莫忘初衷 陳國峰
2019年06月03日11:36

陳國峰(Penny)將於四月六日在麥花臣舉行他的處男個唱《Penny 1st Live 2019》,他坦言,這個騷實質也可稱為「願望成真」騷,皆因他自一○年入行後,早已逼自己忘記唱歌這回事。

「因為要生活,因為要?呢行打滾,就算做??,唔係自己本身想做?,都要試?;而且咁耐以?,都冇唱片公司搵過我傾,所以我慢慢就幫自己起?幅牆:唱歌?算啦!唔使諗啦!」

直至去年夏天,他因為在《流行經典50年》演唱了一曲〈赤子〉,便獲朋友鼓勵,舉行這個演唱會。「我當時心諗:??唔係呀?搞騷?我唔係歌手喎,搞騷有冇人睇??但我?朋友好好,佢?俾?好多信心我,佢?話:『咁多網民撐你,你搞得,自然就會有人睇啦。』」

而事實上,在社交網所見,很多網民對他這次演出,都是讚賞的多。「佢?可能會諗番起,我係《超級巨聲2》?『隊長』;又或者會覺得,咁多年冇聽過我唱歌,會有?新鮮感。」

或許,從數字上看,這一切有點遲。「遲?!我廿七歲先比賽完入行;到&#134513家成三十六歲人,先話?唱番歌、開騷。但有句說話好??,叫『有心唔怕遲』。」

是的,只要能夠用心地做好自己最愛的事情,無論何時,都會是最正確的時候,最重要是莫忘初衷。

撰文☆周彩霞 攝影☆梁比利 場地☆The Fit Club 

鳴謝☆Andy Wong 設計☆李浩然

▲Penny的處男個唱,他自己亦有份投資。選址在旺角麥花臣球場,他謙虛地說:「?度?座位數量,?朋友撐?撐?,都可能勉強爆到?,哈哈!」

阿Dee

陳國峰(Penny)其實是中泰混血兒。「我媽咪係泰國華僑,佢煮泰國菜好好食!不過好少好少同我講泰文,所以到&#134513家,我都只係普通溝通到,同埋只係識寫自己個泰文名。」

他是家中獨生子,小時候居住唐樓,父母從前經營髮型屋。「?陣佢?成日都要?舖頭,好忙,我好多時都係自己一個留?屋企,或者出街玩,好少同佢?溝通,而且我細個好少出聲,好少講?。有時我都會去舖頭幫手,極其量都係掃?地。」雖然如此,但他卻很清楚,父母是疼愛自己的,亦給予他很大的自由度。「佢哋對我冇乜要求,總之最重要唔好學壞就得。佢?知道我個人比較硬頸同固執,所以我鍾意做??,佢?唔會講太多,最多只會同我講:『阿Dee,俾心機呀!』」

讀書成績不算好,中學畢業後,他只能有工就做,沒有明確方向。「我做過廢紙回收、超級市場執貨、救生員、餐廳、高級少少?餐廳,酒店我都做過炒散,即係自助餐執頭執尾??,斷鐘計,但好好人工,?陣都有四十五蚊一個鐘?!」

▲小時候跟爹?媽咪不算親密,但Penny卻很清楚父母對自己的愛。「佢?冇阻止過我做任何??,唔學壞就得。」

▼Penny的母親是泰國華僑。「我?阿姨同舅父&#134513家都?泰國。不過我?泰文,只係普通溝通到,淨係識寫自己個名。」

入圍

○九年,他在酒吧打工期間,曾於Knet舉行的歌唱比賽中獲得冠軍。「我中二、三開始,已經成日參加學校同出面??小型歌唱比賽。?陣我做?間酒吧?卡拉OK,係Knet搞,知道佢?有比賽,咪玩?囉。不過我?陣仲未發掘到自己可以咁高音,仲係唱我偶像郭富城?歌參賽。」

因為十六歲開始已接觸健身,他其後轉行當健身教練。「我考第二次教練牌時,??《超級巨聲1》完?,見友台(亞視)都有歌唱比賽報緊名,但我當時冇信心,冇報到。」直至一○年《巨聲2》招募,他心大心細一輪,終於肯上網填form。「當時我覺得,自己都幾廿歲(廿七歲),再唔試就冇?啦,咪報囉!」結果等到進入初賽的來電。「嘩!好感動!我返到屋企都好興奮咁同媽咪講,佢都好開心!廿六強甄選時,我冇降key唱張惠妹,托賴評判都欣賞,令我入到圍。」隨後那十多集的《巨聲2》,父母都是他最忠實的捧場客。「佢?咁多集都睇晒,仲叫晒?親戚朋友睇添。我?朋友都好戥我高興,俾?好多鼓勵?說話我。」

▲一○年,廿七歲的陳國峰(右一)參加《超級巨聲2》,同屆還有(左起)謝東閔、陳慧敏和吳業坤。「?屆?參賽者,我係年紀最大?個,所以佢?先搵我做『隊長』。」

▼當年《巨聲2》,Penny跟羅敏莊曾合唱一曲《挑戰者》,獲網民激讚,故他已打算在處男騷中,跟羅敏莊重演這經典一幕。「或者到時我會邀請埋佢個女陳禛,同我『阿哥』陳國邦上台?。」

十年

那段參賽的日子,Penny被選中為「隊長」。「因為當時參賽者中,年紀最大係我!坤哥(吳業坤)都好似未成年咁。」又憑?其獨特的高音聲線,獲封為「高音王」。「我一路都同自己講:『我掂?!』但好多時,我?信心好易動搖,評判?說話、網民?留言,我就會諗:『我係咪咁差呀?係咪真係會輸呀?』」最後,林欣彤摘冠,他獲第六名。「其實都唔差?,係比我預期係差??囉。我?陣睇輸贏睇得好重,完?個比賽之後,我都唔開心?一段時間。」

賽事完畢,他正式簽約無?,獲安排公司當節目主持,不時在劇集客串演出。「可能?好多人眼中,諗起陳國峰,就會諗起《兄弟幫》。」總算是成功吧!「托賴!可能有?人會覺得我已經入?型、入?格啦!哈哈哈!」

反而令他更感自豪的,是這份工至今已打了差不多十年。「我到&#134513家,已經叫做『邁向十年』,我從來冇一份工,可以做咁耐!過埋今年,我可以?公司?『十年長期服務』金牌。」

而父母的長期支持,則是他這十年最窩心的。「我爹?媽咪已經冇做髮型屋十年八載,退?休好耐,所以我?公司做乜?節目,或者拍乜?劇,佢哋都會睇晒……」頓了頓,他頗有感觸地說:「佢?真係好錫我。」

忽然看見他有點淚光。

▲《巨聲2》後,Penny於《兄弟幫》第三百集,正式成為主持之一至今。相處多年,他與(左起)王梓軒、梁競徽、范振鋒和林盛斌,在公在私也是好兄弟。

爸爸

Penny說,他是個很眼淺的人。「我連睇戲都會喊。」所以,榮升為人父十七個月的他,看?兒子梓燐成長,當然更加百般滋味在心頭。

「我&#134513家有時睇番電話裏面,阿仔以前?相,我都會莫名奇妙眼濕濕?!

「做?爸爸,我成個人生都改變?!我以前對工作有?懶懶閒,&#134513家一聽到冇?個job,『唔係呀?唔好啦,我求?你呀!幫?手傾番個job返?呀!』&#134513家我有一家大細要養,好多嘢我都要為個小朋友去諗。」

小梓燐現在已經牙牙學語。「對住佢,我?言行舉止都唔可以咁魯莽,亦都要慎言,身教呀!而且我個仔學?好快,尋日教佢??,佢今日已經可以做番出?。

「佢係個好外向?小朋友,呢樣?係我特登培養佢,我唔想佢咁自閉,所以我成日帶佢見唔同?人,成日會同佢落街。佢&#134513家見到外人,會主動同人打眼色同『hi』?!哈哈!」

而這十七個月來,親自聽到孩子嗌第一聲「爸爸」,是Penny最感動的事。「幾個月前?事。?朝見佢醒?之後,嘴角好似笑緊咁,好開心,我就拍低佢,點知佢突然望住我:『Pa……pa!』嘩!我真係冇諗過佢會講呢句說話,真係好感動?!好彩?係,當時太太仲未?醒,哈哈哈!」

說?說?,但見他的眼睛又再如星星般閃呀閃——開騷時點算?

▼去年七月,梓燐剛踏入十個月大早上,給爹?送上一句「Papa」,讓Penny甜在心頭。

▲與太太黃思雅一六年結婚,翌年九月誕下仔仔梓燐。「對住個仔,我太太都係心軟?,反而我係惡?個,因為我唔想太縱壞個小朋友。」

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽