【旺角抵食貼地+港味濃食店!】
2019年02月02日15:35

呢間以港式風味作招徠嘅餐廳,中西合壁,煮出多款地道又貼地嘅菜式,好似卡邦尼河粉、吉士雞蛋仔等,好味之餘又夠特色,網上訂座仲有折扣添,相當抵食!

▲鐵板燒美國穀飼肉眼 ($178)鐵板直接煎Pan上,肉眼肉味香,油脂豐盛,但比想像中薄身,是稍為失色的地方。晚餐還跟磨菇湯或餐廳少見可選的碗仔翅!

▲燒西班牙黑毛豬 ($138)

相比之下,西班牙黑毛豬更為出色,黑毛豬雖然厚,但肉質軟腍,令人眼前一亮,另外配菜薯條、茄子、車里茄都很不錯,尤其薯條新鮮即炸,夠熱辣辣,正!

▲我的宣言/一加一 (跟餐加$12、原價$48)

我的宣言和一加一其實就是藍碟花凍飲,分別為白桃玫瑰及芒果菠蘿口味,一如以往藍碟花飲品賣相很鮮艷,入口香甜,甜味不會過假,味道不錯!

▲店內外人流不絕,還好已經事前預訂了位,所以不用多等就可以入座(訂座還可享折扣)

小總結:該店尚有其他龍蝦套餐、意粉、Risotto、還有特色的吉士雞蛋仔,餐點特別之餘又富有港式風味,選擇亦夠多,價格亦算合理,可以一試。

街坊Cafe

地址:旺角通菜街1號威達商業大厦地下1E,F H號舖

電話:9061 3820

營業時間:星期一至日 12:00 23:00 / 公眾假期前夕 12:00 22:30

文字來源/圖片來源:香港人.遊香港

相關文章:

【抵食!$1蚊雞!仲有$1蚊蟹粥】

【正式回歸喇!時新漢堡飽】

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽