【專訪】處男作拍住「宇宙最強」甄子丹 湯鎮業孖仔強攻電影界!
2018年07月25日11:42

如看不到 請到Youku

湯鎮業一對孖仔湯君慈(Bruce)和湯君耀(Chris) 在美國畢業後即強攻電影界,簽約「宇宙最強」甄子丹旗下,處男作便與甄子丹合作電影《大師兄》,在戲中飾演問題青年!

簽約「宇宙最強」

湯君慈(Bruce)和湯君耀(Chris)受爸爸湯鎮業影響,自少已經對演戲感興趣,在美國讀大學時亦副修電影,所以畢業後即簽約甄子丹旗下,在電影《大師兄》中飾演甄子丹的學生。他們大讚甄子丹十分專業,Bruce:「佢喺片場好少笑!一去到片場就轉咗另一個人。」Chris:「喺佢(甄子丹)身上學到好多嘢,工作好認真亦都會親自指導我哋演技或者一啲動作鏡頭。」

孖仔由細打到大 

雖然加盟「宇宙最強」旗下,但兩兄弟都直言不希望只向動作演員方向發展。Bruce:「目標唔想只係打,唔想定咗型!好嘅演員應該咩都嘗試。」Chris:「其實我同哥哥比較,佢更加適合打。我都希望嘗試多啲唔同方面,如果有打嘅戲都OK,但唔會專係打!」問到孖仔成長過程會唔會都常常打架,他們笑說由細打到大,Bruce更曾經將弟弟Chris的鼻打爆!

爸爸湯鎮業過兩招? 

問到爸爸湯鎮業有沒有過兩招給他們,Bruce表示爸爸叫他們多睇電影:「叫我哋留意依家市場,咩戲都要睇下。」Chris:「佢畀我哋最大指導就係叫我哋得閒就睇多啲,留意多啲不同角色。」不過問到他們有否睇爸爸演的戲或劇,Bruce就直言沒有刻意睇以前的戲,不過新作品,如《追龍》就印象比較深。

 

孖仔品味大測試!

Hair: Perry Yung @ PP IL Colpo
Makeup: Nicole Poon 阿歷
Wardobe: At Twenty

《大師兄》 上映日期:    8月16日

中文故事大綱

新當老師的陳俠(甄子丹飾),一入職便遇上學校殺校的危機,同時面對一眾品行頑劣的學生,包括好勇鬥狠的偉聰(駱明劼飾)、專注力不足的啟程(湯君慈飾)、只愛打遊戲機的啟賢(湯君耀飾)、男人頭女生得男(李靖筠飾)及印巴籍祖發(劉朝健飾)等。面對不同問題的學生,陳俠運用非常教學手法,化解每位學生的問題。正當一切漸入佳境時,危機正悄悄醞釀,身經百戰的陳俠被逼與師生合力展開一場學校守護戰!

 

微博香港 送你《大師兄》 電影換票證
讚好微博香港 FB專頁+完成任務+睇訪問片段答中有關問題,即有機會得到《大師兄》換票證2張!
問題:電影《大師兄》8月幾號上映?
答案:
你的名字: 性別:
聯絡電郵: 聯絡電話:
只需輸入下圖中所見的數字,然後按下「提交」即可。

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽