教學:Arlo Go 4G IP CAM 連 SIM 卡要幾多錢?月費計劃與儲值年卡大比拚
2019年01月07日17:35
0
0

之前就出過篇文教過大家,就算屋企無寛頻,都唔駛硬食 netvigator 8M 上網,今次就教大家就算無寛頻,都可以安裝 IP CAM,因為依架好多 IP CAM 都推出左支援 4G LTE 既功能,例如 Arlo Go 就係其中之一,不過用 4G 既 IP CAM 配幾多數據既 SIM 卡先好呢?邊張 SIM 卡月費最抵玩呢?

之前就同大家一齊動下腦筋,計左支援 4G 行動網絡既 IP CAM,係一個月入面會使用幾多數據,而根據我地當時用 Arlo Go 黎計算,以一天出門十小時計算,每半小時被觸動一次拍下 10 秒的影片,一個月也只是約 100 分鐘,以 Arlo Go 的「最高畫質」模式換算,一個月的平均使用數據大概為 1.2GB;若以「最佳電池續航」計算只有 70MB,普通的 1GB 或 2GB SIM 卡夠晒。

0
0

依現今上網文化黎講,1GB 或 2GB 數據都係屬於低用量,我地就搵到比較抵用既月費計劃俾大家參考一下,大概如下:

自由鳥:月費 HK$120,7GB 數據 + 貓頭鷹時間(每日1:00am-6:00am)無限數據

HKBN:月費 HK$168,6GB 數據

SMARTONE數碼通:月費 HK$298 6GB+6GB 數據

小數怕長計 唔用月費 PLAN 改用儲值卡

就咁睇月費 PLAN ,都係自由鳥最抵玩,每月 7GB 基本數據之外,仲有埋貓頭鷹時間既無限數據,不過所謂小數怕長計,每個月咁俾錢法真係唔多掂,所以我地再推薦多一個更抵玩既方法,就係用儲值卡,其中我地揀左 3 款年卡,資料如下:

0
0

我地用中國移動、Smartone 數碼通、3HK 既儲值卡比較,中移動最貴,而且一年得 18GB,而 3HK 就得 360 日,至於 Smartone 數碼通 似乎係 3 間入面比較中肯既一個,大家可以考慮下。

0
0

如果用儲值卡既話,成條數即刻平好多,而且可以根據實際用量先幫張卡增值,咁就唔駛浪費金錢,再計一計部 Arlo Go 4G 防水無線網絡攝影機 都係 $3,900,夾埋 4 千幾就可以玩足一年,除返開每個月都不過 3、4 百,就可以有 IP CAM 用,邊個仲敢話無寬頻就用唔到 IP CAM 架!

查詢:Arlo Store – https://arlo.anlander.com/collections/arlo-go/products/arlo-go

原文連結:

教學:Arlo Go 4G IP CAM 連 SIM 卡要幾多錢?月費計劃與儲值年卡大比拚

相關文章:

vivo NEX雙屏版將推出採用Snapdragon 710的中階版本

Android 資訊雜誌

Android 資訊雜誌 (android-hk.com) 成立於 2010 年 1 月 31 日,是首個以 Google Android 為主題的中文網上雜誌,以「每天更新,Android 資訊不斷送上」為宗旨,目標成為 Android 手機用戶及愛好者必看的網站。

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽