【工廠好去處:桌球式踢足球!觀塘美式工業風室內遊樂場!】
2018年07月30日11:27

[博客授權分享: 呀劍萬帥 親子旅遊 攝影札記] 邊個話小朋友唔玩得大人場!今次就同兩個細路去咗開業有一年多的BALL ROOM,除咗荔枝角分店,喺觀塘仲有兩間店設不同主題,裡面有各樣得意好玩的遊戲,其中一樣仲有今屆冬季奧運會新增的冰壺遊戲,大家不如今個新年考慮下一家大細嚟呢度玩番日啦!

▲BALL ROOM在香港已有3間店,今次去到位於觀塘的2間店,一間位於駱駝漆一座,一間位於永興工業大廈(The Wave側)

▲我哋先到永興工業大廈的BALL ROOM玩玩,其實每個BALL ROOM都有一個Signature的遊玩設施,這個桌上足球POOLSOCCER®就係觀塘1店的生招牌

▲玩法就同美式桌球一模一樣,只係唯一唔同嘅地方係用腳踢取代用Q棍。

▲遠睇又真係幾似一粒粒桌球

▲其實以往舊屋企會所有一枱桌球,唔知係咪細細個手抱已經接觸,所以大個之後雖然冇咩點玩,但係一見到已經好興奮,未打機前幾乎都黐住張波枱。

▲觀塘1店這裡還設有一個桌上沙壼SHUFFLEBOARD

▲BALL ROOM有好多Board Game,同埋場地空間好大,有足夠空間同班朋友慢慢玩。

▲最後臨離開前先至開部PS4俾佢哋玩,因為明知如果一開始就打機,其他嘢就唔駛玩。

▲這裡的Signature Game係桌上冰壺CURLING,整個賽道非常之長!每個冰壺都超重,千祈唔好走去嘗試拎起佢,如果唔係一陣閃親就弊傢伙。

▲玩法好簡單,只要大力將個冰壺推到分數圈內,累積分數最高就贏啦!

▲挑戰完冰壺之後,我哋去到隔離的電流捧 ELECTRIC ROD,我細個成日睇一個日本節目玩電流棒超好玩,所以今次好期待可以有得玩。

▲之後我哋再玩呢個好似輪盤的遊戲,叫做「旋轉層層叠」

▲亦設有電子飛鏢靶,可以同小朋友來一場對戰賽。

▲這裡除了有PS4這些電玩外,仲有個街機模擬器用Joystick玩。老闆教佢哋那個掣是輕拳那個是重腳,我看都是嘥氣吧!佢哋最後咪又係亂打。

*此文章由呀劍萬帥 親子旅遊 攝影札記授權分享,原文網址:【親子好去處】BALL ROOM

Ball Room

電話: 5405 4579

地點: 觀塘 (KT1) 觀塘興業街14號永興工業大廈12樓C1室 / 觀塘 (KT2) 觀塘開源道62號駱駝漆工業大廈1座10樓A室

開放時間: 12:00 pm 12:00 am 『敬請預約』

網頁: http://theballroom.com.hk

文字整理:香港人.遊香港/文字及圖片來源:呀劍萬帥 親子旅遊 攝影札記

—————————————————————

相關文章:

【#親子好去處:大人小朋友啱玩 九龍室內親子遊樂場】

【親子好去處!非洲大草原主題抵玩親子餐廳!】

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽