燦爛海潮
2018年07月20日12:30

九十年代?電視劇角色,至今仍為人津津樂道,其深入民心?程度,可想而知。「海潮」就有呢個跨世紀?威力,?緊溫碧霞(Irene)即將舉行演唱會,亦以自己?經典角色為主題,為唔少粉絲?集體回憶。

今次「Paco巨星飯堂」,我就帶Irene去到位於銅鑼灣?「西苑酒家」,品嘗特色粵菜,細說入行三十六年以來,終於踏上舞台開show?興奮心情。

化妝、髮型☆Khaki Yan

協力☆吳靜 攝影☆梁比利 設計☆黎志堅

回饋粉絲

Irene出過八張專輯,名曲有〈海潮〉、〈忘掉我自己〉及〈半生緣〉等,今次開show都以「海潮」命名。「演唱會係回顧我入行咁多年,拍過?戲同唱過?歌,我諗住俾自己同粉絲一個回憶。拍《火玫瑰》(海潮角色出處)時,我出過幾張唱片,當時都係貪玩,之後又專注番拍戲,所以就放低?唱歌。

「有段時間我去?日本讀聲樂,對唱歌有信心好多,之後雖然冇出唱片,但我都去?好多地方登台,大家都話expect我係演戲,冇諗過我原來唱歌都好聽。」

雖然今年已經五十一歲,但「海潮跌膊look」威力依然。自出道以來,雖然Irene?演藝路歷經幾番波折,但後來成為性感女神。

「我冇諗過自己會係行性感,我好細個已經俾人咁樣形容,但呢樣?唔係我刻意做出?,我諗係天生,哈哈!我相信每個女仔都有自己?特質,而我就係咁,我會接受囉。」

成為性感Icon,令Irene?演藝路變得順暢,但亦係佢?局限,「我諗係有影響?,但我唔抗拒演性感角色。一路都好少人搵我演好平實?角色,好似海潮、妲己呢類咁,大部分係亦正亦邪?人物。」

曾經推出過八張專輯?Irene,雖然演戲事業較唱歌更為人熟悉,但佢今次精心選曲,決意以歌聲引起觀眾?共鳴。

▲演唱會將於6月19日?麥花臣場館舉行,Irene視之為給粉絲?禮物。

▲我帶Irene去到位於銅鑼灣?「西苑酒家」,品嘗特色粵菜,細說入行三十六年以來,終於踏上舞台開show?興奮心情。

▲大哥叉燒($198/例),叉燒肉既香且腍,令人回味。

▲脆皮燒鵝皇($298/半隻),皮脆內juicy。

▲馳名爵士靚湯($438/煲),以美國蜜瓜、花膠、螺片、老雞及瘦肉等熬足四小時而成,本為已故熟客鄧??堅爵士製作,亦因而以「爵士」為名。

幸福嘉賓

為?備戰處女騷,呢段時間Irene更加努力練歌和keep fit。「我不嬲有做瑜伽、跑步同踩單車,加埋今年又出寫真,成個狀態要更加好,之前我最重105磅,&#134513家就102磅。」Irene?形象一向性感,講到開show會否真空上陣,佢就話:「性感一定有?,但最緊要有美感同好fresh,我一直鍾意好free感覺,哈哈!」

講到嘉賓,已公開?阿嬌,日前?洛杉磯舉行婚禮,Irene坦言替對方開心。「我好戥佢開心,佢值得&#134513家?幸福,希望到時可以同佢,好好合唱一首歌。」

至於男嘉賓,Irene就一直保持神秘。「&#134513家有兩個人選,大家到時候?睇就會知。但我唔會安排囝囝Xavier上台,佢太細個,不過我會俾佢?睇半場,?段時間佢學校仲考緊試。」

Irene?性感身材,多年如一,背後?秘密係佢努力不懈地做運動。

▲??結婚?阿嬌,係Irene演唱會?其中一位嘉賓。

▲唔使工作?日子,Irene會同丈夫何祖光、囝囝Xavier,周遊列國,享受天倫之樂。

Irene一直keep住運動,體力上無須特別為演唱會進行任何特訓,&#134513家佢專心練歌同練舞,到時以最佳狀態示人。

▲古法蒸東星斑($78/?),東星斑拆肉後,加入雲耳、生根等配料蒸,提升鮮味。

▲漁村海味蒸飯($198),飯香令海味更加惹味。

▲油鹽焗黃油奄仔蟹($488/隻),以油鹽焗當造?奄仔蟹,令蟹肉更見鮮甜。

▲紅燒牛肋條($338/例),肉質嫩滑,令人有入口即化?感覺。

▲香芒煎薄??($48/個),以薄??包裹花生糖及鮮芒果,外脆內軟,層次豐富。

囝囝撐場

Irene笑言,已承諾囝囝,忙畢演唱會後就會放假休息。「到時都放暑假,會舉家去紐約探親,置業就等遲?個仔過去讀書先搞。」

講到八歲?囝囝,Irene即充滿慈愛,佢話Xavier目前?志願,係當發明家或開動物園。「佢仲好有表演欲,呢方面似我。佢又好鍾意小動物,試過成條蛇纏?手臂都唔驚。」

享受天倫樂,佢亦正準備向電影圈發展。「?緊我會做一部叫《我們的18歲》?戲,係一部關於成長?戲,會有部分關於我成長?地方調景嶺。因為我爸爸係前國民黨軍官,搬?香港之後咩都冇晒,所有?要重新建立,&#134513家劇本寫落?其實好豐富,唔止係我自己?故事,仲有身邊好多人?故事。」

▲雖然演唱會舉行當日,Xavier仍要應付考試,但Irene表示囝囝一知道媽咪開show,就第一時間報名撐場。

西苑酒家

地址:香港銅鑼灣希慎道33號利園一期5樓

電話:28822110

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽