關心妍籲多關心抑鬱患者
2018年08月06日03:00
關心妍認為情緒病可大可小,要多加留意。

【星島日報報道】關心妍(Jade)昨日出席活動,談到同時於2002年出道的盧凱彤(Ellen)昨晨於跑馬地墮樓身亡,她坦言得知對方離世消息後大感愕然。Jade謂:「我哋係同一年的新人,一直很欣賞她的音樂,聽到呢個消息好突然,真係無諗過!我知道之前她有抑鬱症,尤其我哋呢個圈經歷好多不同的事,抑鬱好多時不由自主,所以有抑鬱的人要醫,亦要留意身邊的人,有少少異樣要畀多少少關懷。如果朋友突然響WeChat唔見咗,叫佢又唔出嚟,咁就要留意吓。不過,我依然唔知Ellen咩原因,如果係抑鬱就真係可大可小。」

成立了「妍亮生命慈善基金」的Jade坦言,近年專注情緒問題方面,亦有身邊朋友因情緒病而離開。她認為情緒病不是一般的病,很容易受情感觸動,所以康復期間也要多加留意。Jade謂:「要多啲分享,希望她的靈魂Rest and Peace。」

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽