理財 App – Planto 不法偷資料?宏利叫人唔好用?
2019年02月22日18:19

理財App Planto 今年一月推出新功能,支援包括宏利在內的多個MPF帳戶資料。

唔少人包括筆者見到有宏利logo又咁齊都以為係Planto同宏利等有合作,但根據今日流出嘅宏利內部通知根本無件咁嘅事,大家有用嘅快啲刪除保平安。

據消息透露宏利日前向員工發信,指有流動應用程式不法使用商標並要求客戶登入,但其實宏利與該應用無任何關聯,叫大家提高警覺。暫時仲未見宏利有發正式通知,但如果宏利真係咁講成單野就好令人驚,到底Planto係點樣唔同宏利傾又入到去拿資料呢?睇來宏利嘅用戶又登入過嘅應該快啲刪除資料。

我們發現有一流動應用程式Planto不法使用宏利商標,並要求用戶輸入宏利客戶登入資料以獲得其強積金帳戶詳情。特此聲明,宏利與該流動應用程式及開發商 *並沒有* 任何關聯。請提醒客戶對來歷不明的流動應用程式提高警覺。

此文章發佈於 TechRitual;標題:理財 App – Planto 不法偷資料?宏利叫人唔好用?;友站連結:3edition ● 生活|科技|美學 - https://3edition.com

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽