【黑人問號】即劏魚凍冰冰?港女疑受騙上網公審反被嘲
2019年01月30日15:14

條魚未買時就生生猛猛係水游,點解劏咗之後凍冰冰?大家沒有望錯,真係有人發出此疑問!

一名應該係來自屯門良景邨的女網友,認為自己遭到魚檔老闆欺騙,疑似用冰鮮魚充當新鮮活魚,投訴無門之下將遭遇在Facebook群組分享「討回公道」,結果遭到一面倒恥笑。

據女事主的帖文所講,她在良景街市購買活魚,發現即場劏好的活魚魚身「凍冰冰」,向魚檔老闆投訴後,對方解釋「水凍魚點會唔凍」。女事主唔服氣,於是向街市管理處投訴,但同樣獲答覆魚身冰凍屬正常現象。今次女事主雖然話就話「無話可說」,但就指「有人說大陸人騙人,我覺得香港人有啲都一樣」,更指責街市職員態度越來越差,還被兩個檔主圍攻話佢傻,認為係欺人太甚!最終她決定在網上公開事件,希望獲網民認同。

帖文一出即引起熱議,一眾網民都表示對女事主理解不能:「你幾時買過魚係有體温?」、「畀條暖嘅你,你仲驚!」

有記者就事件向香港海鮮聯合總會主席李彩華了解情況,李彩華表示魚屬涼血動物,體溫隨環保轉變,水凍魚身自然凍,又謂劏魚過程會或經由凍水「洗水」魚身,會令活魚魚身顯得比平時更加凍。

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽