深宮有情
2018年06月12日17:00

觀眾煲劇會煲出感情,演員們又何嘗唔會拍出友情?即將?下月播出?TVB重頭劇《宮心計2深宮計》,故事雖然離不開勾心鬥角,但幕後一眾演員就變成好友,幕前幕後對比極大。今次「Paco巨星飯堂」,就邀得四位演技派:心姐謝雪心、康華、張文慈(Pinky)及羅霖(Candy),細說「宮中」秘聞。

我帶四位嘉賓,去到位於將軍澳?「莆田」,品嘗特色?福建菜,細說《深宮》情誼。

協力☆吳靜 攝影☆梁比利 設計☆黎志堅

首拍古裝

今時今日仍有唔少觀眾回味?《宮心計》,原來已經係九年前?「神劇」,有金牌監製梅小青再全力打造,《深宮計》不論卡士、故事同製作,都全面加碼。除咗有心姐歸位,佢?戲中?下屬,全部都係實力派。「我?劇中飾演?『章尚宮』,係『尚宮局』?主管,掌管全皇宮?大小事,而康華、Candy、Pinky同慧儀(張慧儀),就係我?下屬。」

康華話:「我飾演『南宮司設』,係負責宮中所有interior design,連皇帝?龍?都關我事。」

至於Candy同Pinky,都係首次參演古裝劇演出。Candy表示:「今次唔止係我第一個古裝劇,仲係我十幾年?首次拍劇,所以我都嚴陣以待。戲入面我係負責宮中珠寶?『徐司珍』,拍第一場戲我已經好驚,除咗因為要適應古裝劇講對白?節奏,仲因為?場戲講我要俾馬國明同蕭正楠鬧,拍?時候我真係feel到自己個心跳得好快,之後我就打俾米雪,話佢知我?情況,同請教佢拍古裝要注意?事項!」

Pinky就話:「我就學到咩係『古裝笑』,初初開機?排,有個工作人員叫我俾個『古裝笑』佢,我唔明係乜,後來先知係唔露齒?微笑,因為古代人比較含蓄,唔會笑到露晒齒。我?角色係『汪司膳』,負責所有同食有關??,有一場戲講我講解御膳,每道菜都有『五』呢個字,?對白我背?好耐!」

扯「鮮肉臂」

除咗深奧?對白,Pinky仲特別鳴謝心姐,「古裝戲講對白?節奏,仲有抑揚頓挫,初時我都冇乜概念,好在有心姐示範,又不時幫我,等我好快可以catch up到。」

心姐就話要多謝劇組,為佢安排一場摸「鮮肉」蕭正楠手臂?戲,令佢好難忘。「呢場戲我??橫店拍?,劇情講我要睇?蕭正楠?上臂胎記,拍?日落雨,搞到?泥有過腳?咁深,我??戲服又唔整得污糟,工作人員就鋪?一段路俾我走位,點知我就跣腳,一跣就好快咁扯甩?蕭正楠隻袖,但咁樣反而仲切合我?刻?心情,算係無心插柳。」

對食前後

感情戲除咗係主角馬浚偉、胡定欣、陳煒等?「工作」,康華都有份。「我?戲入面有韋家雄追求,但係佢係一個太監,所以都幾sad?,我?最大限度只係可以對食,劇情講我??交集係慘?,我?要喊晒去演,但係一嗌cut,佢就成日引我笑,搞到我好精神分裂。」

我記得劇組?橫店取景?時候,咁?我就去當地探班,仲巧遇馬浚偉,之後仲相約佢同煒哥於當地飯?,一套同我咁有緣?製作,你?記住多多捧場!

莆田

地址:將軍澳唐賢街9號PopCorn商場1樓F94號舖

電話:21118778

Candy、心姐、康華同Pinky(左至右)?即將播出?劇集《宮心計2深宮計》中,發揮精湛演技,鏡頭前鬥戲,鏡頭後就拍出真友情,令人羨慕。

▲劇集係大堆頭大製作,拍攝時間自然長,完成香港廠景時,「尚宮局五美」同兩位男主角馬國明、馬浚偉,都要合照留念。

▲我帶四位嘉賓,去到位於將軍澳?「莆田」,品嘗特色?福建菜,細說《深宮》中?情誼。

▲九轉小腸($79),食材選自豬小腸中最柔嫩一段,經過精細截取,廚師再反復沖洗一小時,保證絕對乾淨。經過鹵製之後,鹵汁香醇,再將小腸反轉塞入,一層又一層,直到沒有多餘部分。

▲傳統扁肉湯($28/位),以三斤肉用木槌捶打三小時,至製成一張薄如紙張?扁肉皮,工序精細,風味獨特,口感嫩滑。

▲蝦苗拌頭水紫菜($52),於淩晨漲潮時採摘?第一茬細嫩芽,才能叫頭水紫菜,其口感有別於一般紫菜,細嫩無沙,口感柔滑,於舌尖輕輕纏繞。

▲咁多女士演出?劇集,難得地甚少是非,心姐仲話,「尚宮局五美」仲會互相提醒,絕無爭戲。

▲心姐?《降魔的》同馬明母子情深,雖然?新劇都有合作,但佢話今次?「重頭戲」對手,就變成另一「鮮肉」蕭正楠,真係要拭目以待。

心姐?戲中飾演「四司」上司,名為「尚宮」,而Pinky則為「四司」之一,後者話戲裏戲外都得到前輩指點,即使首次拍古裝劇,都唔會「盲樁樁」。

▲酥炒芋芯($89),選用芋頭中?「檳榔芋」,而且只取芋心部位,成就外酥內軟糯?口感。

▲黃金荷葉包($26/個),精選全瘦肉絲與洋蔥上好部位,煸炒至醬香入味;將灑滿芝麻?荷葉包炸至金黃酥脆,放入蔥香肉絲,醬濃、肉嫩、包酥香。

▲百秒黃花魚($69/位),原味莆田菜,100秒即可完美出品。品嘗時應立刻挑下一塊魚肉,再盛上一點魚湯,趁熱放入口中,充份嘗到魚肉?嫩同魚湯?鮮。

▲上湯時蔬($75),嚴選圓葉莧菜苗,配上經研磨過?鹹蛋黃,炒香並以上湯微火燜煮,鮮嫩入味,健康首選。

▲興化炒米粉($78),享負盛名?莆田米粉,被譽為「白如雪、細如絲」。菜式由十多種配料、配以上等濃湯燜炒,米粉鬆韌,味濃鮮美。

▲▲靚人靚衫靚景,咁悅目?電視劇,真係不容錯過。

「四司」成員仲有康華同Candy,佢?仲不時提到另一成員張慧儀,一套劇拍出真感情,五位仲有相約飯局暢?(左圖),真係難得。

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽