高質煲劇
2018年11月29日13:13

時間寶貴,所以即使係娛樂,都唔應該虧待自己,要挑選高質素?作品欣賞,好似正在熱播?劇集《蝕日風暴》,由金牌電視製作人梁家樹領軍,集Chilam、王陽明同Fiona擔綱,就?晒劇迷慢慢煲。

劇中仲有唔少實力演員,用心演出,好似梁靖琪(Toby)、艾威、麥包同郭政鴻,今次「Paco巨星飯堂」就誠邀四位,去到位於西營盤?「小牡丹」,品嘗特色京川菜,暢談拍劇背後?故事。

髮型☆SMichael Lam @ Beijing Hair Culture(梁靖琪)

化妝☆Stephen Lau(梁靖琪)

協力☆吳靜 攝影☆梁比利 設計☆黎志堅

?瞓身演出

講到呢套劇集,除咗斥巨資製作,仲遠赴馬來西亞、匈牙利布達佩斯等地取景。而我都有去馬來西亞探班,Toby話:「Paco?探班?時候,我就??受傷,仲要唔係因為拍打戲整到,而係?當地山區拍攝?時候,劇組為方便我?,就設置?流動洗手間,但因為周圍?路好斜,?日又落雨,我就跣低?,整到條尾龍骨。」

Toby今次同爹?梁家樹父女檔上陣,並未因而獲厚待,反而要加倍?身。「我?劇中飾演『娃娃兵』,脫離?販毒集團,但仲要為錢賣命,所以有好多打戲,我有打開boxing所以都ok。我反而緊張自己演戲?方面多?,好多時拍完一個take,我都會問?導演,睇?佢?覺得我?演繹方式得唔得,?多?意見。」

同Toby有同場?鴻爺話:「每次同Toby合作,佢都有進步。」Toby立即表示:「呢度個個都係我?師兄,真係睇住我成長,我自問以前演戲都有好多不足,但係&#134513家我有?唔同?經歷,到演戲?時候,就可以運用番出?。」

麥包、鴻爺、Toby同威哥?新劇《蝕日風暴》中,各有發揮空間,呢套耗資1.8億元製作?高質劇集,可以透過「黃viu煲劇網站」觀賞。

▲我帶四位嘉賓,去到位於西營盤?「小牡丹」,品嘗特色京川菜,暢談拍劇背後?故事。

▲夫妻肺片($72),以牛舌同金錢肚製作,兩者口感各有特色,互相配合。

▲富貴蜜汁火方($168/六件),選取金華火腿最矜貴部份,經兩日烹調製作,極考心機。

▲濃湯雲吞雞($288一份、$168半份),濃湯以老雞、湯骨熬製最少五小時而成,滋味無窮。

▲飾演脫離毒販集團?「娃娃兵」,Toby?發揮空間甚廣,而且動作場面都要親身上陣,佢話劇集係佢入行以?最認真?演出。

師兄出馬

講到一眾「師兄」,鴻爺今次飾演Chilam?上司,係一名勇探。「我好耐之前同Chilam分別?《射鵰英雄傳》同《水滸無間道》合作過,十幾年後再同佢演戲,我覺得佢&#134513家演得鬆好多,真係融入?落去角色入面。

「今次我飾演佢?上司,同阿Fi都有唔少對手戲。本來我係做陳啟泰?國際刑警角色,但後來改?做&#134513家呢個角色,都係有唔少發揮?。」

艾威即刻風趣咁話:「本來我就做Chilam?角色(哄堂大笑),但我就揀?&#134513家呢個坐緊監?社團大佬去演??仲要同一大班男人做戲,我?記招先知原來個劇有咁多靚女一齊演,下次都係睇清楚劇本先接。」

同威哥一樣有監獄戲份?麥包,就大讚劇集製作認真。「我?係去監獄實地拍攝,我都係第一次去監獄拍,去?三日,真係大開眼界。我?角色後來係俾梁漢文殺死,今次係我同佢自一齊主持《Sunday新地帶》之後,事隔廿幾年?合作,仲係第一次一齊拍劇,所以好有感覺。」

Toby同鴻爺昔日時有合作,今次後者大讚前者演技更見進步,實屬好事。

▲▲動作場面對於鴻爺?講,絕對冇難度,不過今次佢飾演?角色,就只需要同歹徒追逐,或者如圖中向女主角Fiona落命令,咁自然演得舒服。

▲生煎菜肉包($30/三個),外微脆內juicy。

▲京?三味扒鴨($298一隻、$168半隻),鮮鴨先炸後炆,保持豐富肉汁。

▲小籠包($40/四個),全自家製,皮薄湯汁多。

至Fit教練

今次劇集?馬來西亞取景,有份拍攝外景?Toby,仍然對當地?湯河粉念念不忘。「?度?雞湯河粉真係好好食,?香港食唔到?種味道?!」

身為健身教練?佢,對飲食keep fit梗係有心得。「為?keep fit,我試過食足一年幾烚雞肉,食雞食到我爹?叫我唔好食咁多,因為好多激素,之後我就只係食organic?雞肉。&#134513家我就冇食得咁齋,但會keep住做運動,如果好忙?話,一個禮拜都會做一次運動,打四十五分鐘拳,再做其他cardio或者TRX。」

要保持完美體態,Toby話持之以恆咁做運動,先係最健康同最有效?方法。

除咗愛情元素,劇集不乏陽剛味,而麥包同威哥就負責呢個環節,夠晒man!

▲雙色大魚頭($238),用俗稱「大頭魚」?鰫魚炮製,加上紅色及綠色?剁辣清蒸,辣味同鮮味兼備。

▲豆沙煎餅($30/兩件),煎餅皮改良自鍋貼,甚為煙?。

▲▲監獄戲份中,除男主角Chilam,仲有威哥、麥包同許紹雄等實力派?飛,戲味更見濃郁。

小牡丹

地址:西營盤德輔道西296-302號良基大廈地下1-2號舖

電話:23513288

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽