笑聲谷臣戲
2018年03月15日12:00

今次?「Paco巨星飯堂」,我唔止請得巨星擔任嘉賓,仲邀請到「臣」大駕光臨——「E臣」陳奕迅!我同Eason、谷德昭,為?新戲《臥底巨星》,變得更加親密,今次就請電影?主角同導演,細說呢部動作喜劇背後?故事。

我帶兩位嘉賓,去到位於帝京酒店?「帝京軒」,品嘗特色?中菜,暢談巨星苦與樂。

服飾☆Ralph Lauren(陳奕迅)

造型☆Felix Wong(陳奕迅)

化妝☆Circle Cheung@ndnco.co (陳奕迅)

髮型☆Roy Yung@xenter(陳奕迅)

協力☆吳靜 攝影☆蔡豪 設計☆美術組

巨星啟發

谷導演同Eason雖然今次先初次合作,但係原來佢?相識多年,仲?九九年一齊演出《玻璃之城》。導演話︰「當時就發現呢個人『有問題』,?現場無時停,又係咁唱歌。可能我哋都係獅子座,又會一齊打網球、羽毛球,咁多年?我們都好好傾。

「Eason好好笑,模仿力超強,扮朋友都好神似。佢演戲有獨特?節奏,因為佢睇好多西方喜劇,從中轉化成自己?特色,係佢原創?。其實做喜劇演員好難,需要好大能量先可以令觀眾又喊又笑,而Eason就非常願意去令人開心。」

講到模仿力強,Eason?戲中扮演?豹哥,係國際武打巨星,難免令人聯想到成龍,但佢澄清角色絕對無影射成分。「今次無模仿人,只不過太易令人對號入座,造型經常穿唐裝,又用?《警察故事》?主題音樂。我唔擔心會令成龍大哥不滿,不過我都有諗過問祖名,『使唔使同你老竇講聲?』但係應該唔使啦!」

有江湖地位先令人有所聯想,導演話,同成龍?《玻璃樽》合作過,仲獲益良多添。「今次我真心向台前幕後?動作喜劇演員致敬。有次我睇外國清談節目《The Ellen Show》,?集成龍做嘉賓,Ellen就咁講:『Welcome Jackie Chan』介紹大哥出?,大哥就好似有?小朋友脾氣咁問佢:『點解你用Mr.介紹羅拔迪尼路、阿爾柏仙奴,但係就郁手郁腳咁唔正經咁介紹我出場?』

「呢件事啟發?我,想探討好似大哥呢?巨星?想法,動作演員只係負責打,都可能會羨慕梁朝偉可以演文藝片,喜劇演員都有類似?心魔。」

Eason同導演首次合作,?新作中大放笑彈。

▲▲近年少演喜劇?Eason,今次拍上李榮浩,又耍晒「醉拳720」,絕對要捧場。

▲我同兩位嘉賓一齊撈起,預祝電影大賣!

▲龍宮撈起($388/4位用)為餐廳賀年新春精選菜譜,除了意頭十足外,此新加玻新年傳統菜式更加入赤海老、刺身帶子、鮮鮑魚及煙鮭魚等東洋元素,新穎有趣!

▲?.比目三弄($168/位),為2017香港國際美食大賽最高榮譽金紫荊杯得獎菜式,以三種不同烹調手法,將比目魚炮製得淋漓盡致,包括照燒燕麥比目魚、松露煎焗比目魚扒及椰香胡椒茄子杯,充滿創意特色。

▲龍蝦湯蝦球帶子泡脆米($158 2位用/$308 4位用),龍蝦湯底濃郁鮮甜,加入鮮蝦、帶子並伴以炸脆米一同享用,啖啖鮮味

兩周特訓

講到動作場面,Eason話:「我以為接受動作指導Jimmy(洪金寶二子洪天祥)?兩周特訓後,應付連場動作就無問題,導演唔係好理動作部分,但係我想打得靚又有說服力,俾人覺得我真係識得打,咁打法原來好?,我寧願做俾人打?個,做?反應,做打人?個真係好辛苦。」

Eason仲向導演吐露心聲,覺得佢錫晒李榮浩。「我拍拍?要離開兩個星期,去錄《中國好聲音》,再返?埋位拍?時候,發現李榮浩做咩導演都係咁笑,我自己就吃力不討好,之後我拉導演埋一邊,講講?仲講到喊,好瘀!」

導演即刻解釋:「當時Eason已經入?組一段時間,我覺得他已經揣摩到豹哥呢個角色,所以先照顧多?李榮浩,佢新加入嘛。」

戲中Eason同李榮浩關係非常密切,前者飾演功夫巨星元豹,因認識泰國黑幫老大,而被懷疑參與跨國販毒;後者飾演鐵柱,為幫偶像洗脫嫌疑,潛入元豹劇組,努力配合警方收集證據。

▲Eason大讚對手Chris Collins有高深武術底,但演喜劇時又有漫畫式表情。

▲Jimmy係洪金寶?二仔,&#134513家擔任動作指導,為樂團「Tension」成員。

?冬季時份,Eason話最?食豆苗。「我鍾意食菜,食好多嘢隻,仲有通菜!」

▲兩位嘉賓都盛讚叉燒出色。

▲金牌黑豚叉燒($208),精選日本黑豚肉,加以秘製蜜汁每天新鮮燒製,從梅頭部位中選取最優質?半肥瘦肉,肉質細嫩。

▲生曬金蠔大利瑤柱甫($338),為餐廳賀年新春精選菜譜,金蠔隻隻肥美飽滿,豬?寓意大吉大利,瑤柱甫鮮甜味美,以傳統口味一同應節。

E臣弱點

對於Eason?身手,導演完全收貨,他大爆最「不滿」係Eason?歌藝同英語水平,「陳奕迅?DNA,得兩件事難得到佢??,首先係講發音差?英文,其次係要他唱歌走音。有場戲講有外國傳媒追訪豹哥,佢就用中式文法?英文答問題,但Eason講?講去都係英國口音?英文,搞?好耐,我仲不斷同佢講發音差?英文,但係佢?發音依然好純正,我惟有將?英文對白?文法,寫得離譜?。

「另一場就係要Eason用廣東話唱國語歌,佢唱極都好?音,我同師兄(劉浩龍)都知,佢要飲?啤酒先會天然走音,但係就算安排?佢醉醉?去拍,拍到後段佢都係愈唱愈好。」

谷導演藉新作向動作、喜劇演員致敬,極具誠意。

▲黃金紫玉杯($228),為美食之最大賞2006(海鮮蔬菜組)至高榮譽金獎得主,將茄子挖空製成杯形,釀入青胡椒忌廉汁,並加上帶子焗製,造型小巧精緻,辛香及鮮味迅即充滿整個口腔。

▲滬江荔芋金酥鴨($288/半隻),以香嫩米鴨人手拆肉並舖上荔芋,面層荔芋炸得酥化,緊扣鴨肉不脫,層次分明,酥香而不膩。

▲仙境甜夢($128/位),包括小蟠桃湯丸、玉兔糯米?、蓬來鮮果串、金燕藍莓糕及荷花牡丹酥,味道一流,伴以乾冰製造出來的仙境效果,吸睛度極高。

▲呢場唱K戲,花?導演同師兄(左)唔少功夫。

帝京軒

地址:香港九龍太子道西193號帝京酒店3樓

電話:26226161

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽