共度患難12年 鄭伊健親述?妻反斗招
2019年03月04日15:42

現年五十一歲的鄭伊健,唱過多首經典情歌,愛情世界亦同樣精采。他曾動地驚天愛戀過,經歷轟動娛圈的戀情;最終,性格似個「大細路」的他,被外界認為畀蒙嘉慧收服。兩人拍拖七年、結婚五年,雖然鮮在人前「放閃」,但甜蜜度卻爆晒燈。早前,伊健演唱會的記招上,老婆便驚喜拍片支持,掩藏不住那份濃濃情意。

事實上,外表看來玩世不恭的伊健,?妻卻有反斗奇招。當年,他就靠送上水煲訂情,終抱得美人歸;而現時夫妻相處之道,則靠打機玩樂,維繫感情常鮮。然而,他亦不失窩心體貼的另一面,當年外母患癌,扶持蒙嘉慧照顧病母;並坦承早前一擲近千萬買地建屋,讓外父安享晚年。

一個為她甘去蹈火海的人,親述和蒙嘉慧同甘共苦十二年的愛情歲月。

撰文☆錢慧 攝影☆梁比利 髮型☆John Chung@Barbieri Privata 化妝☆Eleena Yu

服裝☆Comme des Garcons@ITHK、Masahiko Maruyama@ITHK

場地☆尖沙咀海港城唐人館 設計☆李浩然

驚喜打氣

明年二月,鄭伊健將在紅館舉行個人演唱會;日前的記者會上,老婆蒙嘉慧靜悄悄拍片鼓勵,她在片中說:「知道你為?演唱會做?好多準備,屋企?過期食品等完?先食,我會繼續做老婆做??,唔使擔心我,湯水繼續有,老公加油!」事後,他表示大感驚訝,坦言之前不知老婆拍片。夫妻似乎心有靈犀,其實較早前,伊健接受本刊專訪時,談起老婆在其個演唱擔當甚麼角色時,他笑言:「過往我開演唱會,佢都係做番自己,愈普通心情愈好,唔會有壓力,生活上亦都唔會有咩改變,做完演唱會就繼續返屋企,有湯飲咪飲囉。」

對於大家期待的一幕,伊健台上唱?〈一生愛你一個〉或者〈感激我遇見〉等冧爆情歌時,會情深款款凝望台下蒙嘉慧的畫面,他沒好氣地說:「我性格就係,大家都咁做,我就偏偏唔咁做。其實每一次演唱會,佢?後台,我已經好開心,已經畀我好大信心,唔需有部機(攝影機)影住後台?。到做完演唱會,大家諗去邊度旅行玩,就已經最窩心喇!當然,平時我都會同佢share我?工作,譬如遇到?咩或者諗到?咩,佢有時都會第一個知。」

雖然,兩人婚前婚後都保持低調,抗拒將感情放上舞台,但另一半給予他的動力毋庸置疑,伊健直言:「能夠遇到佢係好開心,所有?我&#134513家都好放心。我阿爸、阿媽,佢都照顧得好好;我??嗜好又好一樣,所以我放假?時候,可以好好咁同佢一齊放鬆去玩,放完假又可以專注,認真做番我?工作。」基本上,兩人的生活就是簡簡單單,拍拖活動與一般人無異;而大家有?共同的嗜好,都鍾意運動、行山、踩單車,最特別是夫妻都鍾意打機,有時老婆還比他更沉迷,「有時我?會問?對方,咦,你打呢隻game呀?我打緊呢隻喎!雖然各自玩,唔一定一齊去『食雞』?,但都係大家好好相處?活動。」

打機調情

外間總覺得伊健貪玩似個「大細路」,其實蒙嘉慧更愛玩,所以製造驚喜鬼主意的,通常也是她。他會心微笑的說:「講到surprise,佢會有好多畀我,我就比較少?。有幾次我生日,都係佢畀驚喜我,原來一早安排?幫我慶祝,我係唔知?。佢叫我去食飯咁咪去囉,點知去到一打開門,林珊珊佢?全部坐晒?度,晏晝見到健身教練Michael?晒西裝仲話約?人,原來就係?我生日飯,可能大家覺得咁好簡單?,但我已經好開心!」然而,貫徹伊健「人人都咁做,偏偏我唔做」的反隨波逐流性格,很多時另一半的生日,他卻未必選在正日慶祝,甚至提前送禮物。「因為我個人就係咁怪?,情人節人人都送花,我會覺得可唔可以兩日前送呢?點解一定要?日送?情人節正日?花好貴喎!」

任誰都意想不到,伊健送蒙嘉慧的第一份禮物,不是花或首飾,竟然是一個水煲。表面看來無厘頭,其實禮物破格,反而更顯出送禮者的心思,他自豪的說:「透明?水煲以前未咁普遍,以前?水煲都係銀色不銹鋼,?時未見過一撻就?,又透明睇到裏面水滾?煲,其實放?廚房好靚?。不過,&#134513家當然通街有,可能有?人仲覺得我唔係嘛?送個水煲咁就呃個女朋友返??」

送養老屋

其實,伊健還對身邊的人非常細心,尤其對老人家,照顧無微不至。?七年,蒙嘉慧的外婆癌病離世,他在旁支持和安慰女方,後來蒙媽媽亦發現患癌,他同樣在女方的身邊,陪伴蒙媽媽走完人生最後一程。據悉,蒙媽媽當年病重住院,蒙嘉慧身在內地拍劇,伊健就不辭勞苦代她到醫院探望,並用盡心機去??蒙媽媽,令蒙嘉慧深受感動,亦深信他是可付託終生的人。常獲老婆大讚孝順錫老人家,伊健有點難為情,他含蓄的說:「我咁做都應該?!」至於老婆的優點,他則侃侃而談:「佢好會幫人,我覺得都幾緊要。有時,我?佢身上學到唔少。好似行過街,人?未必睇到留意到?,佢會望到兼提醒我,佢仲會提議做??,幫有需要?人。」

據知,窩心愛屋及烏的伊健,早前還在元朗流浮山附近,一擲近千萬購入一塊地皮,準備建屋送贈給外父養老。他坦承:「因為有幾好?朋友?度住,同埋都要照顧佢爹?(蒙爸爸),而老人家係需要寧靜安穩?地方,香港好難揀到適合年長人住?地方,我覺得?度幾好。」

訪問完結,宣傳人員把手提電話還給伊健,他掩?半邊嘴,跟電話裏的人說悄悄話。然後旁邊的人爆料說:「伊健真係好錫老婆,做完?第一時間就係睇?老婆有冇搵過佢,或者打畀老婆講&#134513家做緊乜?,幾時返喇!」這些微細窩心的舉動,外人難得一見,卻是這個「絕世好老公」的日常!

「奪麵雙琪」留陰影

九九年的「奪麵雙琪」新聞轟動一時,當年鄭伊健與邵美琪、梁詠琪的三角關係糾纏不清。各大傳媒並於他的生日當天收到消息,指梁詠琪正在他西貢的家,為他慶祝生日,於是大批記者聞風而至,守候這對緋聞情侶。

蒙嘉慧年前接受訪問時,就大爆伊健受到當年「奪麵雙琪」的影響,早年每逢生日總有陰影,故不敢外出,寧願在家中度過。有年她不甘心,拉伊健由後門離家慶祝,並成功拆解他多年的心理障礙。伊健回味說:「有幾年一生日,我?鍾意玩挑戰。屋企有後門,我?走時見到傳媒?前面等,好有趣,呢件事只係我同佢先知,我?上?巴士返到屋企,佢哋都唔知,幾浪漫。」

▲與邵美琪的一段七年姊弟戀,一度是娛圈佳話。

▲與梁詠琪拍拖七年,最終因性格不合而分手。

盤點1億元物業

不擅理財的伊健,笑指似「佛系」投資者,過往所買的物業,都是自用或是提供家人住的需要。譬如:九六年「上車」買的第一層樓,便很「順其自然」。當年業主收樓轉賣,而他剛好接拍電影得到一筆首期,於是便買入該原本租住的西貢村屋。至今,不經不覺買落四個物業,市值近一億元;而估計因為他的「佛系」理財法,不太注重資產處理,所以物業都沒有落老婆的名。不過,「愛妻號」的他,去年一擲九百七十八萬元,購入元朗一塊村屋地供外父建養老屋,便是以太太蒙嘉慧的個人名義所買。

鄭伊健

手持物業市值(約)

淺水灣南灣道雅景閣低層單位$6,000萬

黃埔花園九期4座高層單位$1,300萬

西貢大埔仔村屋頂層連天台$850萬

西貢大埔仔村屋一樓$760萬

蒙嘉慧

手持物業市值(約)

元朗村屋地段$980萬

夫妻物業總市值:$9,890萬

鄭氏夫婦現時同住淺水灣望海的豪宅,市值約六千萬元。

▼年前蒙嘉慧腳傷,伊健體貼愛妻,照顧周到。不過,他謙稱沒有功勞,指老婆對醫療保健素有研究,而他僅陪伴對方一起做復康運動。

兩人不時結伴出埠去旅行,?背包、手拖手的背影照,既甜蜜又溫馨。

▲夫妻生活同樣貼地樸素,經常結伴到平民食堂,簡簡單單吃魚蛋粉,都是一種情趣。

婚前婚後與蒙嘉慧保持低調的伊健,罕有在訪問中親述與愛妻相處的生活點滴。

▲一三年頭,伊健與拍拖七年的蒙嘉慧,低調在東京一間古堡餐廳完婚。當日婚禮筵開七席,只邀請親朋好友,並且秘婚後才公開婚訊。

▲重提當年送水煲給蒙嘉慧的第一份禮物,伊健笑言:「可能有?人仲覺得我唔係嘛?送個水煲咁就呃到個女朋友返??」

▲初入行時,伊健與黎芷珊因合作主持兒童節目發展puppy love,他跟舊愛再見亦是朋友,還拖老婆蒙嘉慧與舊愛大合照,完全不覺得尷尬。

伊健坦言開心遇上蒙嘉慧,成家立室後,對方悉心照顧自己父母,加上大家嗜好一致,放假時一起盡情玩,開工時則令他放心,可以專注工作。

▼不時陪伴老公探訪老爺、奶奶的蒙嘉慧,對奶奶貼心照顧,細心攙扶她上落樓梯。

▲一向是娛圈出名「孝順仔」的伊健,經常抽時間陪伴雙親。

▼年前,伊健結伴蒙嘉慧帶同父母一起到日本北海道旅行,可見一家人相處融洽。

▲家庭旅行期間,蒙嘉慧不時幫忙打點照顧老人家,開餐時斟茶遞水,非常體貼周到。

▲年前,蒙嘉慧於網上貼舊照悼念亡母,而蒙母臨終前,便多得伊健的關懷備至。

▲▲日前,伊健的演唱會記招上,蒙嘉慧驚喜拍片為老公打氣,他坦言感動兼意想不到。

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽