【惹味古早魯肉飯 ! 觀塘都有得食地道台灣街頭菜!】
2019年02月02日16:08

這間以台灣街頭菜為賣點的餐廳,內裡裝修好似古代茶居,仲有個搶眼霓虹燈,真係好有Feel! 而店內主打的古早味魯肉飯,魯肉鋪滿飯面,用上本地黑毛豬五花腩,肥肉比例剛剛好,入口軟腍滷汁香濃,仲有陣陣油香,配上台灣珍珠米十分香口惹味。食埋個滑嘟嘟仙草凍配煙煙韌韌的手工芋圓和地瓜,夏天食真係一流!

▲古早味魯肉飯($38) : 選用本地黑毛豬五花腩,腩肉層次分明,口感軟腍。滷肉汁炒得香濃,陣陣油香又甜,十分香口惹味。

▲嘴邊肉($78) : 即是豬下巴、臉頰兩側部位的肉,油脂不多,帶有軟筋,口感軟嫩但又帶點咬口。

▲鹽酥雞翼($46) : 外層炸得酥脆,有濃濃的椒鹽味,內裡雞肉肉汁豐富而且軟滑。

▲宜蘭葱肉煎餅($48) : 外皮煎得香脆,餡料肉汁豐富。

▲大腸麵線($38)

▲滷大腸有咬口,麵線糊度剛好。

▲仙草凍($38) : 手工芋圓和地瓜夠煙韌,帶有少少甜味。仙草入口滑嘟嘟,夠凍好有清新感。

▲檸檬冬瓜茶($28) : 自家制的冬瓜茶,入口有啖啖檸檬味,夠晒清香和潤喉。

龍鳳號

地址: 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓2B號舖

電話: 23500608

營業時間: 11:00-22:00

文字/圖片來源:香港人.遊香港

—————————————————————

相關文章:

【手抓海鮮!識食要用手食】

【視覺勁震撼!麻辣海鮮大咖初登香港】

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽