/港劇貓

 

From:微博/2013張繼聰

張繼聰表示這次經歷令他悟出17年來秉持的信念:「當所有人都認為你唔可能,唔緊要,盡做,做到多半滴都冇,做到得失都唔再重要,因為已經無憾...最後個天一定會回番啲嘢比你。」

From:微博/2013張繼聰

張繼聰表示,幾年後遇上一個女生,讀大學時曾研究《慾望號街車》,還在美國坐過戲中的電車。他續指:「依個女仔,後來成為我嘅太太......盡力做,個天一定會回番啲俾你,甚至超越你想像」。

網民除了留言大讚勵志,更笑言讀到最後發現居然是「花式放閃」。亦有人指出張繼聰也曾推出同名歌曲,而且當年比現在更大隻!

2013張繼聰:OMG 😱 今晚執房搵番d出土文物😂
.
當年畢業班,好想好想做巜慾望號街車》嘅男主角😅,年少無知吖嗎,想做馬龍白蘭度🥴 但係外型完全唔似,因為瘦到成條柴咁。所以花一年時間去學人做健身(亂做果隻🤦🏻‍♂️)後來重咗20 lbs ,盡力去audition....終於...
.
果次令我學會一件事... .
當所有人都認為你唔可能,唔緊要,盡做,做到多半滴都冇,做到得失都唔再重要,因為已經無憾...最後個天一定會回番d嘢比你....
.
依個信念陪我行咗17年,行過好多路...
.
睇番d相,除咗覺得22歲嘅自己好騎呢好幼雀之外😂🤦🏻‍♂️ .
我都想同依塊薯餅講聲,我諗我無辜負你,就算將近四條,為咗喜歡嘅嘢,我仍然會去盡🔥
.
做完巜慾望號街車》之後,我梗係做唔到馬龍白蘭度啦😂,不過總算順利畢業。
.
幾年之後,我遇到一個女仔,佢係大學讀美國硏究,咁啱有研究依個戲,仲去過New Orleans ,搭過果架street car ....
.
依個女仔,後來成為我嘅太太....
.
盡力做,個天一定會回番啲俾你,甚至超越你想像💫 . -- 2013張繼聰

From:微博/2013張繼聰

From:微博/2013張繼聰

From:微博/2013張繼聰

微博香港娛樂:【【計劃通】謝安琪爆兩人相識點滴 最初以為張繼聰係Gay】圈中的模範夫妻@謝安琪 和@2013張繼聰 ,雖然兩人已經結婚12年,仍然咁恩愛,羨煞旁人。昨日謝安琪出席電台訪問,大談兩人相識之初的趣事,謝安琪更曾一度以為張繼聰是GAY!謝安琪在接受訪問時提到在相識的時候,已經覺得兩個人十分夾,覺得無論自己講到什麼,張繼聰都會回答︰「我都好鍾意啊。」...http://t.cn/AiNlraMp -- 微博香港娛樂

From:微博/微博香港娛樂

From:微博/微博香港娛樂

From:微博/微博香港娛樂

From:微博/微博香港娛樂

From:微博/港劇貓

 

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽