為《返工》配激情對白 森美:希望香港人可以輕鬆下
2018年09月19日12:40

近日香港經歷過颶風「山竹」後,由於政府沒有宣布停工,令不少香港打工仍都滿目瘡痍的環境下趕返工。而其中一張打工仔站在塌樹前的照片,更被不少網民二次創作,更有網民將改成電影海報,戲名叫《返工》。而森美與小儀主拎的電台節目《早霸王》,更在昨日上傳了一段《返工》的電影trailer,內容盡是星期一打工仔上班的相片,配上森美的激情,又搞笑的對白:「打風你驚,番工仲恐怖,《返工》」!,令到不少網民看完都大讚充滿創意!

而森美在接受旁問時表示當看到海報的時候,令他構想起如果有埋畫面會怎樣呢?所以他就與商台同事合作,由他負責寫旁白。他更稱:「香港人經歷「山竹」後,都堅守自己的工作岡位,雖然有不少怨氣,但都值得一讚,希望睇完呢個trailer之後,可以輕鬆一下」

森美:六點先收工
眼都擘唔大
幾個鐘後又開工 ​ -- 森美

From:微博/森美

森美:商台返打風更嘅同事
原來就係帶呢個頭盔
但係呢個係玩具頭盔嚟㗎
佢哋話 好過冇 薄薄哋都擋到啲
其實係 薄薄地 死快啲
真係替他們擔心
#salute
#打風要開工# ​ -- 森美

From:微博/森美

森美:救冰櫃大行動
返去節目再講
小心
#山竹 ​ -- 森美

From:微博/森美

From:微博/森美

港劇辣評社:#森美# 今日去到將軍澳出席活動,雖然打緊3號風球,森美繼續工作,佢仲話嚟緊周日「山竹」吹到正,當日已經接咗個婚禮司儀工作,佢笑住話:「我已經諗定,真係打風都打唔甩,8號風球我都會照去。」最近森美忙緊拍攝劇集《過街英雄》,同#黃翠如[超話]# 合作,佢大讚翠如靚女又乖女,仲成日萬歲請食嘢,森美話:「佢拍得好辛苦,04收工,06又要開工,冇得瞓,佢好好,成日萬歲,搞到我咁孤寒都唔好意思,要同大家萬歲嚇。」佢仲話睇好翠如同蕭正楠呢一對。

提到拍劇,森美就話:「工作量係辛苦㗎,因為要兼顧電台工作,但過程係快樂,最有人情味係班crew。」咁高層有冇人情味?森美即刻話:「我唔知!高層對我唔錯嘅。」問到有指TVB連《都市閒情》都要摺埋,《TVB周刊》亦將停刊,森美話:「好惋惜。《都市閒情》我由細睇到大,我好鍾意睇婦女節目,有好多知識,當時hit乜就會做乜,好適合求知慾強嘅年輕人睇,不過呢個係大勢所趨,依家係網上世界,紙媒萎縮,希望紙媒可以用番啲人做網上媒體,咁樣轉型就最好啦。」 -- 港劇辣評社

From:微博/港劇辣評社

From:微博/港劇辣評社

From:微博/港劇辣評社

 

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽