真情專訪 鄭秀文自爆閏房私「蜜」
2018年10月11日13:07

鄭秀文(Sammi)與許志安(安仔)這段跨世紀之戀,為人津津樂道,在娛樂圈中堪稱傳奇。廿七年來經歷離合之後,是甚麼驅使他們「千年如一日」相依相擁愛下去?是愛?還是責任?答案肯定係愛呀!

向來鮮有剖白夫妻間相處的甜蜜點滴,這次Sammi激罕大爆,安仔對她的窩心呵護,小至送上一包暖笠笠的「雞蛋仔」;大至對外父、外母關懷備至,主動提出跟她的父母同住,Sammi甜入心、冧爆激讚老公說:「?我自己都未諗爸爸媽媽日後再老??生活點樣,由邊個take care佢?時,佢(安仔)已經提出搬返去同佢?一齊住,分擔照顧佢?,呢樣係好愛屋及烏?事,真係好大?愛!」從前有「廚房宣言」,現在有「同住告白」,相濡以沫的愛情,絕對勝過任何甜言蜜語!

撰文☆錢慧 攝影☆何國豪 化妝☆Ricky Lau@ZING Makeup School

髮型☆Joey Hui@ Hair Culture 服裝☆Alice+Olivia、Dr. Martens 場地☆好酒好蔡 設計☆李浩然

相處二三事

鄭秀文(Sammi)最近推出新曲加精選唱片,主打歌〈千年如一日〉,講述永恆的愛,無論相愛多少年,仍然愛得像最初。像她與許志安(安仔)的關係,始於二十七年前,時間雖然長,但感情卻保持新鮮,應該很貼切歌詞。「我?比較特殊,一齊好多年,跟住分開過,再復合一齊。所以相處上好熟悉對方,同時又要重新適應。尤其是真正一齊住之後,需要重新認識對方?生活習慣。阿安本身係一個好容易相處?人,雖然我&#134513家都OK易相處,但比較上我係變化多?,而佢就一向好平靜——始終女人情緒多?起伏,我都承認我係惡少少?個,好在佢呢種EQ,某程度可以穩定到女人?情緒!」

一時像「老夫老妻」的淡淡然,一時甜蜜如初戀,Sammi與安仔的相處,也常在平淡中找到小情趣。「我?鍾意一齊睇?好笑?Video,成日會上網睇?低低BB、搞笑?短片。我覺得兩個人能夠令對方笑好重要,咁樣?關係先會長久同開心。呢個係佢影響?我。另外,我?互相影響?興趣,仲有做運動,我做運動?熱情,佢都感染到,現階段已經完全唔使叫,好多時進入自動模式,各自跟教練去操,而大家都好鍾意做運動,都係兩個人一個好好?共同話題。」

每對情侶或是夫妻,都有私「蜜」互?的瑣碎生活事二三件,Sammi甜絲絲說:「好似有時對方??時候,幫對方按(摩)?、整?,或者?部機震?都有?。或者,佢知我鍾意食雞蛋仔,成日都會去一?我鍾意?雞蛋仔舖頭買畀我食。其實,好多嘢佢都比較遷就我,譬如飲食喜好、約朋友咁;而相對?,我都好歡喜佢有自己?時間,佢去約?男人做想做??,食雪茄或者玩滑水乜都好,我覺得必須有各自?空間。」

安仔的抉擇

自從一五年承認了「許太」這個身份後,兩人被公認為夫妻,不過,Sammi卻親口證實至今未辦妥註冊手續:「一直諗住去美國搞,但一直冇機會去美國。同埋我個人比較慢吞吞,佢都提我幾次,我都話遲?先!因為係咪註?冊,對我&#134513家唔係咁重要,雖然呢樣?事在必行,但我實在太懶,要特登飛一轉美國,我就寧願唔搞住喇!」然而,作為許家的「十嫂」(安仔在家排行第十),Sammi算得上稱職,揚言家中擔當「關懷性」角色,與安仔家人關係很好,特別是幾個兄嫂,「妯娌」間可以互訴心事。至於,安仔對外父、外母的關懷備至,窩心得令Sammi甜入心扉,對老公更加有讚冇彈說:「佢對我父母非常之好,甚至同我討論過,到爹?、媽咪再老?,或者身體冇咁好?時候,佢提議不如我?搬返去同佢?住,因為我?冇仔女,係最輕鬆?一pair人。」她坦言深受安仔感動續道:「?我自己都未諗我爸爸媽媽日後再老??生活點樣,由邊個take care佢?最好時,佢已經提出不如搬返去同佢?一齊住,分擔照顧佢?,呢樣係好愛屋及烏?事,真係好大?愛!」

去年底,安仔受到虔誠基督徒Sammi的感染,更正式受浸而成為神的兒女。據Sammi稱,看到安仔的轉變,同時亦大大促進了夫妻感情。她娓娓道來:「男人好難打開個心,將佢軟弱一面?出?。但信?耶穌之後,佢對我好易打開內心,分享佢最深層?感受。無論裏面係光明,定係黑暗軟弱?,我都可以真正感受佢內心,真正了解一個人。」而且,夫妻之間不僅是兩個人的關係,中間還存在?上帝,兩人往往基於聖經教導處理問題,更加如魚得水,Sammi笑言:「譬如好想發嬲?時候,聖經話:『不可含怒到日落』,咁大家都係有乜?,嬲一陣好喇!最好仲係我?會一齊祈禱,祈禱時間亦係夫妻好重要?互相了解。」

夫妻生活和諧,Sammi揚言兩人拗撬少之又少,充其量「討論」去哪兒旅行,互相提出意見而已。她還再三讚賞老公無限包容說:「我鍾意坐長途機,佢又唔介意坐長途機;佢知我怕執篋,就算坐長途機都唔可以停太多地方,佢又會好明白我。因為我執親篋好似打仗,佢老婆就好似黐?線咁,不過佢完全好包容我呢?個性上?缺憾。」

不育的決定

她還透露決意不生育的心聲說:「好多時夫妻拗撬唔開心,其實都來自仔女,會有好多現實、麻煩?要處理。雖然我?永遠都嘗唔到有細路仔?開心,但冇細路仔?生活又簡單好多。呢種逍遙自在,我同佢再三問自己,都會係咁樣選擇。我哋都鍾意呢種冇負擔?生活,返完工之後所有時間都係畀自己,做自己鍾意??。何況我覺得自己?愛好完整,從來冇因為冇做媽咪而覺得人生有缺憾,遺憾係零!」雖然,有朋友都會為兩人擔心,沒有下一代會老來寂寞,但是Sammi堅信無悔自己的決定,她解釋:「人老?就算兒孫滿堂、做晒公公??,都可以好寂寞、好唔開心。所以寂唔寂寞,唔關乎你身邊有幾多人,而係自己內心真唔真正快樂、識唔識?人生中搵到開心、滿唔滿足&#134513家擁有?愛……而我,就覺得我好足夠喇!」

那麼無兒無女,豐厚的財富日後將如何安排呢?Sammi坦言考慮效法發哥周潤發,有意捐出遺產,她誠懇說:「我都好希望將來咁做,但仲未諗清楚方向,同埋未諗捐去邊度。聽聞發哥已經安排好晒,我就仲?工作mode,未詳細諗。不過,我諗我『瓜』?之後,都有咁?心將財富畀番社會,因為呢?錢all from God,全部都係神畀我?,我唔覺得因為我好努力、好叻,所以賺到錢,我覺得上帝有絕對主權將世間?財富點樣分配,咁?分配到呢一?畀我,將來我亦打算將大部分回饋番畀社會。」相信上帝早有預備。

Sammi接受本刊訪問,真情剖白她與安仔的夫妻相處之道,還甜絲絲冧爆兩人的甜蜜點滴,認真sweet到漏!

▲Sammi與安仔攜手共度二十七年的愛情,有?老夫老妻淡淡然的幸福。年初,安仔感染流感入院,她便貼身照顧。

愛屋及烏的安仔,對外父、外母一樣關懷備至,令Sammi深受感動,大讚老公窩心兼孝順老人家。

▲當Sammi尚未考慮到父母將來安老生活的時候,安仔便已經主動提出,跟外父、外母同住方便照顧。

曾受情緒病困擾的Sammi,經常留意自己的內心,若遇上不開心時,通過祈禱舒緩情緒之外,同時堅信上帝早有預備,困難會得到上帝幫忙開路解決。

唱片新歌之一〈千年如一日〉,由高皓正創作,屬意是〈不要驚動愛情〉的延續。內容描寫沒有時間性的永恆愛情關係,靚靚MV取景於台灣南雅奇岩。

▲新歌〈Creo en Mi〉乃西班牙語,意思是「相信自己」,花百萬炮製的MV中,Sammi不惜被紅油淋頭,全情投入去做好每件事,就是希望透過此歌傳送正能量,讓人相信自己。

▲最近推出side track精選加新曲唱片《Believe in Mi》的Sammi,穿?泳衣拍攝性感唱片封套。

夫妻互相影響包括做運動,兩人不時結伴跑步,而運動更成為兩人很好的共同興趣,兼共通話題。

▲去年底,安仔受Sammi(紅圈)感染,安仔得到上帝感召,成為神的兒女,並在家人、朋友見證下受洗。

接受洗禮成為正式基督徒的安仔,變得客易打開心窗,讓Sammi可真正接觸和感受到他的內心世界。

▲發哥周潤發年前公開已成立慈善基金,身後將全部財產捐出,原來Sammi亦有意效法他,將來回饋社會。

坐擁4億物業

貴為樂壇天后的Sammi,吸金力強勁,但她揚言不擅理財,投資全交由家中「財政大臣」胞弟處理,且有不俗的回報。多年來,她又將「銀彈」換成「磚頭」保值,加上老公安仔手持的兩間豪宅,夫妻合共持有九個物業,估計市值超逾四億,認真富貴!

Sammi物業市值(約)

淺水灣南灣道華景園$4,000萬

西半山巴丙頓道精緻園$3,000萬

東半山白建時道嘉雲臺$4,000萬

中半山梅道蔚皇居$2,900萬

大坑道大寶閣$9,500萬

淺水灣道The Beachside$1,700萬

淺水灣道海峰園$9,000萬

許志安物業市值(約)

淺水灣道冠園$5,800萬

中半山干德道殷豪閣$3,800萬

總市值:$4億3,700萬

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽