開心舞 蔡欣熹
2018年08月08日15:33

韓流襲港,除了韓劇、韓星大受歡迎外,連帶K Pop Dance也掀起熱潮。

周美鳳女兒蔡欣熹(Florence),除了熱愛藝術和設計,原來亦是一位酷愛街舞的舞者,「我由十三、四歲開始跳,每次跳舞都覺得好開心,而且K Pop Dance同其他舞蹈唔同,好好玩,舞姿又型又靚,仲可以keep fit?。」

撰文☆洪雯慧 攝影☆何國豪 服裝提供☆FILA Hong Kong

髮型化妝☆Wing Wong 場地☆Srudiodanz 設計☆陳可兒

Dancing Queen

訪問當日,二十六歲的蔡欣熹正在跳舞室練舞,講起跳舞,她非常興奮,手舞足蹈,「我真係好鍾意跳舞,每次跳完舞都出一身汗,個人特別開心。不過近日工作忙,無咩時間跳,可能會跳得生硬?。」說畢,她即隨着音樂起舞,跳得有板有眼,猶如專業舞者。

熱愛舞蹈的她,六歲時曾學過兩年芭蕾舞,但覺得舞姿太優雅和斯文,並不適合自己,直至十三歲,她才真正找到自己喜愛的舞蹈。「十三歲?年暑假,媽咪想搵?summer course俾我玩吓,於是幫我報?個Hip Hop Class,當時都係抱住試吓H心態,點知上?兩、三堂,我覺得好開心,每次老師教我H動作,我做到就有好大H滿足感,自此我就愛上跳舞。」

中學時期,一星期總會跳三、四日舞的Florence,去到美國八大學府之一的紐約哥倫比亞大學升學時,就加入了校內的跳舞團隊,「記得??去到美國,人生路不熟又無咩朋友,成日都好掛住屋企,直至加入學校舞團後,個人開始愈來愈有自信。?美國學跳舞,就算係學生團隊都好專業,日日放學都要去操練。

「我加入?學校舞團四年,每年都會代表學校參加唔同H比賽。媽咪只睇過我跳舞H影片,都讚我有天份,話跳得好勁好型。其實我H跳舞天份,應該係遺傳自爺爺,因為佢係一個Ballroom Dancer,而我表妹&#134513家都係教跳Ballroom Dance,?!我都算係跳舞世家出身,哈哈!」

舞前熱身,身體柔?度甚高的她,左拗右拗都無難度。

▲自從在美國畢業回港後,只要一有時間,她便會到舞蹈室與朋友排舞。

▲▲蔡欣熹近日創立自家珠寶品牌FlorenceT,她除了是設計師,更不時化身模特兒親身演繹首飾。最近她的設計更獲國泰航空的欣賞,七月一日開始將於機上的Duty free出售。

自細已愛上跳舞的她,曾希望自己能成為一位出色的排舞師,「希望好似Sunny Wong(黃國榮)一樣,有自己H學校。」

▲2016年,她(左二)與好友王曼喜(右三)齊齊參與跳舞學校的公開演出,以性感打扮配上超勁舞姿,獲得全場掌聲。

▲2013年,她以紐約哥倫比亞大學的跳舞團隊身份,在學校的結業禮上演出。

除了愛跳舞,她也熱愛水上活動,近日就於網上分享滑水的照片。

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽