7年Show癢
2019年03月12日16:10

俗語所謂?「七年之癢」,又多一位人辦?!有七年未?紅館舉行個人演唱會?鄭伊健,將於明年二月再次踏上舞台開Show。

今次「Paco巨星飯堂」,我就同伊健去到位於尖沙咀?「唐人館」,品嘗高質素?中菜,細說佢一搔「七年之癢」?興奮。

二月開Show,但伊健已密鑼緊鼓籌備,不過佢話:「唔公開得太多,我要保留番?神秘色彩,唔係到時點會有驚喜呀?」

服裝提供☆Valentino @ ITHK

化妝☆Eleena Yu 髮型☆John Chung @ Barbieri Privata

協力☆吳靜 攝影☆梁比利 設計☆黎志堅

友情班底

伊健今次?紅館演唱會,名為《Along with Ekin Live Concert 2019》,佢話:「到一九年,我就有七年冇?紅館開過個人演唱會,中間當然有同其他『古惑仔』開show,但係感覺始終係唔同?。我有好多粉絲係支持?我好多年,今次我想同所有入場?人開party。」

除咗粉絲係多年不變,伊健同佢?團隊,都係合作經年?好夥伴。「呢個演唱會,成果唔係我一個人,係團隊?。由我第一次?紅館開演唱會,到今次?班底,都係同一班人,如果有是但一個唔得,我都唔會做,呢個亦都係我隔?咁多年先再開show?原因。」

講到伊健?班底,由監製、創作總監、音樂總監等,全部都係同佢並肩作戰多年?好兄弟。「監製係肥仔錢國偉,創作總監就係朱祖兒,音樂總監係陳光榮。為?演唱會,本來陳光榮寫?一首新歌,但係後來佢同我講,有?位未做到最好,所以就Hold住?,我覺得咁係好事??,要做就梗係做到最好先公開,況且&#134513家我唔需要特別為演唱會做一首新歌,咁不如做到最好先見人。

「上一次演唱會?舞台,係朱祖兒幫我設計?一棵大樹,今次會再有新?,暫時?構思係同電影有關,因為我有好多歌,都係電影?歌曲,所以會朝住呢個方向去諗。」

▲伊健?明年2月24至27日,同埋3月1日舉行《Along with Ekin Live Concert 2019》紅館演唱會,外界反應非常熱烈。

▲我同伊健去到位於尖沙咀?「唐人館」,品嘗特色中菜,暢談佢開Show前?心情。

▲滋補燉佛跳牆($598),係廣州著名?燉品,以名貴食材包括鮑魚、花膠、遼參、螺頭等,共冶一爐,既滋補又養顏。

▲唐人館川味霸王肘 ($438),以大豬手入饌,炆扣至軟熟,皮煙韌,肉嫩滑,入口即化,加入川辣味,將豬肘味道提升。

神秘兄弟

講到排練情況,佢表示現正努力操練,「因為&#134513家開騷同以前唔同,體力要求好大,而我年紀都有番咁上下,所以要提升番體力。好多人問我露唔露肉,我都係話要睇??服裝點先,同埋睇狀態,我就冇底線,做乜我就?乜。」

?提升體力上,伊健唔係獨沽一味,佢仲會去親親大自然。「除咗?健身室操體能,我最鍾意行山,睇?大自然環境,曬?太陽。唔係因為開Show,呢個習慣我維持?幾年??,最開心係見到呢幾年行山?人多?。香港人壓力太大,應該接近?大自然,呼吸?新鮮空氣,咁樣心情都會舒暢?。」

伊健有一班「黃金兄弟」,嘉賓方面一定唔少得佢?。「仲係諗緊,但係佢?已經好興奮,不過除咗佢?,我都構思緊請?咩嘉賓,既配合到我?主題,又俾到驚喜觀眾。」

伊健生活簡單,有時仲會「餓?自己」,用作調節身體。

▲近年多次同「黃金兄弟」開Show,伊健話今次個唱請唔請兄弟上台,暫時仍在構思中。

▲同製作人錢國偉(中)並肩多年,伊健同佢?默契,自然不可取代。

愛心湯水

今次開Show,伊健?飲食上冇特別注意,「&#134513家時間尚早,未需要戒口住,哈哈!就算唔係演唱會,我都唔係暴飲暴食?人,係鍾意試唔同?菜式,有wine pairing?又試?,原來唔同?酒,配唔同?菜式,真係會提升到菜式?層次。

「我就比較少自己煮,但係我試過學日本節目,打開個雪櫃,見到有咩材料,就用??材料去煮?食,出??效果都OK?。」

佢?冬日滋補,就唔少得近年鍾意鑽研愛心湯水?鄭太出品。「唔係老火湯,其實唔好成日飲,因為補得太多都傷身。我最近經常飲?,係蘋果栗子腰果湯,就算唔落肉都好甜好滋潤,有時食湯渣都食飽?。有時要餓?自己,身體機能就會自動開啟自癒模式,病痛都少?。」

▲伊健?上一次個人演唱會中,施展渾身解數,今次佢一樣會全力以赴。

▲皇湯珍珠星斑件(每位$228),選用矜貴?星斑斑柳入饌,放到濃雞湯中,盡收雞湯精華。新鮮?星斑切至蝴蝶狀,形態優雅,絕對係手工之作。

▲白雪藏金龍($398),將蛋白炒至軟身,軟滑?口感加上香濃?蛋白味,配以龍蝦中最名貴?龍蝦柳部位,將之起球快炒,黑松露就為味道添上層次。

▲Forbidden City($118),以Vodka、?酒、氈酒及龍舌蘭製成,口感較強烈。以提子、檸檬汁及可樂,將其酒精味平衡,再以肉桂棒作點綴。

▲Party Queen($118),以Vodka調製,加入雜莓汁及石榴味糖水,於杯邊噴上白蘭地、Vodka及華冠香甜酒製成?酒精精華,仿如女士?狂歡前噴香水一般,香氣撲鼻。

▲黃脆米茶香煙燻雞($288),以鐵觀音及香片煙燻雞,茶香滲透至雞肉,炸子雞皮則以吊炸方式炸至金黃,加上粒粒脆米,增加口感。

唐人館

地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場4樓4101號舖

電話:21573148

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽