只想你會記得我是許家傑
2018年07月04日16:02

三十四歲的許家傑,是○九年《香港先生》冠軍,一○年開始拍劇,是《踩過界》裏單立文個仔、朱千雪阿哥「戴天佑」,是《使徒行者2》中,跟「歡喜哥」許紹雄平起平坐的「炮仗哥」,亦是第三季《舞動奇蹟》憑拉丁舞勇奪季軍的得主……然而,很多觀眾或網民,卻或許只會知道他是《愛•回家之開心速遞》裏,跟「大小姐」林淑敏有一段情的「送水輝」。

「呢個角色本來只係出現一集?『出租男伴』,點知隔?三十集之後,監製同我講:『?緊一直都會擺埋你入去!』可以話達成?我想拍sit com

(處境劇暱稱)?夢想!」

他至今仍然記得,第一次在街上被人認出的情景。「我只係聽到有人望住我『呀』?一聲,我望過去,個十幾廿歲?女仔好開心咁話:『送水輝呀!』幾得意?,&#134513家?小朋友竟然會鍾意大叔??哈哈!呢?唔係我?威力,而係sit com入屋?威力!」

入行八年,他看過了亦嘗過了太多現實,五味雜陳,故「送水輝」彈起,他說,他只想更畀心機做好演員呢份工——這並非扮謙虛的說話,皆因他的想法,的確突破盲腸,相當精闢實際。

「角色紅,唔代表個人都紅。真?!?人識我係『送水輝』?,未必會識我叫許家傑?。如果有日《愛•回家》做完,咁『送水輝』已經唔?度,我又會唔會打回原形呢?唔出奇?!

「所以,我好想人?唔止淨係記得我係『送水輝』,仲會記得我係許家傑!」

是的,今天訪問的對象,叫許家傑,不是「送水輝」。

撰文☆周彩霞 攝影☆蔡豪 服裝☆Tommy Bahama 設計☆李浩然

香港先生

○九年未參選《香港先生》前,許家傑原是個核數師。「?陣我廿五歲,做核數做到好悶,好似已經見到自己四十五歲、五十五歲都會做緊呢??,跟住我?人生就係咁,所以我想搵??玩?,有諗過working holiday或者去流浪,但我唔想使一筆錢,又唔想?低屋企人,就去選《香港先生》。估唔到好彩地??個冠軍,仲入埋TVB。」

當選簽約無?後,縱使月薪比從前做核數時少兩、三倍,但頭一年,整體來說,收入仍算不錯。「?年冇拍劇,但因為『香港先生』可以演出好多綜藝節目,我係爆?show?!同埋?陣好興拉丁舞,我間中都會出去表演?,所以生活得都幾好。」

一○年,他參演首齣劇集《讀心神探》。「我淨係識跳拉丁舞,冇讀過演戲,白紙一張,走位又走錯,企?度又遮?人??光。我記得第一次見到Bowie(《讀》劇男主角林保怡)時,緊張到呢!諗起都覺得好笑!」

第二齣:《紫禁驚雷》,古裝,拍馬浚偉。「我個角色『庫察爾豪』有得發揮?!有幕我仲要對住馬仔(馬浚偉)係咁鬧,NG?好多次,導演最後話:『算啦!你都係做唔到?啦!』??我好沮喪!原來我壓唔住馬仔,就係壓唔住!」

好高騖遠

入行後第二、三年,他形容簡直是冬天!「新一屆?『香港先生』同訓練班?人湧出?,我唔再係一個新人;而且我拍過劇,?人知我唔得、唔掂,咁就弊?!我試過有兩個月冇工開,零收入,好難捱!跟住第三、四年,公司仲要同我講,冇人工加——好彩我窮極,都仲可以食屋企,只係買少?衫,冇得同朋友出去食飯、飲?,咁咪打多?籃球囉。」

他坦言,自己曾有一段時間好高鶩遠。「冇好認真去對待?角色,只係會諗?角色會唔會掂,出到街一定會有人記得我!例如有份做《飛虎II》喎:今次掂啦!知道會?《踩過界》演『戴天佑』喎:今次實冇死啦!但套劇出?街之後,都係冇乜反應。然後我就會諗:做?咁多年,人工仲係咁,到底我係咪唔適合呢行呢?我係咪要繼續咁堅持落去呢?」

就在他迷惘之際,有監製卻給他打了一支強心針。「有日公司叫我去見一個我唔識燶監製,入到房,佢竟然同我講:『我有睇過你做戲,仲有好多改善空間,畀心機啦!』??我?角色只係?後面行行企企咋喎。後來有前輩講:『燶監製好鍾意睇後面?人做戲,睇?有冇得幫佢??!』我即刻振作番!原來我做??,係有人會睇?!」

袋錢入袋

一四年,許家傑因為有份參演《以和為貴》,認識了黃光亮。「有場戲,亮哥同思捷鬧交,我?側邊『食花生』,嘩!好好睇!第二日見亮哥一個人?餐廳食飯,我就膽粗粗走去問點演,佢竟然將佢?經歷同準備功夫都話晒我知!」

此後,他便不時收到亮哥的來電。「間唔中佢會約我食飯:『喂!得唔得閒呀?出?食飯呀!你呢排開緊乜呀?』有時佢睇完我?戲,又會打?:『喂!你?場戲做得好差呀!』『我好畀心機?喎……』『唔夠囉!我話你唔夠呀!』」

他邊說邊模仿?亮哥的說話語氣。「可能佢?好多人眼中好惡死,講?又粗聲粗氣,但其實佢係個好細心、好溫柔?人!佢屋企,有個裝滿晒書?大書櫃,因為佢平時放假就係睇書,佢會睇詩、睇中國歷史,你真係估佢唔到?!」

亮哥的價值觀,是他最欣賞之處。「佢唔多產,因為佢唔係要為錢奔波。佢話:『做呢行,做到好?作品,緊要過紅唔紅、有冇錢!個個人食幾多、?幾多,整定?。』呢樣?,我一直都係反思緊?!」

教他演戲之餘,亮哥亦教了他做人。「有時佢會捉我去禪坐,佢話呢?係個人修為。『如果你本身內在散發??夠?時候,所有外在?都唔需要!』所以你見佢成日都好呢啡!哈哈!」呢句話,許家傑應該又會收到亮哥好多電話。

兄弟??

許家傑生於小康之家。「我細個住新界山邊?村屋,隔籬有條溪,我成日??度捉魚仔。屋企外面地方大,所以種?好多盆栽,又有養錦鯉、雞、貓、雀仔。我細個時,阿?會用柴?煮飯,我屋企有灶頭?!」

他有一個年長兩歲的哥哥,自小感情要好。「阿?同阿媽都管得我?幾嚴,所以我讀小六?陣,有時夜晚會跟我阿哥出去打籃球,因為有得乘機出夜街,哈哈!

「阿哥好模範人生:讀完書、返工、結婚、生仔、買樓,但我就好唔鍾意跟常規,所以我辭工選《香港先生》,我阿哥好嬲、好反對!『做乜發埋?明星夢呀?好好?有份正職唔做!你知唔知你做緊乜呀?』直情見到面都唔講?,反晒面!到選之前一個禮拜,佢主動同我講:『我有睇你??……』原來佢見到我?過程裏面,唔係玩玩?,結果到我選?日,佢係最支持我?個,??社交網度,叫所有親戚朋友投我票!好窩心!」

但這件事,始終不及母親告訴他的。「我媽咪話,我仲係手抱?陣,有個識?叔叔,知道我阿哥鍾意食西瓜,有次?住個西瓜,問我阿哥:『我畀個西瓜你,你畀你細佬我呀?』我阿哥就??個西瓜去,點知冇耐就喊住咁返?,同叔叔講:『我唔要西瓜啦!我要細佬呀!』呢件事……每次我諗番起,我都覺得好感動?!」

此時,但見他的雙眼有點紅了。

▲早在《火線下的江湖大佬》合作過的Kent哥鄭則士,最近再於拍攝中的新劇《反轉貴利王》,飾演他的手下。「Kent哥演戲同工作態度都好正!監製都叫我要跟佢好好學?!」

▲二十歲開始學習拉丁舞,曾於第三季《舞動奇蹟》勇奪季軍,不時又會為晚宴聚會表演。「參加《舞動》?陣,我??學?拉丁舞十年。不過&#134513家拍劇,少?時間跳。」

▲○九年參選《香港先生》,他說之前從未諗過入行。「其實我只係貪玩,想知道《香港先生》究竟係乜??,亦都想挑戰?自己。」

▲跟黃光亮合作過多次,兩人多年來亦師亦友。「亮哥?我眼中,個人好細心、好溫柔——雖然佢講?粗聲粗氣,又好似好惡死!哈哈哈!」

▲在《愛•回家》中「送水輝」跟「大小姐」林淑敏的一段情,獲外界力捧。「我同淑敏每場戲埋位前,都會對晒劇本,有人鍾意,即係睇到我??努力,係開心?!」

▲跟年長自己兩歲的哥哥(右)感情要好。「我?&#134513家唔係一齊住,亦都唔係成日聯絡,但我??感情仍然好close。」

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽