演員自我修養 張繼聰X衛詩雅
2018年10月24日12:50

執導《告別之前》的劉孝偉,早前捲入千萬元騙財事件後,至今一直「潛水」,作為演員,應該要怎樣面對呢?

A、公開踩多兩腳

B、繼續做好本份

張繼聰和衛詩雅(Michelle)明顯選擇了B。

「一直覺得上映唔會有問題,其他新聞,我都係睇報紙先知,唔方便評論。我睇過試片,大家都好用心、好認真咁去做,所以我希望套戲唔好畀?新聞影響到啦。」阿聰說。

而Michelle則表示:「我都係因為拍呢套戲先識佢(導演),佢做?好認真,我都畀佢感染到。呢件(騙財)事係有?可惜?,但個個演員都好努力去做,而且套戲帶出??信息好正面,希望大家都可以?好?一面去睇啦!」

然後,他們如常在電影公司安排下,接受多家傳媒訪問,又出席電影首映禮撐場,更在個人的社交網大力推介——零怨懟,又沒有趁勢指罵博見報,如果著名的俄羅斯戲劇理論家斯坦尼斯拉夫斯基生於現代,其著作《演員的自我修養》,內容應該不止談論方法演技,還有演員本身這種真正修養。

撰文☆周彩霞 攝影☆梁比利 化妝☆Pinky Ku(張繼聰)、Cyrus Lee(衛詩雅) 髮型☆Jobby Li@ Leighton Aveda(張繼聰)、Lupus Chui@ Orient 4(衛詩雅) 場地☆HOTEL VIC on the Harbour

設計☆吳展滔

教我做阿媽

張繼聰和衛詩雅(Michelle)於《告別之前》中,飾演一對女兒患有癌症的夫妻。還以為這齣時裝劇情片,不用大熱天時?古裝,又沒有武打動作,對他們來說,理應拍得很舒服、「埋位就係」,實情戲內一分鐘,戲外十年功——尤其是過往只演過一次母親角色的Michelle。

「要做呢個母親角色,對我?講係難?。首先我想像唔到,自己有個咁大(五歲)?女,最重要係身為媽咪,見到個女咁,會有幾痛呢?我淨係成日聽到?人話:『我寧願病?個係自己。』我為?呢個感覺,花?好多時間去拿捏。」

猶幸好拍檔阿聰一直給予指引。「佢幫?我好多,一路guide住我:婚姻就係咁、夫婦就係咁、有?小朋友就係咁。」阿聰隨即在旁補充:「Michelle 仲?埋我屋企做家訪,?陣我老婆仲佗緊B,KaKa Ball都未出世,我老婆就同佢分享佗B?感覺。同埋因為故仔講我?個女有癌症,所以之前我?做?好多資料搜集:癌病兒童?父母,係點樣照顧小朋友?呢?咁呢兩公婆?關係係點?呢?係對乜??夫婦呢?我?加?好多劇本冇寫?背景畀自己,等大家有個共識去演。」

1╱《告別之前》講述癌症治療小組新加入的社工,所接手的三個個案,以三個故事談論生死。

2╱電影中三個癌症病人的故事,除了Michelle的女兒(左一)外,還有羅蘭飾演的「蘭姐」(中),以及談善言飾演患了腦癌的「嘉純」(右一)。

3╱阿聰說,這是他和Michelle第二次合作。「之前?《女人永遠是對的》(圖)演情侶,講我??追佢。我?成日話,呢套係延續,哈哈。」

冇一刻安樂

在眾多照顧患病女兒的場口中,叫Michelle最難受的一場,是餵她食藥。「餵藥?場戲,導演叫我?個小朋友唔知?情況下,真係塞落去,結果真係嚇親佢,嘩!我心?到呢。」

要演繹父親角色,對阿聰來說,相信不太辛苦吧!「當然,我本身都係爸爸,係容易有感覺??,但始終個角色同我?性格唔同,而且——touch wood——我又冇戲入面(女兒患癌)?經歷,所以都要靠想像?!

「要講辛苦,呢套戲最辛苦係情緒。父母就係咁,個小朋友有病,你就玩完,唔會有一刻安樂!所以拍呢套戲時,由化妝開始,就要入到?個狀態:無時無刻都要記住個女有病。咪好似戲裏面,我?本來同個女玩得好開心,玩玩?見到個女流鼻血,成個心情即刻跌落谷底——呢?咁微細?位,演?時候都唔可以甩。」

阿聰直言,戲中這對夫婦,女的明顯比男的堅強。「個阿媽好傷心?,但都要照顧個女起居飲食,餵個女食藥;但個爸爸呢?佢前世情人有病,佢根本失晒方寸,唔想去面對,唔想去聽、唔想去理:個女喊住唔肯食藥呀?咁唔好食、唔好醫啦!直情係全屋最懦弱?個!所以我覺得女士係堅強過男士,好辛苦、好偉大!」

肥仔凍到喊

好彩是飾演他們女兒的童星林靖文,並沒有辜負他們的用心。「導演cast得好好,呢個小朋友好叻,係天才演員!佢呢個角色唔易演?,咁細個人,點會想像到死亡係乜?呢?有?場口,佢媽咪會先同佢密密斟一輪,佢一?就已經係??情緒,真係交到戲?!臨尾?場,佢知道自己要死,好快就帶?我?入戲,一、兩take就搞掂!」阿聰讚完,Michelle亦加把口:「佢幫?我?好多呀!」

除了要跟林靖文做對手戲,二人亦有跟另一些童星合作的場面。「最深刻係有朝上山頂拍戶外生日會戲,因為?日一跌,就跌?十度,好凍!我?之前一晚已經拍通宵,跟住就上山頂拍,?個體感簡直係零度呀!導演??兩件羽絨,又戴?兩頂冷帽,但我?只係?住?好薄?衫,之前一晚又冇?……最慘係?班開生日會?細路呀!哈哈哈!」阿聰說到此時,Michelle忍不住哈哈哈大笑起來:「班細路真係好慘呀!已經凍到喊,仲要除晒佢??褸,笑住咁拍戲,哈哈哈!」「嘩!凍到有?肥仔喊呀!哈哈哈!肥仔唔怕凍?嘛,都喊喎!哈哈!」這時,二人已經笑到肚攣。

「所以話,呢套戲,個個都好投入,even?小朋友,都好大付出?,零度切生日蛋糕喎!哈哈哈!」

說到底,整齣戲「最有自我修養」的演員,應該是那些「凍到喊」的肥仔。

1╱阿聰說,對這場夫妻談情戲,很有感覺。「好多夫妻結?婚之後,愛情關係就會畀好多嘢蠶食?,唔會再咁浪漫。」

2╱戲中講述阿聰和Michelle飾演年輕夫妻,五歲女兒患有癌症後,面對的種種問題。阿聰說:「個老竇先係全屋裏面最懦弱?個!」Michelle則解釋:「反而我覺得個爸爸?表現,只係唔想?小朋友面前??。」

大?三個碼

為了下年二月開拍、一齣有關西洋拳的電影,阿聰花了近兩年時間,不停練大隻。「成世人最勁今次,我十幾歲發育?陣,都冇&#134513家生咁多肉!磅數都係,以前我keep住一百四十五磅,&#134513家最勁時成一百八十幾,大?三個碼,?衫都唔??。」

在旁的Michelle一直向他投以艷羨目光。「如果有導演要求我增肥又好、瘦又好,我都願意?!幾好玩呀!做演員就係一個好好?原因,去改變自己?外觀,我諗我除咗要剝衫之外,都冇乜底線!但好似阿聰咁,用兩年時間,真係唔容易呀!」

阿聰即一臉得戚地說:「呢兩年當你不停咁膨脹緊,但又要拍其他戲喎,要不停咁說服到?導演??好?呀嘛!哈哈哈!」

斯坦尼斯拉夫斯基生如果於現代,其著作《演員的自我修養》,應該要加入「說服導演」這一章。

1╱去年一齣《失眠》,飾演孖女的Michelle,既要被迫當慰安婦,又要化女鬼妝。「?套?突破,只係個妝有?恐怖核突?。」

2╱花近兩年時間練大隻,今年三月時,阿聰曾在社交網對比一年前(右)後(左)的身形變化。

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽