鎮宇呼籲年輕人唔好靠「父幹」
2019年01月19日03:00
■《家和萬事驚》一眾演員,率先向觀眾拜年。

【星島日報報道】(星島日報報道)吳鎮宇、袁詠儀(靚靚)與張達明等,前晚到銅鑼灣出席新片《家和萬事驚》的首映禮,黃子華亦有現身捧場。達明見到子華即戲言若《家》票房能超越千萬元,可以再搞《鬚根show3》。

吳鎮宇和靚靚在首映禮上談到現今的住屋問題,被問到會否為子女付首期置業?靚靚直言會有所準備,但兒子最好還是靠自己,他有需要才給予適當的幫忙,若甚麼都幫,兒子就會好廢。鎮宇則表示爸爸當年曾省吃儉用買樓給自己,但他就叫爸爸賣樓去遊埠:「我對他說,我不會滿足咁細的單位,結果他無賣樓又無享受過人生就離開了,所以我覺得就算父母買樓給你,年輕人都不應接受。」

鎮宇又睇好張達明在明年的金像獎中奪得「最佳男配角」獎,但畢竟還有一年時間,可能他覺得好的演出於上映時都被剪掉了。張達明則坦言有場戲是羅家英和古天樂大打出手,因為電影長度關係亦被剪走。問到可覺得浪費?鎮宇指拍戲就是這樣,張達明笑道:「張智霖之前拍王家衛的電影都被剪走戲分啦,都係唔講喇,免得靚靚生氣。」

此外,清減不少的靚靚表示早前接了一部需要先減肥後增肥的電影,但因為政策上的問題暫未開拍,所以現在盡量保持磅數,她笑言靠運動和營養餐,兩個月減了20磅,若電影成功開拍要增肥,相信回復以往磅數就可以。她又笑稱以前是「幸福肥」,也不算太肥,記者指她一輩子都是幸福肥,靚靚笑道:「一輩子都幸福不要肥得唔得?之前是因為無動力去減,不過我瘦咗令老公(張智霖)都有壓力,佢最近都很勤力做運動。(他會不會想你肥一點?)佢有同我講,我真的瘦了,影相都好睇啲。(他讚你靚了?)又沒有,但從佢凝視我的眼神中睇得出係。」

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽