【食譜】聖誕的日與夜~紅酒燴羊膝
2018年12月28日21:18

今個聖誕節又如常地忙碌,平安夜返教會崇拜負責讀聖經,今年無去睇佈佳音就趕回家預備食物。

聖誕當日就有兩個party,第一個係包包K2同學仔派對,夜晚就我一班朋友。

晌同學仔party中對包包d朋友仔多一份了解,平日包包搭校車我是好少接觸得到其他同學及家長。

今次同一位家長傾談間得到些啟發,又知道包包原來有晌學校曳曳的......

之後夜晚就另一場party晌笑聲中渡過,整了兩款新嘗試,其中一款係紅酒燴羊膝。

原來好容易整,易到有點不可思議,但我過節前一日先去買,爭啲買唔到。

去了幾個地方先買到兩隻,個汁都好好食,配薯蓉,哼。

兩個party整了 30個muffins、30個mini 漢堡包仲有乜乜物物。

另一款新食物不日放映。

仲有得人驚的聖誕禮物。

材料:

羊膝 2隻

蒜頭 3粒(磨蓉)

新鮮Thyme 2條

parsley 1小棵

鹽 及黑胡椒 適量

紅酒 500ml

雞湯 500ml

茄膏 1湯匙

洋蔥 1個

紅蘿蔔 1個

玉桂 1條

月桂葉 1片

蒜頭 2粒

做法:

1. 將thyme及parsley切碎

2. 用鹽將羊膝抹勻灑上黑胡椒,再灑上thyne及parsley醃30分鐘

3. 爆香洋蔥及紅蘿蔔、2粒蒜頭

4. 加入玉桂及月桂葉

5. 倒入紅酒及雞湯煮滾,再加1湯匙茄膏煮滾後放入羊膝煮30分鐘

6. 30分鐘後就可以封住入焗爐,呢個時候我會再加紅蘿蔔做配菜

7. 焗爐200度焗2小時,焗好後羊膝可以上碟再淋上紅酒汁便完成。

原文連結:

【食譜】聖誕的日與夜~紅酒燴羊膝

相關文章:

聖誕 buffet 最後召集!嘉里酒店 ❆ Big Bay Cafe ❆ 任飲勁食慶佳節

我係大少奶

散文與食譜作者、專欄作家;除了寫食譜及食評,還有旅遊及美容產品

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽