瘋狂世界盃補習社(四) 睇世界盃,學世界歷史
2018年06月20日02:17

早幾日爸爸節返娘家食飯,席間老豆問阿仔我:「今晚西德點睇呀?」西德?仲西德咩?唔係統一咗好耐喇咩!以政治正確的口脗回應老豆:「無得睇,因為而家已經無西德呢個國家,係德國呀!」老豆笑曰:「講慣咗嘛,前幾日世界盃揭幕戰我都係同你老母講嗰場蘇聯贏硬,結果真係贏。」

或許,你對世界局勢未必跟得好貼,但係作為一位「世盃睇波團」資深成員,就會發現在歷史的洪流中,有些國家會下屆改了名字,甚至是消失了;然而突然之間又有一堆新的國家走出來。1986年世界盃,當年的蘇聯、西德猶在;1990年世界盃仍有南斯拉夫的出現 (還記得中場史杜高域的英姿嗎)。可惜,我不理政治,政治都會搞著足球,隨著90年代蘇聯解體,北約成員國紛紛獨立建國,最記得係波羅的海三個共和國率先跑出,愛沙尼亞、拉脫維亞及立陶宛。蘇聯消失了,1992年以獨聯體的名義征戰歐洲國家盃,到94世界盃已變成俄羅斯。另一邊廂,西德與東德統一後造就了數名極具潛質的東德球員 (例如森瑪、基斯頓、波歷克等) 加入德國大軍,1996年贏得歐洲國家盃正是統一後的首個大獎錦標。

不過,南斯拉夫的國運則似乎較慘情,1992年解體後先被取消踢歐洲國家盃資格 (就係丹麥以後備身份最後捧埋盃嗰屆),分裂出來的國家多到我都驚數漏,今日你聽到的克羅地亞、塞爾維亞、波斯尼亞、斯洛文尼亞、黑山、科索沃、馬其頓等國家都是「建國」不夠30年的。坦白說,當年南斯拉夫有「歐洲巴西」之稱,腳法超著,98世界盃的克羅地亞一鳴驚人殺入4強已告知他們的厲害。如果昔日南斯拉夫沒有遭解體的話,他們的世界盃之路又可以走到幾遠呢?

你可能還對以下內容感興趣

瘋狂世界盃補習社(二) 入6球穩膽做神射手?

瘋狂世界盃補習社(一) 墨西哥三度「捧盃」

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽