多Click之虎
2018年06月28日16:00

好劇集加上網絡?發達,造就網絡劇集市場愈見蓬勃,近期?網絡大熱?《飛虎之潛行極戰》,今周?點擊率已經突破二十億大關,成績斐然。

今次?「Paco巨星飯堂」,我就特別誠邀劇集?掌舵人樂易玲樂小姐,率領吳卓羲(Ron)、陳凱琳(Grace)同梁烈唯,去到位於灣仔?「新榮記」,品嘗米芝蓮星級高端中菜,暢談台前幕後?點滴。

協力☆吳靜 攝影☆梁比利 

化妝☆Henry Li(樂易玲)、Marsha Ma(吳卓羲) 

髮型☆DY @ Hair Corner(樂易玲) 服裝提供☆Marella(樂易玲)

設計☆美術組

精心打造

樂小姐身兼多職,既為TVB助理總經理(藝員管理及發展),又係邵氏電影執行董事及總經理,今次由佢率領團隊,同「優酷」合作製作劇集,選擇以飛虎隊為主題,都係佢?心思。「飛虎係電視、電影都拍過好多次?題材,但係仍然咁受觀眾歡迎,就知呢個題材有好多發揮空間。今次我搵埋最好?團隊,有?仲係電影人添,去塑造新?人物,寫好?劇本,去吸引觀眾,令佢?有追睇慾。」

成績勝於一切,劇集&#134513家?點擊率已經超過二十億,數字仲時刻增長中,男主角之一阿Ron,就梗係開心,同時佢亦有所感觸。「我飾演O記?督察,同Bosco(黃宗澤)係同父異母?兄弟,今次係我同佢時隔十五年再合作,對上一次已經係《英雄.刀.少年》。我覺得我?兩個都成熟?好多,?演繹角色上都進步?,真係似番個男人!」

哈哈哈!樂小姐都大讚兩位男主角?表現出色,而佢點名演奸角Kenny?唯唯,亦借機會感謝伯樂。「我一直都好想演奸角,但係好多人都話我個樣細個,做唔到奸角,但係樂小姐就唔介意我呢個缺點,放心交Kenny呢個角色俾我,真係好感恩。」

?樂小姐(右二)?精心統籌下,《飛虎之潛行極戰》已經獲得超過廿億?點擊率,成績斐然。佢表示男主角之一阿Ron、Grace同唯唯(左至右)等一眾演員,都有超水準演出,劇集於下周一起播出,令廣大觀眾都可以欣賞到呢部出色劇集。

▲我同一眾貴賓,去到位於灣仔?「新榮記」,品嘗米芝蓮星級高端中菜,暢談《飛虎之潛行極戰》?點滴,仲跟餐廳老闆張勇先生(中)合照,度過開心?一晚。

▲蜜汁紅薯($128),作為前菜?紅薯炆煮得極為軟淋,沾上絲絲蜜汁,彷似宮殿甜點,口感綿密細膩。

▲北京烤鴨($798/隻),皮脆肉嫩,薄餅薄而輕巧,沾上六必居?醬汁跟一系列蔬菜,地道?京式風味,不設例牌,只提供原隻。

▲黃金脆帶魚($498/例),只取中間最嫩滑?魚身,去頭去尾後,每份足足用上三條,除鹽以外無添加其他調味料,味道卻叫人念念不忘。

▲三哥苗僑偉再飾演警隊高層,入型入格。

▲劇中?飛虎隊員都操fit身形配合演出,連唯一?女隊員王敏奕(右二),都操出腹肌。

談情「世交」

一部陽剛氣息咁重?劇集,女演員就顯得「彌足珍貴」,Grace?戲中飾演法醫,佢都嚴陣以待,做足功課。「我知道要做法醫?時候,特別睇?三季美劇《Body of Proof》(法證伊人),去揣摩?做法醫?細節,點知後來開工,我先發現自己得幾場驗屍戲份,不過都係一個好好?經驗??。」

Grace?另一個「任務」,就係同阿Ron談情。「到入行後我先發現,原來我??媽咪係識得?,但係到呢套劇之前,我哋都冇合作機會。因為我?劇中好少動作戲,主要都係廠景或者文戲多,同阿Ron??相反,所以佢每次開工見到我,就知?日唔使打,可以好舒服咁演戲。」

樂小姐對Grace?表現都讚不絕口,「佢進步?好多,雖然要避免劇透,但我可以預告,佢每場戲做得好好,值得注意。另外,Grace焗蛋糕仲好叻,好多時過節,佢都會親手焗蛋糕,請我仲有其他同事食?。」

Grace表示其母同阿Ron媽咪係舊識,令之前未合作過?佢?,多?一份淵源。佢身穿?潮Tee,乃嘉玲姐所贈,Tee上為嘉玲姐?童年照。

▲阿Ron同Grace?劇中有感情線,後者話?演出求婚一幕時,相當有感覺,觀眾要加倍留意。

▲榮記蘿蔔片($168/例),將高山蘿蔔炆上二十分鐘左右,清甜無渣,係家常菜?極至。

▲沙蒜豆麵($298/例),屬台州沿海家鄉菜,沙蒜即海葵,有壯陽之效,粒粒爽口,薯粉順滑彈牙。

▲家燒東海黃魚(時價),為招牌菜中?招牌菜,魚湯微辣開胃,加上一碗東北石板米飯,可謂一絕。

▲榮記花膠黃魚羹($598/位),魚湯未有煮得非常黏口,小黃魚肉相當滑溜,奶香味?口腔揮之不去,就好似飲用一碗美顏液。

見到自己首次監製?劇集,點擊率咁出色,樂小姐都喜上眉梢。

唯唯落力演出,最溫馨係佢十五個月?囡囡捧爹?場(左圖),?晒!

辛辣回憶

講到食,阿Ron話自己嗜辣,亦都愛同好兄弟分甘同味,所以就發生?一件同唯唯有關?趣事。「有一次我去美國,買??俾錢前要先簽生死狀?辣醬,一支支好似『Tabasco』咁?,因為佢係堅辣,真係辣到會有人頂唔順?隻,所以就要?客簽生死狀先會賣。我就OK?,仲覺得好正添,於是有一次阿?約我?去佢屋企食飯,我就帶埋去俾佢?試?。」

唯唯即刻接話:「我見到以為冇乜?,阿Ron話好辣?,叫我點少少試?先,我就點多?,一入口??跟住我成個額頭已經標晒汗,又講唔到?,成個人hang?機咁。阿?見唔對路,係咁俾鮮奶我叫我飲,到過?起碼二十分鐘,我先講得番?,?支?真係堅!」

今晚美食當前,亦不乏香辣菜式,可以滿足阿Ron同唯唯兩名唔同「辣Level」?嘉賓,同支「生死狀辣醬」一樣咁堅!

▲鯧魚焗飯($498/例),鯧魚煮得惹味,東北石板米粒粒分明,食起?有?似臘味飯。

▲辣燒水潺($298/例),水潺即九肚魚,味道辣歸辣,但只到舌尖不到喉嚨,水潺滑不溜口,每口都留下深刻印象。

▲唯唯?Kenny哥造型,一睇就令人留下深刻印象。

新榮記

地址:灣仔駱克道138號中國海外大廈地下及一樓

電話:34623516、34623518

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽